Η διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων» έχει σίγουρα ουσιαστικές, άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και στην Ιταλία. Ο μόνος ο οποίος συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Γάλλο πρόεδρο είναι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο ο Μακρόν θα παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας και σημείο αναφοράς, παρά τη βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει.
Ο Μπέπε Γκρίλο, από τα Πέντε Αστέρια, δηλώνει αλληλέγγυος με τους Γάλλους διαδηλωτές, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, από τη Λέγκα, δεν χάνει την ευκαιρία για να επιτεθεί πολιτικά στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Ο γραμματέας της Λέγκα δηλώνει ότι, προφανώς, ο ιδρυτής του Εn Marche θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα της κοινωνίας του και λιγότερο με εκείνα της Ιταλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Και όχι μόνο: ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών λέει ανοικτά στην Ευρώπη ότι «θα ήταν αδιανόητο να κάνει πως δεν έχει ακούσει τις τεράστιες οικονομικές υποσχέσεις του Μακρόν, αλλά να γίνεται “ψείρας” με την Ιταλία».
Οι παροχές του Παρισιού, δηλαδή, βοηθούν τη Ρώμη στη διαπραγμάτευσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η χθεσινή συνάντηση του Τζουζέπε Κόντε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, έληξε με πλατιά χαμόγελα και τη διαπίστωση ότι επιτελέσθηκε «ουσιαστική πρόοδος».
Η Ιταλία έκανε τη δική της υποχώρηση, μειώνοντας το δημόσιο έλλειμμα του 2019 από το 2,4% στο 2,04%. Πρόκειται για ουσιαστική περιστολή, αλλά για ποσοστό που παραμένει, πάντως, σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές απαιτήσεις της Κομισιόν.
Είναι πολύ δύσκολο, πλέον, η όλη διαπραγμάτευση να «εκτροχιαστεί» και να μη λήξει αίσια. Οι σχολιαστές, άλλωστε, τις ημέρες αυτές στη Ρώμη υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις τόσες διαφωνίες με την κυβέρνηση της Ρώμης για την πολιτική στο μεταναστευτικό και τους συχνά επιθετικούς τόνους, πρέπει μάλλον να αναγνωριστεί ότι η κυβερνητική αυτή συμμαχία, μέχρι τώρα, κατάφερε να ελέγξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, διατηρώντας την όλη αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας