Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο

AP Photo/Alvaro Barrientos

Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο

  • A-
  • A+

Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή συνηγόρων 18χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπαίθρια γιορτή τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα. Οι συνήγοροι της κοπέλας ζητούσαν να δικαστούν για βιασμό οι πέντε δράστες της υπόθεσης. Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, οι 5 μπορεί να εκμεταλλεύθηκαν τη μέθη της, αλλά... δεν τη βίασαν.

Οι πέντε νέοι άντρες, που είχαν κάνει και διαδικτυακή ομάδα την οποία ονόμαζαν «La Manada» (η αγέλη των λύκων), έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 9 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση. Το συμβάν είχε λάβει χώρα σε υπαίθρια γιορτή. Η καταδίκη για σεξουαλική επίθεση κι όχι για βιασμό, πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και αντιδράσεις στην ισπανική κοινωνία, που θεώρησε ότι η απόφαση ήταν πολύ επιεικής.

Οι συνήγοροι του θύματος είχαν κάνει προσφυγή, με την οποία ζητούσαν να αλλάξει το κατηγορητήριο και από σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση να γίνει ομαδικός βιασμός: μία κατηγορία που επιφέρει αυστηρότερες ποινές.

Οι δικηγόροι των δραστών είχαν υποστηρίξει ότι η σεξουαλική συνεύρεση του θύματος με τους πελάτες τους ήταν συναινετική.

Το δικαστήριο της Ναβάρα, που επανεξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι μπορεί οι δράστες να εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι το θύμα ήταν σε αδύναμη θέση και είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά δεν υπήρξε βιασμός γιατί δεν χρησιμοποίησαν βία. Επίσης, επικαλέστηκαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που δείχνει ότι το θύμα δεν προσπάθησε να προστατευθεί.

Η υπόθεση της «La Manada» έχει βγάλει τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες Ισπανίδες και Ισπανούς στους δρόμους κατά της βίας εις βάρος των γυναικών.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ποινή-χάδι στους 5 κατηγορούμενους για βιασμό στην Παμπλόνα
Ισπανικό δικαστήριο επέβαλε 9χρονη φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση στους πέντε Ισπανούς που βίασαν μια κοπέλα στο πανηγύρι του Σαν Φερμίν στην...
Ποινή-χάδι στους 5 κατηγορούμενους για βιασμό στην Παμπλόνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ραχόι «δεν γνώριζε» ούτε τα κρυφά ταμεία ούτε τον μεσάζοντα
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αρνήθηκε στο δικαστήριο οποιαδήποτε γνώση παράνομων πληρωμών προς το κόμμα του, αλλά και ότι γνώριζε τον μεσάζοντα,...
Ο Ραχόι «δεν γνώριζε» ούτε τα κρυφά ταμεία ούτε τον μεσάζοντα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
​Νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων στην Πολωνία και περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Βαρσοβίας - Βρυξελλών πυροδότησε η υπερψήφιση και του τρίτου νόμου της...
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλώνουν για τη Δικαιοσύνη
Στο πόδι βρίσκονται και πάλι οι Πολωνοί, μετέχοντας σε ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυτή τη φορά διαμαρτυρόμενοι για τη λεγόμενη...
Διαδηλώνουν για τη Δικαιοσύνη