Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κέρδισε τη μάχη, βγήκε αποδυναμωμένη
AP Photo

Κέρδισε τη μάχη, βγήκε αποδυναμωμένη

  • A-
  • A+

Παράταση θητείας με σημαντικό κόστος για την Τερέζα Μέι, η οποία βγήκε νικήτρια από τη μάχη της πρότασης μομφής εντός του κόμματος των Τόρις. Η πρωθυπουργός «επιβίωσε» της εσωκομματικής σύγκρουσης, όμως τα προβλήματα παραμένουν και είναι αρκετά σοβαρά. 200 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση μομφής, ενώ 117 τάχθηκαν υπέρ.

Δείτε εδώ την live κάλυψη της σημερινής ψηφοφορίας από την efsyn.gr.

«Άκουσα τους συναδέλφους μου»

Η Τερέζα Μέι, μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε, όμως, ότι «σημαντικός αριθμός συναδέλφων μου δεν με στήριξε και σήμερα άκουσα τι έχουν να πουν».

«Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός, που θα μας δώσει τον έλεγχο στη χώρα, τα χρήματα και τις εργασίες μας» είπε η πρωθυπουργός, καλώντας σε ενότητα τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

AP Photo

Η πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε «Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε άλλα θέματα. ΤΑ θέματα που μας ψήφισαν για να λύσουμε. Να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία, σωστές κοινωνικές υπηρεσίες, να χτίσουμε σπίτια για τους πολίτες».

Καταλήγοντας η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια νέα αποστολή μετά τη σημερινή ψηφοφορία «Ολοκλήρωση του Brexit, ενότητα εντός της χώρας και χτίσιμο μιας νέας χώρας». 

Έχασε το ένα τρίτο του κόμματος

Η συμμετοχή στις σημερινές κάλπες έφθασε το 100% με την Τερέζα Μέι να εξασφαλίζει 200 ψήφους υπέρ της, ενώ 117 ήταν εκείνοι που στήριξαν την πρόταση μομφής.

Ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος από τις αρχικές προβλέψεις γεγονός που δίνει μερικές «ανάσες» στο στρατόπεδο της πρωθυπουργού, όμως η ουσία είναι ότι η Μέι έχασε το ένα τρίτο του κόμματός της, παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και εξαρτάται από το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κινήσεις και το μασάζ των τελευταίων ημερών είχαν αποτέλεσμα, ενώ σημαντική ώθηση έδωσε το γεγονός ότι, κατά τη σημερινή ομιλία της, η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να υποσχεθεί πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και δεν θα είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία το 2022, όπου είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι εκλογές έρθουν νωρίτερα...

Ένα ακόμη κέρδος για την Μέι είναι το γεγονός ότι η διαδικασία των 48 επιστολών που οδήγησε στην πρόταση μομφής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου για τους επόμενους μήνες.

AP Photo

Ο παράγων DUP

Παρά τη σημερινή νίκη η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαρτάται από τον Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις, όμως η ηγέτιδά του, Αρλίν Φόστερ, είναι πολέμιος της συμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. 

Κατά τη σημερινή συνάντησή της με την πρωθυπουργό η κ. Φόστερ ξεκαθάρισε ότι «η τρέχουσα συμφωνία είναι επικίνδυνη για την οικονομία μας και την ενότητα».

Τόνισε ότι έδωσε έμφαση στη θέση του κόμματος το οποίο, όπως είπε, «δεν επιδιώκει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις», αλλά «ουσιαστικές νομικές αλλαγές στο κείμενο. Η πρωθυπουργός γνωρίζει τις θέσεις μας. Είμαστε συνεπείς στις απόψεις μας, γι αυτό και είναι τόσο απογοητευτικό το γεγονός ότι οι προειδοποιήσεις μας για το λεγόμενο backstop δεν εισακούστηκαν», είπε και άφησε σαφές υπονοούμενο για το μέλλον της συνεργασίας του DUP με την κυβέρνηση των Συντηρητικών όταν φθάσει η συμφωνία στη Βουλή:  «Το DUP θέλει μια λογική συμφωνία, την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν οι βουλευτές του στο Κοινοβούλιο. Είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα δεχθεί να μεταχειρίζονται την Μεγάλη Βρετανία οι έμποροι και οι επιχειρήσεις σαν να είναι μια τρίτη χώρα. Αυτό ποτέ δεν θα γίνει αποδεκτό από τη Βουλή».

AP Photo

Και τώρα Βρυξέλλες

Χρόνος για ανάπαυση, πάντως, δεν υπάρχει για την Τερέζα Μέι, καθώς, αύριο θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit.

Τα μηνύματα από την Ένωση δεν είναι θετικά για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς, τόσο τα θεσμικά όργανα όσο και οι ηγέτες των μεγάλων κρατών-μελών έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία δεν είναι προς νέα διαπραγμάτευση.

Κι ενώ αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μερικές διαβεβαιώσεις το σίγουρο είναι ότι, στην παρούσα φάση, το ζήτημα του backstop (δικλείδα σφαλείας για τα σύνορα Β. Ιρλανδίας – Ιρλανδίας) για την Ε.Ε. έχει κλείσει.

Στην επίθεση κατευθείαν ο Κόρμπιν

Το αποτέλεσμα της κάλπης σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προκαλώντας την Τερέζα Μέι να φέρει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η δήλωση του Κόρμπιν: 

Η σημερινή ψήφος δεν αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Η πρωθυπουργός έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει χάος και είναι ανίκανη να φέρει μια συμφωνία για Brexit, που να είναι θετική για τη χώρα και να βάζει σε προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την οικονομία.

Για τον λόγο αυτό ακύρωσε την προγραμματισμένη ψήφο και προσπαθεί να αποφύγει να φέρει ξανά τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τις απαραίτητες αλλαγές στην Ευρώπη.

Πρέπει να φέρει τώρα τη συμφωνία στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να πάρει ξανά τον έλεγχο.

Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν για όλη τη χώρα και να φέρουν μια συμφωνία που προστατεύει το επίπεδο ζωής των πολιτών και τα εργατικά δικαιώματα.

ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
Έπειτα από διαβουλεύσεις περίπου δέκα ωρών, οι «27» της Ε.Ε. και η Τερέζα Μέι συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση για παράταση του Brexit.
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
Την εκτίμηση ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν θα λάβει απόφαση για να δοθεί παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 για τη Βρετανία έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις Βρυξέλλες έφτασε η επιστολή της Τερέζα Μέι με...
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
ΕΥΡΩΠΗ
Η... κωλοτούμπα του Τουσκ, σωτηρία της Μέι
Να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα της προθεσμίας για την έξοδο από την Ε.Ε.. θα προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες των 27 χωρών-μελών.
Η... κωλοτούμπα του Τουσκ, σωτηρία της Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Ο χρόνος τελειώνει και η Μέι εισπράττει... «όχι»
Ψαλιδίζει τις ελπίδες της Τερέζας Μέι για εναλλακτικές επιλογές στο backstop η EE με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει...
Ο χρόνος τελειώνει και η Μέι εισπράττει... «όχι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας