Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διχάζουν τη Γαλλία τα μέτρα του Μακρόν

Η Δεξιά πανηγυρίζει το «νέο συμβόλαιο» του προέδρου, όμως η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, η νεολαία και τα περισσότερα «κίτρινα γιλέκα» θεωρούν εμπαιγμό το «κατοστάρικο» και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

AP Photo / Laurent Cipriani
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διχάζουν τη Γαλλία τα μέτρα του Μακρόν

  • A-
  • A+

Συμβιβασμός ή εμπαιγμός; Το ερώτημα κάνει από χθες ακόμη πιο βαθιές τις διαχωριστικές γραμμές στην ανάστατη Γαλλία, ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στον ξεσηκωμό των «κίτρινων γιλέκων».

Η Δεξιά πανηγυρίζει «το “νέο συμβόλαιο” Μακρόν» - μια «εντυπωσιακή» δέσμη μέτρων που δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ενώπιον της Βουλής, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες απόδειξη ότι ο πρόεδρος «αφουγκράστηκε την οργή» των φτωχών συμπολιτών του.

Ημίμετρα-ασπιρίνη (και δη παραπλανητικά, όπως η αύξηση των 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό) καταγγέλλουν Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και οι Κομμουνιστές, που χθες κατέθεσαν από κοινού -και για το... ονόρε, ένεκα έλλειψης των απαραίτητων ψήφων- πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν κατάλαβε τίποτε ή δεν θέλει να κατανοήσει την οργή που εκφράζεται», σχολίασε ο Φιλίπ Μαρτινέ, γ.γ. του αριστερού συνδικάτου CGT, που έχει καλέσει σε γενική απεργία για την Παρασκευή, την παραμονή δηλαδή της «Πέμπτης Πράξης»: της πέμπτης κατά σειρά σαββατιάτικης μεγάλης κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

Στις τάξεις των τελευταίων επικρατεί αναβρασμός, αλλά και προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις, εν μέσω πιέσεων από την κυβέρνηση και τη Δεξιά για αναστολή των κινητοποιήσεων, δημόσιων παραινέσεων του Μελανσόν να επιμείνουν στις διεκδικήσεις, συνέχισης των μαθητικών κινητοποιήσεων σε 170 Λύκεια και διχασμού της κοινής γνώμης ως προς τη συνέχιση των διαδηλώσεων, όπως καταγράφουν τουλάχιστον δύο τελευταίες -μετά το διάγγελμα Μακρόν- δημοσκοπήσεις.

Η Ζακλίν Μουρό, εκπρόσωπος μιας μετριοπαθούς πτέρυγας των «κίτρινων γιλέκων», κάλεσε ήδη σε «εκεχειρία» χαιρετίζοντας τις «προόδους» της εξουσίας. Ομως πολλά «κίτρινα γιλέκα» δηλώνουν «μη ικανοποιημένα» από τις προεδρικές εξαγγελίες. «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», διακήρυξε ένας από τους εκπροσώπους τους.

Ο κατώτατος μισθός

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει άλλωστε η δεύτερη ανάγνωση της πιο εμβληματικής εξαγγελίας Μακρόν: της αύξησης 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό από 1ης Ιανουαρίου 2019 (σήμερα στα 1.498,47 ευρώ μικτά).

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, από το μέτρο θα επωφεληθούν 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Αυτό ωστόσο που ο Μακρόν απέφυγε επιμελώς να επισημάνει είναι ότι η αύξηση δεν είναι δεδομένη ούτε αυτόματη, καθώς:

α) τα πρώτα 20 ευρώ προέρχονται από τη μείωση των κρατήσεων κοινωνικής ασφάλισης στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

β) η απόδοση των υπόλοιπων 80 ευρώ δεν είναι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή, αναλόγως του οικογενειακού εισοδήματος

γ) εκκρεμεί η ανακοίνωση του ακριβούς τρόπου υπολογισμού της αύξησης

δ) το μέτρο των... κατ’ όνομα 100 ευρώ αποτελεί πρακτικά άμεση εφαρμογή ενός προαναγγελθέντος κυβερνητικού μέτρου για σταδιακή αύξηση, έως το 2021, του λεγόμενου «μπόνους απασχόλησης»: ενός προνοιακού επιδόματος για τους χαμηλά αμειβόμενους

ε) το «μάρμαρο» θα κληθούν τελικά να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, με περιστολή κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων, μια και ο πρόεδρος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι, για λόγους ανταγωνιστικότητας, δεν προτίθεται να ζητήσει τα... ρέστα από τους πλουσίους.

Στο μεσοδιάστημα, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν το Παρίσι για υπέρβαση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ στις δημοσιονομικά πειθαρχημένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο φόβος πλέον περισσεύει για την επέκταση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Βρυξέλλες, του Κώστα Μοσχονά

Τα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα» δημιούργησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, ακόμη έναν πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες και ιδίως στον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα παρακολουθήσει με προσοχή τις συνέπειες των μέτρων, που ανήγγειλε ο πρόεδρος Μακρόν, στο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας και τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν.

Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις γαλλικές αρχές», δήλωσε χθες από το Στρασβούργο όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Π. Μοσκοβισί.

Η Γαλλία έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό για το 2019, που κατέθεσε στην Κομισιόν, δημόσιο έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ, όταν το όριο που προβλέπει το γερμανικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι 3%. Με τα μέτρα που ανήγγειλε ο Εμ. Μακρόν, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3%.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι τα εν λόγω μέτρα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 8-10 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση του ορίου θεωρείται σίγουρη στις Βρυξέλλες και ο Π. Μοσκοβισί, που κατηγορεί την Ιταλία ότι έθεσε στόχο για το 2019 ένα δημόσιο έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και απειλεί με επιβολή κυρώσεων, δεν αισθάνεται πολύ άνετα...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Οι δρόμοι της μετανάστευσης είναι και ποτάμιοι
Το πέρασμα από τον ποταμό Σουτσιάτε είναι ένας από τους -νυχτερινούς- δρόμους που παίρνουν οι μετανάστες από τη Γουατεμάλα για να περάσουν στο Μεξικό.
Οι δρόμοι της μετανάστευσης είναι και ποτάμιοι
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκτροχιάστηκε τρένο με όπλα και εκρηκτικά στη Νεβάδα
Τρένο που μετέφερε μικρά όπλα, πυρομαχικά, χειροβομβίδες και νιτρική αμμωνία εκτροχιάστηκε στην επαρχία Έλκο της Νεβάδα, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ οι αρχές...
Εκτροχιάστηκε τρένο με όπλα και εκρηκτικά στη Νεβάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Διεύρυνε το προβάδισμα ο Τζόνσον μετά τον τρίτο γύρο ψηφοφοριών
Εκτός κούρσας διαδοχής για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία στη Βρετανία βρέθηκε ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, ο οποίος αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο ψηφοφοριών.
Διεύρυνε το προβάδισμα ο Τζόνσον μετά τον τρίτο γύρο ψηφοφοριών
ΕΥΡΩΠΗ
Αγνοούνται 22 μετανάστες ανοιχτά της Ισπανίας
Η ισπανική ακτοφυλακή αναζητεί στη Μεσόγειο 22 πρόσφυγες οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο που έπεσε σε θαλασσοταραχή στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Ισπανίας. Στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 49 άτομα και οι ισπανικές...
Αγνοούνται 22 μετανάστες ανοιχτά της Ισπανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Εντείνεται η κρίση στην Αλβανία με σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις
Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Αλβανία με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, με σοβαρά επεισόδια σε πόλεις της χώρας, καταστροφές εκλογικού υλικού και συλλήψεις.
Εντείνεται η κρίση στην Αλβανία με σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας