Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκλείουν μία νέα συμφωνία για το Brexit
ΑP Photo

Αποκλείουν μία νέα συμφωνία για το Brexit

  • A-
  • A+

Σταθεροί στην τοποθέτησή τους ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για μία νέα συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε., δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται ακόμη μια σύνοδος κορυφής για το Brexit.

Η σύνοδος αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα από την «Πύρρειο» νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στη Βουλή της χώρας της, καθώς «επέζησε» της πρότασης μομφής, έχοντας όμως χάσει το 1/3 των βουλευτών του κόμματός της.

Προσερχόμενοι στη σύνοδο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών ξεκαθάριζαν ότι δεν θα γίνει νέα συμφωνία, καθώς η υπάρχουσα αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Βρετανία και το Λονδίνο.

«Είδαμε τη πρωθυπουργό της Βρετανίας να επιβιώνει της ψηφοφορίας... αυτά είναι καλά νέα», είπε αρχικά η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

Πιστεύω ότι η συμφωνία εξόδου έχει αποτελέσει αντικείμενο μίας πολύ καλής διαπραγμάτευσης και θα συζητήσουμε μεταξύ μας, στη συνέχεια, πώς θα προχωρήσουμε.... Δεν βλέπω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη συμφωνία ξανά. Μπορούμε να μιλήσουμε για πρόσθετη ασφάλεια, αλλά εδώ, η Ε.Ε. των 27, θα είναι πολύ ενωμένη και θα καταστήσει σαφή τα συμφέροντά της. Πάντα με το πνεύμα της διατήρησης πολύ καλών σχέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία ακόμα και μετά την έξοδο.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασάφεια. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε εκ νέου μια νομική συμφωνία, δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και αρκετούς μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.  

Μικρή διαφοροποίηση από τον Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος δεν απέκλεισε έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τον Ιανουάριου για να δοθούν επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Ένωσης με τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι η Αυστρία εξασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο.

«Το Brexit θα συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Εργάζομαι με το σκεπτικό πως η Μέι θα προσπαθήσει να φέρει τη συμφωνίας προς ψήφιση στη Βουλή της τον Ιανουάριο. Ελπίζω πραγματικά οι Βρετανοί βουλευτές να σκεφτούν κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών ότι δεν θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες τους εάν παραδώσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία» είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας για να προσθέσει «Εάν δεν περάσει η συμφωνία θα υπάρξει χαοτική κατάσταση».

Δεν αναμένει μεγάλη πρόοδο η Μέι

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο από τη Σύνοδο, στο θέμα του Brexit. 

«Αυτό που ελπίζω είναι να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε το συντομότερο δυνατό, με τις διασφαλίσεις που είναι αναγκαίες», είπε μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Επίσης η Μέι επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από τους Τόρις πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές στη Βρετανία που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το 2022. Όπως δήλωσε φτάνοντας στη σύνοδο, «είναι σωστό να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές ένας άλλος ηγέτης». Ωστόσο διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησης τον Μάρτιο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έξοδος της Βρετανίας απ' την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η Μέι θα παρουσιάσει στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα προβλήματα που παρουσιάζει η συμφωνία για τη χώρα της, οι 27 θα συζητήσουν απουσία της για το πώς θα κινηθούν.

Θα ζητήσει διαβεβαιώσεις για το backstop

Η Μέι αναμένεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το λεγόμενο «backstop», που είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον δρόμο της αποχώρησης απ' την Ε.Ε. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων όσο και οι ηγέτες των χωρών έχουν αφήσει ένα μισάνοιχτο παράθυρο για περισσότερες διευκρινίσεις επί του «backstop». 

Σύμφωνα, πάντως, με αντίγραφο του προσχεδίου της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την E.Ε.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit σημειώνεται  ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει «τις καλύτερες προσπάθειες να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop, ώστε να τεθεί σε ισχύ μόνο για μια σύντομη περίοδο και μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Με άλλα λόγια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν το backstop ενεργοποιηθεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο SWR. Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Κόρμπιν: Ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποίας ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. 

Ο Τζέρεμι, Κόρμπιν, πάντως, εμμένει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το Brexit την επόμενη εβδομάδα. 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις της Μέι από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των Εργατικών ανέφερε «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία που έφερε τον προηγούμενο μήνα. Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις η ψηφοφορία πρέπει να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και το Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει πάλι τον έλεγχο».

  

ΕΥΡΩΠΗ
Επαφές εντός και εκτός Βρετανίας, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Χωρίς «plan B» θα πάει στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, που εκτιμούν ότι οι διακομματικές επαφές που είχε μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit δεν έχουν φέρει...
Επαφές εντός και εκτός Βρετανίας, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι» και από την Μέρκελ σε επαναδιαπραγμάτευση του Brexit
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις γύρω από τη συμφωνία για το Brexit έλαβε από τη Γερμανίδα καγκελάριο η Μέι. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιούνκερ, την...
«Όχι» και από την Μέρκελ σε επαναδιαπραγμάτευση του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Το Brexit βάζει φωτιά στην ευρω-ασφάλεια
Η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, επανέλαβε με χθεσινή ανοιχτή επιστολή της σε εφημερίδες εφτά ευρωπαϊκών χωρών η Τερέζα Μέι, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της...
Το Brexit βάζει φωτιά στην ευρω-ασφάλεια
ΕΥΡΩΠΗ
Ενωμένοι για ένα «σκληρό» Brexit
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένες εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τις τελευταίες...
Ενωμένοι για ένα «σκληρό» Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του τις εκλογές του 2017 και φοβάται ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα του Brexit θα επηρεαστεί αρνητικά η γαλλική οικονομία, η οποία από καιρό δεν στέκει καλά στα πόδια της και χάρη...
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
ΕΥΡΩΠΗ
Μετάθεση της ημερομηνίας για το Brexit θα ζητήσει η Μέι
Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Κουάσι Κουαρτένγκ, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Τερέζα Μέι θα ζητήσει με επιστολή της από τον Ντόναλντ Τουσκ παράταση εφαρμογής του άρθρου 50.
Μετάθεση της ημερομηνίας για το Brexit θα ζητήσει η Μέι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας