Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι

Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι

  • A-
  • A+

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά την «Πύρρειο» νίκη της στη Βουλή, καθώς επέζησε της πρότασης μομφής χθες το βράδυ, έχοντας όμως χάσει το 1/3 των βουλευτών του κόμματός της.

Πριν από τη Σύνοδο, στην οποία πρόκειται να ζητήσει διαβεβαιώσεις για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το λεγόμενο «backstop», που είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον δρόμο της αποχώρησης απ' την Ε.Ε., θα έχει κάποιες διμερείς επαφές. Ήδη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ενώ πρόκειται να έχει συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ.

Φτάνοντας επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να φτάσει με τους Τόρις ως τις εκλογές του 2022, αλλά διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησης τον Μάρτιο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έξοδος της Βρετανίας απ' την Ε.Ε.

Αφότου η Μέι παρουσιάσει για ακόμη μια φορά στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα προβλήματα που παρουσιάζει η συμφωνία για τη χώρα της, οι 27 θα συζητήσουν απουσία της για το πώς θα κινηθούν.

Μικρά τα περιθώρια

Τα μηνύματα ωστόσο από την Ένωση δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Μέι, καθώς σε όλους τους τόνους τόσο οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων όσο και ηγέτες της έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, απλώς άφησαν ένα μισάνοιχτο παράθυρο για περισσότερες διευκρινίσεις επί του «backstop». Η Γερμανία μάλιστα, μετά το ξεκάθαρο «όχι» που είπε προχθές η Μέρκελ στη Μέι για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, φρόντισε να το επισημάνει και με ψήφισμα του κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα, πάντως, με αντίγραφο του προσχεδίου της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την E.Ε.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit σημειώνεται  ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει «τις καλύτερες προσπάθειες να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop, ώστε να τεθεί σε ισχύ μόνο για μια σύντομη περίοδο και μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Με άλλα λόγια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν το backstop ενεργοποιηθεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο SWR. Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Δεν προβλέπεται ψηφοφορία την άλλη εβδομάδα

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει για την ώρα το πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το Brexit που ανέβαλε η Μέι, την Δευτέρα, βλέποντας τη συντριβή.

Σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, έδωσε στη δημοσιότητα την ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε αυτήν δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ψηφοφορία.

Λίγο μετά εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να απαντήσει αν η παραπάνω ανακοίνωση σημαίνει απαραίτητα ότι η ψηφοφορία θα μετατεθεί οπωσδήποτε για τον Ιανουάριο.

«Θα κινηθούμε ανάλογα με το αν μπορούμε να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται η Βουλή. Και προφανώς, κομβικό σημείο αυτού είναι όσα γίνονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου η πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με συναδέλφους ηγέτες», δήλωσε.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία, απλά και μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στην σύνοδο της Ε.Ε. Όμως η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγες, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «επιβίωσε» χθες της εσωκομματικής σύγκρουσης με 200 ψήφους, όμως έχασε το 1/3 του κόμματος.

Μιλώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε, όμως, ότι «σημαντικός αριθμός συναδέλφων μου δεν με στήριξε και σήμερα άκουσα τι έχουν να πουν».

«Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός, που θα μας δώσει τον έλεγχο στη χώρα, τα χρήματα και τις εργασίες μας» είπε η πρωθυπουργός, καλώντας σε ενότητα τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Στο μεταξύ,  ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος είναι επικεφαλής των νομικών συμβούλων της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς το πώς μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία προέβη βάσει του Άρθρου 50, καθώς η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία αποχώρησης βάσει του Άρθρου 50 μονομερώς, χωρίς διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη μέλη.

«Η αναγγελία βάσει του Άρθρου 50 δεν μπορεί να ανακληθεί απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού», δήλωσε ο Κοξ στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα χρειαστεί νομοθεσία για να ανακληθεί το Άρθρο 50 ή αν αυτό μπορεί να γίνει με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο Κοξ δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση. Βεβαίως μπορώ να πω με μεγάλη σαφήνεια πως το ζήτημα της νομικής οδού που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι ένα ζήτημα που έχει εξεταστεί επειδή δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο».

  

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
Τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική διακήρυξη με τους όρους του ιστορικού «διαζυγίου» υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. Πριν τα...
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι εξαναγκάστηκε να ζητήσει παράταση
Δυόμισι και πλέον χρόνια (χαμένες;) διαπραγματεύσεις, ατέρμονες παλινωδίες και -κερασάκι στο παρά πέντε- πολιτική παράλυση στο Λονδίνο... Ολα παραμένουν στον αέρα μέσα στον απίστευτο κυκεώνα του Brexit, με την...
Η Μέι εξαναγκάστηκε να ζητήσει παράταση
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
Την εκτίμηση ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν θα λάβει απόφαση για να δοθεί παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 για τη Βρετανία έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις Βρυξέλλες έφτασε η επιστολή της Τερέζα Μέι με...
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
ΕΥΡΩΠΗ
Η... κωλοτούμπα του Τουσκ, σωτηρία της Μέι
Να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα της προθεσμίας για την έξοδο από την Ε.Ε.. θα προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες των 27 χωρών-μελών.
Η... κωλοτούμπα του Τουσκ, σωτηρία της Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστές οι πόρτες για τη Μέι
Ολα για όλα τα παίζει πια η Τερέζα Μέι, αναζητώντας απεγνωσμένα πολιτικό σωσίβιο στην Ευρώπη μπας και καταφέρει να άρει το αδιέξοδο στο Λονδίνο ώστε να διασώσει τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit και...
Κλειστές οι πόρτες για τη Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι» και από την Μέρκελ σε επαναδιαπραγμάτευση του Brexit
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις γύρω από τη συμφωνία για το Brexit έλαβε από τη Γερμανίδα καγκελάριο η Μέι. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιούνκερ, την...
«Όχι» και από την Μέρκελ σε επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας