Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σημαντική νίκη της ακροδεξιάς στην Ανδαλουσία

Απώλειες Σοσιαλιστών στο προπύργιο του κόμματος

AP Photo/Paul White

Σημαντική νίκη της ακροδεξιάς στην Ανδαλουσία

  • A-
  • A+

Για πρώτη φορά από τον θάνατο του Φράνκο, ακροδεξιό κόμμα κατόρθωσε να μπει στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, κερδίζοντας και 12 έδρες από τις 109, ενώ τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους έφεραν οι Σοσιαλιστές στις τοπικές βουλευτικές εκλογές.

Αν και ήρθαν πρώτοι 27,9%, οι Σοσιαλιστές κέρδισαν μόλις 33 έδρες από τις 47 του 2015, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) πήρε 20,8% και 26 έδρες, οι Ciudadanos (Πολίτες) 28,3% και 21 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα (Adelante Andalusia - Εμπρός Ανδαλουσία) 16,2% και 17 έδρες και «έκπληξη» των εκλογών, το ακροδεξιό Vox 11% και 12 έδρες (τα στοιχεία με καταμετρημένο το 99% των ψήφων).

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση στην αυτόνομη περιφέρεια είχαν χαρακτηριστεί «βαρόμετρο» για τους Σοσιαλιστές (PS) του Πέδρο Σάντσεθ και η νυν πρωθυπουργός και υποψήφια του κόμματος στην Ανδαλουσία Σουσάνα Ντιάθ όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμη του κόμματος, αλλά αντίθετα τα ποσοστά του έπεσαν.

Ποιο είναι οι Vox;

Το Vox ιδρύθηκε το 2014 και έχει εκφράσει σκληρή στάση στο προσφυγικό και την αντίθεσή του στην καταλανική ανεξαρτησία. Έχει κατηγορηθεί για λαϊκισμό, αντιισλαμισμό και για την αντιμεταναστευτική του στάση.

Το Vox, που ακολουθεί την ίδια τακτική με τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, τίθεται επίσης εναντίον των αμβλώσεων, εναντίον της νομοθεσίας κατά τις οικογενειακής βίας (ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όπως και η βία κατά των γυναικών στην Ισπανία). Κατόρθωσε να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες γι' αυτό προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις, που του έδιναν μέχρι πέντε έδρες.

Το εθνικιστικό κόμμα, το οποίο θέλει να γίνει η Ισπανία «μεγάλη ξανά», αρνείται το χαρακτηρισμό της Ακροδεξιάς επιμένοντας ότι είναι ένα κόμμα «ακραίας ανάγκης» και όχι εξτρεμιστικό.  

«Είμαστε αυτοί που θα επιφέρουν αλλαγές και πρόοδο» υποστήριξε χθες ο Φρανθίσκο Σεράνο απευθυνόμενος σε μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Σεβίλη, μετέδωσε το Reuters.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Φρανθίσκο Σεράνο, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε δυνατά αυτό που είμαστε και ότι ήρθαμε για να μείνουμε».

Σύμφωνα με το CNN, το Vox θα πρέπει τώρα να δει εάν θα προσεγγιστεί από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Ο εθνικός ηγέτης του, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε ότι ελπίζει να συνασπιστεί με το κεντροδεξιό Ciudadanos, το οποίο επίσης αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του.

Οι Ciudadanos απέκλεισαν ήδη τη σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, όπως δήλωσε ο υποψήφιός τους Χουάν Μαρίν.

«Επιμένουμε στην ευρωπαϊκή ατζέντα»

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να προωθεί μια ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να προωθεί μια ανανεωτική και ευρωπαϊκή ατζέντα για την Ισπανία. Τα αποτελέσματα στην Ανδαλουσία ενισχύουν τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία από τον φόβο», έγραψε στο Twitter.

Με τα παρόντα δεδομένα, για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Κομμουνιστές, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το ακροδεξιό Vox μπορεί να είναι ο ρυθμιστής στο ενδεχόμενο συνεργασίας των Ciudadanos με το Λαϊκό Κόμμα, που δεν έχουν συνολικά αρκετές έδρες για να κυβερνήσουν μαζί.

AP Photo/Paul White

Η Ανδαλουσία, η πιο πολυπληθής αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, είναι προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για περισσότερα από 36 χρόνια.

Η τοπική επικεφαλής του κόμματος, Σουσάνα Ντιάθ, παραδέχτηκε: «Αν και κερδίσαμε την εκλογική μάχη, η νύχτα αυτή φέρνει μεγάλη λύπη στο κόμμα».

Όπως είπε, «δεν είναι μόνο η ήττα της Αριστεράς, αλλά η άνοδος της ακροδεξιάς, φαινόμενο που επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και έφτασε κι εδώ».

Δήλωσε ότι θα κάνει αγώνα για να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα για «τεθεί φραγμός στην άκρα Δεξιά στην Ισπανία».

«Όλα τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι αντίθετα με την ακροδεξιά ή αν θα στηριχθούν σ' αυτήν για να κάνουν κυβέρνηση», είπε με νόημα.

Οι εκλογές της Ανδαλουσίας ήταν οι πρώτες από μια σειρά αναμετρήσεων που θα τεστάρουν τις αντοχές της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ.

Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019 δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Επίσης, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να προκηρύξει και γενικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν γίνουν, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ισπανία: Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
Μετά την Πρωτοχρονιά «κλειδώνει» η Συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλιστικού κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ και του κεντροαριστερού αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC. Σύμφωνα με τα σενάριο που έχει επεξεργαστεί το...
Ισπανία: Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σταθερή η άνοδος των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ και του ακρoδεξιού Vox
Ανάλυση μια σειράς δημοσκοπήσεων εν όψει των ισπανικών γενικών εκλογών που θα γίνουν στις 28 Απριλίου δείχνει ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά του, έναντι των άλλων κομμάτων.
Σταθερή η άνοδος των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ και του ακρoδεξιού Vox
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Π. Σάντσεθ κρούει τον κώδωνα του ακροδεξιού κινδύνου
Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το ακροδεξιό κόμμα Vox φαίνεται ότι θα μπει στο Κοινοβούλιο. Έκκληση του...
Ο Π. Σάντσεθ κρούει τον κώδωνα του ακροδεξιού κινδύνου
ΕΥΡΩΠΗ
«Πέφτει» η κυβέρνηση Σάντσεθ
Με 191 ψήφους «κατά» από το Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Ρ.), τους Ciudadanos (Πολίτες), τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας PDeCAT και ERC, της Χώρας των Βάσκων E.H. Bildu, των Καναρίων Νήσων Coalición Canaria και της...
«Πέφτει» η κυβέρνηση Σάντσεθ
ΕΥΡΩΠΗ
Κακά μαντάτα από την Ανδαλουσία
Σεισμό πολλών Ρίχτερ με απρόβλεπτες συνέπειες προκάλεσαν οι περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβερνά την αυτόνομη περιφέρεια επί 30 συναπτά έτη πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα...
Κακά μαντάτα από την Ανδαλουσία
ΕΥΡΩΠΗ
Παραίτηση Σάντσεθ και από τη Βουλή, εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης
Με τη νύξη ότι πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ο πρώην ηγέτης του, Π. Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από τη βουλευτική του έδρα. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να πάει...
Παραίτηση Σάντσεθ και από τη Βουλή, εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας