Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» πρόταση μομφής και «μαύρη Τρίτη»
AP Photo/Christophe Ena

Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» πρόταση μομφής και «μαύρη Τρίτη»

  • A-
  • A+

Δεν φαίνεται να πείθουν το κύμα διαδηλωτών και τη γαλλική γνώμη οι εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως και στοχευμένες φοροαπαλλαγές με στόχο να δείξει φιλολαϊκό προφίλ και να εξευμενίσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι εξεγερμένοι καλούν το Σάββατο στο πέμπτο κατά σειρά ραντεβού στους δρόμους, ενώ εντείνονται οι μαθητικές και φοιτητικές διαμαρτυρίες προσθέτοντας ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στον Γάλλο πρόεδρο για ενδεχόμενες καταλήψεις και στα πανεπιστήμια μετά τα σχολεία.

Στα Λύκεια υπόσχονται «μαύρες Τρίτες» ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ζητώντας την κατάργηση της μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε πέρυσι και προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια.Οι επικριτές αναφέρουν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχότερων σχολείων.

Χαρακτηριστικές είναι εικόνες από τις σημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι φώναξαν για ακόμα μία φορά αντικυβερνητικά συνθήματα κατά της πολιτικής του Μακρόν.

Σε συγκεντρώσεις τους νέοι γονάτισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες συλλήψεις εκατοντάδων μαθητών και στον απόηχο της κατακραυγής, που προκάλεσαν τα βίντεο που έδειχναν 146 μαθητές του λυκείου Μαντ-λα-Ζολί να είναι γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια πίσω από το κεφάλι ή την πλάτη.

AP Photo/Christophe Ena

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Γιάλς Σπέκτορ από την μαθητική ένωση FIDL. «Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση προς εμάς. Αντίθετα, είναι προφανές ότι περιμένουν ότι το τέλος του εξαμήνου θα επιβραδύνει το κίνημά μας».

Σημειώνεται ότι φοιτητές στα δύο από τα πιο πολιτικοποιημένα πανεπιστήμια της Γαλλίας Nanterre και Rennes 2 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού των εγκαταστάσεών τους, ενώ η κεντρική πανεπιστημιούπολη της Σορβόνης στο κέντρο του Παρισιού έκλεισε.

Επιμένουν στην πρόταση μομφής

Στο μεταξύ οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς οι βουλευτές του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές, οι υπογραφές των οποίων ήταν απαραίτητες για την κατάθεση της πρότασης και οι οποίοι θέλησαν να περιμένουν το διάγγελμα του αρχηγού του κράτους χθες βράδυ, εύχονται «να κάνουν να ακουστεί η φωνή και οι συγκεκριμένες προτάσεις των σοσιαλιστών», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μπορίς Βαγιό.

Εκτίμησε πως δεν υπήρξε «αλλαγή πορείας» και πως ο Μακρόν δεν προσέφερε «ούτε δίκαιες ούτε υπεύθυνες» απαντήσεις στην «τριπλή κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική κρίση», αφήνοντας επίσης «πολλές περιοχές στη σκιά» όσον αφορά τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους

Η πρόταση μομφής θα πρέπει να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή της, βάσει του άρθρου 49 -2 του Συντάγματος, δηλαχί όχι πριν από την Πέμπτη. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία, κάτι που θεωρείται αδύνατο με δεδομένο τον αριθμό των εδρών της αριστεράς (62 συνολικά) σε σύνολο 577 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα LR( Οι Ρεπουμπλικάνοι) δεν θα συμμετάσχει στην πρόταση μομφής ούτε στην ψηφοφορία. Ο πρόεδρός της Κριστιάν Ζακόμπ εκτιμά πως «δεν είναι η απάντηση που αναμένει η κοινή γνώμη».

«Είναι σήμερα που πρέπει να το κάνουμε « και «διατηρούμε τη βούλησή μας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Σεμπαστιάν Ζουμέλ, εκπρόσωπος των βουλευτών του PCF (ΓΚΚ) καταγγέλλοντας εξαιτίας των δισταγμών του πως «το PS εξακολουθεί να ομφαλοσκοπεί».

Αντιδράσεις στο γαλλικό Τύπο

Αποτυπώνοντας το κλίμα, η «Liberation» τιτλοφορεί κάτω από την φωτογραφία του προέδρου:«Σας κατάλαβα- λίγο». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εξηγεί ότι «για μια ακόμα φορά τα κίτρινα γιλέκα θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη έχει ξεφύγει από κάθε θυσία».

«Ο Μακρόν κάνει παραχωρήσεις στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση ( στην πολιτική του), γράφει η «Le Monde». «Ανακοίνωσε πολλά άμεσα μέτρα για την αγοραστική δύναμη, αλλά δεν αποκηρύσσει τίποτα από την πολιτική του», προσθέτει.

Στον δεξιό Τύπο σημειώνεται κυρίως μια «κοινωνική στροφή» στις ανακοινώσεις: «Μια κοινωνική στροφή για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη» (Ouest France), «αυτή τη φορά απάντησε» (Le Parisien), «Ανακοινώσεις -σοκ του προέδρου» (La Depeche), είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους δεξιών εφημερίδων. «Αγοραστική δύναμη, εθνική συζήτηση, νέο συμβόλαιο-Μακρόν» γράφει η Figaro, που θεωρεί ότι πλέον «η λογική απαιτεί να βγάλουν τα γιλέκα τους οι επαναστατημένοι».

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του αριστερού Τύπου: «Χωρίς ν' αγγίξει τους πλουσίους» τιτλοφορεί η κομουνιστική L'Humanite προσθέτοντας : «Χαλάρωσε λίγο τη θηλιά, παραδέχθηκε την αδικία στους μισθούς, έχουμε όμως δρόμο ακόμα». 

«Το σκάνδαλο του Smic (κατώτατου μισθού) γράφει η «La Marseillaise» και εξηγεί : «Τα 100 επιπλέον ευρώ θα τα πληρώσει ο λαός. Ο Μακρόν αρνείται να επαναφέρει τον φόρο των πλουσίων (ISF) και να βάλει τους μετόχους να πληρώσουν. Θα χρειαστεί για τους εργαζόμενους να αυτοχρηματοδοτήσουν την αύξηση της αγοραστική τους δύναμης».

ΕΥΡΩΠΗ
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
Την ανάκτηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, με καθημερινές του δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο τον διάλογο με τους πολίτες που τον πολιορκούν.
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν, μόνος (σχεδόν), ψάχνει...
Τη χαμένη του δυναμική αναζητά  ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βλέπει το κόμμα του να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, τη στιγμή που ο ίδιος μετράει απώλειες δεκατεσσάρων βουλευτών, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει τα...
Μακρόν, μόνος (σχεδόν), ψάχνει...
ΕΥΡΩΠΗ
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
ΕΥΡΩΠΗ
Αναδίπλωση Μακρόν μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Υπαναχωρεί στα σχέδιά του ο Γάλλος πρόεδρος, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και πολίτες της χώρας. 
Αναδίπλωση Μακρόν μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες.
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για τις συντάξεις
Από μαζική συμμετοχή χαρακτηρίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. 
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας