Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 12.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.7°C / 12.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  37%
Έξωση τα ξημερώματα για να μην την φρενάρουν γείτονες

Αστυνομικοί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια έξωσης ανέργου (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Andres Kudacki

Έξωση τα ξημερώματα για να μην την φρενάρουν γείτονες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δικαστίνα της Μαδρίτης όρισε «μη εργάσιμη ώρα» για να πραγματοποιηθεί η έξωση μίας 65χρονης από το διαμέρισμα, που επί 20 χρόνια νοικιάζει και όπου διαμένει με τις δύο κόρες της στο προάστιο του Λαβαπιές, καθώς οι προηγούμενες τρεις απόπειρες είχαν προσκρούσει στο τείχος προστασίας που είχαν ορθώσει οι γείτονες και την παρουσία πλήθος δημοσιογράφων.

Η Χοσέφα Σαντιάγο αγωνίζεται από τον Ιούλιο να κρατήσει το διαμέρισμά της, μαζί με άλλους γείτονές της που απειλούνται μετά την αγορά του κτιρίου τους από την εταιρεία real estate Proindivisos SL, που έχει στόχο να τερματίσει τα παλαιά συμβόλαια, να ανακαινίσει τα διαμερίσματα προκειμένου να τα μετενοικιάσει σε τιμές 300% μεγαλύτερες από τα σημερινά ενοίκια.

Όπως τόνισε η ίδια, αφότου η εταιρεία αγόρασε το κτίριο, στάλθηκαν ειδοποιητήρια στην ίδια και τους άλλους ενοικιαστές ότι πρόκειται να ανανεωθούν τα συμβόλαια, και φυσικά να αναπροσαρμοσθούν τα ενοίκια. Παρά τις διαπραγματεύσεις, η εταιρεία «δέχθηκε» να κρατήσει η Σαντιάγο το διαμέρισμά της μόνον εάν από 400 ευρώ που πληρώνει σήμερα το ενοίκιο, δεχθεί να καταβάλλει νέο μίσθωμα ύψους 1.400 ευρώ!

Η Σαντιάγο προσέφυγε στις υπηρεσίες της δημαρχίας και των αρμοδίων υπουργείων για την προστασία της Κοινωνικής Κατοικίας, χωρίς να κατορθώσει να επιτύχει μία αναίρεση της εκτέλεσης της έξωσης. Την τελευταία φορά που οι κλητήρες είχαν φτάσει έξω από την κατοικία της «Πέπι» Σαντιάγο για να εκτελέσουν την έξωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, δεκάδες γείτονες, μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατά των εξώσεων είχαν συγκεντρωθεί και παρεμπόδισαν τα συνεργεία.

Μαζί τους είχαν βρεθεί και πολυάριθμα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, ένεκα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί από την πάλη ενάντια στις εξώσεις των κατοίκων του Λαβαπιές, ενός προαστίου που έχει καταστεί σύμβολο της οικοδομικής εκμετάλλευσης και της «φούσκας των ακινήτων» στη Μαδρίτη.

Μολαταύτα, η δικαστής για να αποφευχθεί η κινητοποίηση των κατοίκων για τέταρτη φορά, διέταξε την εκτέλεση της έξωσης σε ώρα εκτός λειτουργίας των υπηρεσιών, θέλοντας να «πιάσει στον ύπνο» την ένοικο και τους υπερασπιστές της, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Bloques en Lucha (Αγωνιζόμενες Γειτονιές) και Sindicato de [email protected] de Madrid (Συνδικάτο Ενοικιαστών-ριών Μαδρίτης), που ωστόσο κάλεσαν τα μέλη τους σε επιφυλακή από τις 05.00 το πρωί έξω από το κτίριο.

Στη νέα διαταγή έξωσης, η δικαστής ορίζει πως «προκειμένου να πραγματωθεί όσον το δυνατόν νωρίτερα η έξωση», οι κλητήρες οφείλουν να «προσφύγουν στις υπηρεσίες ενός κλειδαρά» και στη «βοήθεια των οργάνων της τάξης, περιλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς σε τρεις περιπτώσεις χρειάσθηκε να αναβληθεί η επιχείρηση για λόγους ανεξάρτητους από την δικαστική διαδικασία».

Η συνήγορος της Σαντιάγο υπενθύμισε πως έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο έγγραφα της Επιτροπής Οικονομικών Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα οποία επιτάσσουν, ή τη διακοπή της έξωσης, ή να μεριμνήσουν οι δημόσιες αρχές να εξασφαλίσουν τόπο διαμονής στη Σαντιάγο ώστε να «αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην οικογένειά της ένεκα της παραβίασης του δικαιώματός της στην κατοικία».

Η δημαρχία της Μαδρίτης επιχείρησε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, αφενός για να σταματήσει η έξωση κι αφετέρου διαβιβάζοντας στο δικαστήριο τα έγγραφα του ΟΗΕ, ενώ χθες το δημοτικό συμβούλιο είχε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετασθεί το κοινωνικό πρόβλημα με την απότομη άνοδο των ενοικίων, προτείνοντας διαμεσολάβηση για λελογισμένη «αύξηση, που να εμπεριέχεται στο συμβόλαιο, αλλά με ύψος προσιτό» στον ενοικιαστή.

Όπως τονίζουν πηγές της δημαρχίας της Μαδρίτης, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη δημόσια κατοικία, ούτε και επαρκείς παράμετροι για την προάσπιση των λαϊκών ενοικίων. Οι ίδιες όμως τονίζουν πως η δημοτική αρχή θα στέκεται δίπλα στους ενοικιαστές. Από την πλευρά του το Συνδικάτο Ενοικιαστων-τριών καταγγέλλει πως η Δημόσια Υπηρεσία Κοινωνικής Κατοικίας διαθέτει από πολλών ετών 500 άδειες κατοικίες χωρίς να τις διαθέτει στις περίπου 3.700 οικογένειες που απαριθμούνται στους καταλόγους φυσικών προσώπων με έκτακτες ανάγκες, που συγκροτεί αυτή η ίδια η Δημόσια Υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / El Publico

ΕΥΡΩΠΗ
To χάρτινο «success story» καταρρέει
Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, τα τρία «καλά παιδιά» της τρόικας και των μνημονίων, που ώς τώρα συμμορφώνονται πλήρως με τις επιταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Και είναι αλήθεια πως στα νούμερα τα...
To χάρτινο «success story» καταρρέει
ΕΥΡΩΠΗ
Κοινή επιχείρηση της γαλλικής και της ισπανικής αστυνομίας στη Λα Ζονκέρα
Επιχείρηση για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στον αυτοκινητόδρομο AP-7 είχαμε από τη γαλλική και την ισπανική αστυνομία. Οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για...
Κοινή επιχείρηση της γαλλικής και της ισπανικής αστυνομίας στη Λα Ζονκέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Φοιτητική κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαρκελώνης
Πάνω από 100 σκηνές έχουν στηθεί στην πλατεία Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας της Καταλονίας από εκατοντάδες φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη φυλάκιση των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, ζητώντας «αμνηστία»,...
Φοιτητική κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαρκελώνης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή συνηγόρων 18χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπαίθρια γιορτή τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα. Οι συνήγοροι της κοπέλας ζητούσαν να δικαστούν για βιασμό οι...
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
ΕΥΡΩΠΗ
Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ταφής Φράνκο στο ναό της Αλμουδένα
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθολικό καθεδρικό ναό της Αλμουδένα στην Μαδρίτη για να διαμαρτυρήθουν κατά της ενδεχόμενης μεταφοράς και της ταφής των λείψανων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο...
Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ταφής Φράνκο στο ναό της Αλμουδένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας