Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκησε η εκλεκτή της Ανγκελα Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ ενώ συγχαίρει την εκλεκτή της, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ την οποία υποστήριξε και επικράτησε του Φρίντριχ Μερτς που στηρίχτηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Christian Charisius/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίκησε η εκλεκτή της Ανγκελα Μέρκελ

  • A-
  • A+

Με καθυστέρηση 18 ετών η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμετρήθηκαν στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών για τη νέα ηγεσία του κόμματος, στοιχιζόμενοι πίσω από τα πρόσωπα της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και του Φρίντριχ Μερτς.

Το 31ο συνέδριο έγινε σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, με την καγκελάριο να ρίχνει ευθείες βολές στην τελευταία ομιλία της ως πρόεδρος του CDU προς το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, για το σκάνδαλο των δωρεών που του είχε στοιχίσει την προεδρία του κόμματος το 2000.

Ρυθμικό χειροκρότημα

AP Photo/Martin Meissner, file

Η Α. Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της υποστήριξε διακριτικά την υποψηφιότητα της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ με επίκληση στην ενότητα του κόμματος, τονίζοντας ότι το CDU κέρδισε τις τοπικές εκλογές εκεί που ήταν ενωμένο, στο Σάαρλαντ (όπου είχε εκλεγεί πρωθυπουργός η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ), στο Σλέσβιχ-Χολστάιν και στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία. Η ενότητα είναι το κλειδί και για τις επόμενες εκλογές, συνέχισε η καγκελάριος και ζήτησε από τους αντιπροσώπους να διασφαλίσουν τη συνοχή και τον χαρακτήρα του κόμματος.

Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, ανέτρεξε στην παρακαταθήκη του Χέλμουτ Κολ και την ανάληψη της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών από την ίδια, το 2000, όταν όπως είπε «το κόμμα περνούσε κρίσιμες ώρες λόγω του σκανδάλου των χρηματοδοτήσεων» (που βάρυνε τον Β. Σόιμπλε).

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανανέωσης» τόνισε δηκτικά η καγκελάριος και ζήτησε αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Επί δέκα λεπτά οι σύνεδροι χειροκροτούσαν όρθιοι και ρυθμικά την Α. Μέρκελ, η οποία εμφανώς συγκινημένη σηκώθηκε πέντε φορές από τη θέση της. Ολα τα μέλη του προεδρείου του κόμματος και του προεδρείου του συνεδρίου επίσης χειροκρότησαν θερμά την καγκελάριο, με εξαίρεση τον Β. Σόιμπλε που περιορίστηκε σε ένα σύντομο τυπικό χειροκρότημα.

Πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής με συνέντευξη στη FAZ παρενέβη ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Φ. Μερτς και μάλιστα με αιχμές κατά της Α. Μέρκελ. Η παρέμβαση θεωρήθηκε αντιδεοντολογική και ακολούθησε η δημόσια δήλωση του στενού συνεργάτη της καγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Π. Αλτμάιερ υπέρ της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Μνήμες του παρελθόντος

AP Photo/Michael Sohn

Η νίκη της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ, την οποία η Α. Μέρκελ είχε επιλέξει για γενική γραμματέα και εξελέγη με 99% τον περασμένο Φεβρουάριο, θεωρούνταν βέβαιη μέχρι την αιφνίδια υποψηφιότητα του Φ. Μερτς, ο οποίος δεν έκρυψε ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Β. Σόιμπλε.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στην τελευταία που έγινε χθες για το τηλεοπτικό κανάλι ARD είχε προβάδισμα στους ψηφοφόρους του κόμματός της (47%) αλλά και στο γενικό δείγμα (45%), τάση που όπως είναι επόμενο είχε αντανάκλαση και στους 1.000 αντιπροσώπους που πήραν μέρος στο συνέδριο.

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής όμως αλλά και το παιχνίδι με την υποψηφιότητα του Γ. Σπαν, που ήταν υφυπουργός Οικονομικών δίπλα στον Β. Σόιμπλε, ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος και πυροδότησαν έντονη παρασκηνιακή διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και μετριοπαθών αλλά και περιφερειακές μάχες, καθώς ο Φ. Μερτς και ο Γ. Σπαν κατάγονται από τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία που έχει τους περισσότερους συνέδρους (296), ενώ η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ από το μικρό Σάαρλαντ με 34 συνέδρους.

Οι διαφορές μεταφέρθηκαν και στο συνεδριακό κέντρο του Αμβούργου, με τις ομιλίες των υποψηφίων.

Για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις δεκαετίες η διαδοχή στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών κρίθηκε με ψηφοφορία ανάμεσα σε υποψηφίους.

Η τελευταία εσωκομματική ψηφοφορία είχε γίνει το 1971 όταν ο Χ. Κολ, πρωθυπουργός τότε στη Ρηνανία-Παλατινάτο, διεκδίκησε την ηγεσία από τον πρόεδρο του CDU Ράινερ Μπάρτσελ και έχασε με 144 ψήφους έναντι 344.

Δύο χρόνια αργότερα ο Χ. Κολ διαδέχτηκε τον Ρ. Μπάρτσελ και έμεινε στην ηγεσία του κόμματος επί 25 χρόνια.

Η μάχη στο παρασκήνιο, πιο σκληρή από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Πίσω από τη μάχη για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών διεξήχθη η μάχη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους λογαριασμούς του παρελθόντος με την Α. Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Βουλής πόνταρε ανοιχτά στην υποψηφιότητα του Φ. Μερτς, κόντρα στη βούληση της καγκελαρίου που προώθησε την Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η μάχη στο παρασκήνιο ήταν πιο σκληρή από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις των υποψηφίων στις οκτώ περιφερειακές διασκέψεις και στα μέσα ενημέρωσης. Σκληρότερη από όλες τις προηγούμενες διαδικασίες διαδοχής και αυτής του Β. Σόιμπλε με την Α. Μέρκελ το 2000, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις χρηματοδοτήσεις των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Β. Σόιμπλε έχασε την προεδρία, όμως δεν έπαψε ποτέ να έχει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Η επιλογή του να υποστηρίξει τον Φ. Μερτς, με τον οποίο έχει στενή φιλική και πολιτική σχέση από το 1998, οπότε πήρε τη σκυτάλη από τον Χέλμουτ Κολ, έδωσε τον τόνο στο 31ο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Β. Σόιμπλε είχε χάσει την αρχηγία και ο Φ. Μερτς την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2002 και έξι χρόνια μετά αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Η κίνηση του Β. Σόιμπλε ερμηνεύτηκε και ως προσπάθεια να πάρει τη ρεβάνς από την Α. Μέρκελ. Πέρα από τα προσωπικά κίνητρα όμως, ήταν εμφανής η βούληση του σκληρού πυρήνα των Χριστιανοδημοκρατών να ξαναπάρουν τον έλεγχο του κόμματος και να κατευθύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Ευρώπη με τους δικούς τους όρους.

Σύμφωνα με το δόγμα Σόιμπλε, η ηγεμονία του CDU θα κριθεί από την ικανότητά του να περιορίσει τα άκρα, δηλαδή να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς το ακροδεξιό AfD. Αντιθέτως, η γραμμή της Α. Μέρκελ κινείται προς τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, στον μεσαίο χώρο.

Η βαθιά πόλωση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα για την πορεία του κόμματος αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου του CDU και πρωθυπουργού της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, ότι το συνέδριο δεν θα εκλέξει καγκελάριο αλλά πρόεδρο του κόμματος.

Η Α. Μέρκελ ως καγκελάριος θα πρέπει να ζυγίζει εφεξής δύο φορές τις διαθέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, παράλληλα με τις διαθέσεις στους κυβερνητικούς της εταίρους Σοσιαλδημοκράτες. Οι πρώτοι οκτώ μήνες της νέας κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για τους κυβερνητικούς εταίρους καθώς η φθορά τους επιταχύνθηκε και βρίσκονται σε διαρκή δημοσκοπικό κατήφορο.

Με τα νέα δεδομένα το στοίχημα της Α. Μέρκελ να δείξει πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση καθίσταται δυσκολότερο.

Οι ευρωεκλογές τον Μάιο θεωρούνται ζωτικής σημασίας και για την Α. Μέρκελ και για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Εάν δεν αναστραφούν οι δημοσκοπικές τάσεις, η ήττα για τον μεγάλο συνασπισμό θα είναι διπλή και προβλέπεται ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αναταραχής.

Οι αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ δεν εξαρτώνται πλέον μόνον από τους συσχετισμούς στο SPD αλλά και από τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό του CDU.

Οσο και αν θέλει η Α. Μέρκελ να εξαντλήσει τη θητεία της, το φθινόπωρο του 2021 είναι πολύ μακριά και το σενάριο του Β. Σόιμπλε να αναλάβει μεταβατικός καγκελάριος, με το ίδιο ή νέο κυβερνητικό σχήμα, παραμένει στο τραπέζι.

ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτο «πιάτο», οι μετανάστες
​Το θέμα της προσφυγικής κρίσης και της μετανάστευσης, που έφερε την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στα πρόθυρα της διάλυσης, είναι το πρώτο που θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Τον...
Πρώτο «πιάτο», οι μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Τα παρελκόμενα της παραίτησης Καρενμπάουερ
Νέες ενδοκυβερνητικές και κομματικές εντάσεις μετά την απόφαση της Ανεγκρέτ Κραμπ να αφήσει το τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών. Διχάζει η πρόθεση «ανοίγματος» προς το ακροδεξιό AfD.
Τα παρελκόμενα της παραίτησης Καρενμπάουερ
ΕΥΡΩΠΗ
«Ποτέ ξανά με τους φασίστες!»
Η δραστική παρέμβαση Μέρκελ αποσόβησε το ενδεχόμενο «εμφυλίου» στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά οι δεξιές ομάδες του CDU αναθάρρησαν και θέτουν ζητήματα επαναπροσδιορισμού του πολιτικού στίγματος προς τα...
«Ποτέ ξανά με τους φασίστες!»
ΕΥΡΩΠΗ
Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται στη Θουριγγία
Πριν προλάβει να βγει από τη μία κρίση, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ πέφτει σε άλλη, βαθύτερη εσωτερική κρίση, εξαντλώντας με γοργούς ρυθμούς ό,τι απέμεινε από το πολιτικό κεφάλαιο της,
Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται στη Θουριγγία
ΕΥΡΩΠΗ
Ρίχνει το πολιτικό κόστος στην Ε.Ε.
Με ορατό τον κίνδυνο νέων ενδοκυβερνητικών κρίσεων, η Ανγ. Μέρκελ παραπέμπει τα προβλήματα στις Βρυξέλλες, περιμένοντας το δεύτερο εξάμηνο οπότε η χώρα της θα ασκήσει την προεδρία στην Ενωση.
Ρίχνει το πολιτικό κόστος στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
Δεκαπέντε προτάσεις έβγαλε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για τη βελτίωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Οι προτάσεις είναι προς...
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας