Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SZ: «Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να τινάξει την Ε.Ε. στον αέρα»

European Union

SZ: «Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να τινάξει την Ε.Ε. στον αέρα»

  • A-
  • A+

Στα τέσσερα μεγάλα λάθη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θέλησε να διώξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα από το ευρώ, και αν δεν είχε αντισταθεί η Άνγκελα Μέρκελ, «θα μπορούσε να τινάξει την Ε.Ε. στον αέρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που παίρνει αφορμή από τη στήριξη που παρέχει στον υποψήφιο για την προεδρία του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέπεσε «σε τέσσερα κορυφαία λάθη» στη διάρκεια της «μακράς και εντυπωσιακής σταδιοδρομίας του».

«Το πρώτο λάθος αφορά την αμνηστία φοροφυγάδων στην υπόθεση Φλικ, το δεύτερο την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της CDU, το τρίτο την υπερβολική αφοσίωση στον τότε καγκελάριο Κολ. Η Μέρκελ γύρισε, την κατάλληλη στιγμή, την πλάτη στον “Καγκελάριο της Επανένωσης”. Γι' αυτό και κατάφερε να γίνει καγκελάριος, ενώ ο Σόιμπλε ανέλαβε υπουργός», γράφει η εφημερίδα.

Ωστόσο τονίζει ότι ως υπουργός Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έκανε το τέταρτο μέγα λάθος του, όταν ο κατά τα άλλα “πεπεισμένος Ευρωπαίος” θέλησε να διώξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα από το ευρώ. Σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν προέβαλλε αντίσταση, ο Σόιμπλε θα είχε τινάξει στον αέρα την Ε.Ε.».

Και συμπληρώνει ότι ο «επιθετικός τρόπος που επέβαλε τον Μερτς για να εμποδίσει την εκλεκτή της Μέρκελ, Ανεγκρέτε Καρμπ-Κάρεμπάουερ, αποτελεί την εκδίκηση του Σόιμπλε για το γεγονός ότι δεν έγινε καγκελάριος, ότι η Μέρκελ δεν τον άφησε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για το ότι δεν έγινε επικεφαλής του Eurogroup».

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
Το 2019 θεωρείται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτος-κλειδί. Οι ευρωεκλογές τον Μάιο χαρακτηρίζονται από τώρα τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και...
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
ΕΥΡΩΠΗ
Μερτς: Ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία πριν 2 χρόνια
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε ότι ο πρώην...
Μερτς: Ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία πριν 2 χρόνια