• Αθήνα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.7°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -3.4°C / 0.5°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.1°C / -1.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -5.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.2°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 0.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.5°C
  5 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  63%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φωτεινό μέλλον» ή «άλμα στο σκοτάδι»;

 • A-
 • A+

Ασκήσεις ισορροπίας στο τεντωμένο σκοινί του Brexit εξακολουθεί να κάνει η Τερέζα Μέι, πασχίζοντας –μάταια, όπως φάνηκε πάλι χθες– να... πουλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων (και) το 26σέλιδο προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., στο οποίο κατέληξαν επί της αρχής Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πέρα όμως από το καυτό εσωτερικό μέτωπο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιδίδεται ταυτόχρονα σε αγώνα δρόμου για να κάμψει και τις αντιστάσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών για συγκεκριμένα σημεία (με επίκεντρο το Γιβραλτάρ και την αλιεία) του προσυμφώνου των όρων του διαζυγίου από την Ε.Ε., το οποίο μαζί με το προσχέδιο πολιτικής διακήρυξης θα βρεθούν στο τραπέζι της έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν από την ίδια και τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους της.

Για το Γιβραλτάρ

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται τώρα σε κρίσιμη στιγμή και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να φέρουμε τη διαδικασία αυτή σε οριστική κατάληξη προς το συμφέρον του λαού μας», τόνισε η Μέι στη Βουλή. «Είναι στο χέρι μας» να επιτευχθεί «μια καλή συμφωνία που μας οδηγεί σε ένα πιο φωτεινό μέλλον», πρόσθεσε απευθυνόμενη πρωτίστως στους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, που απειλούν να την ανατρέψουν από την κομματική ηγεσία και κατά συνέπεια τον πρωθυπουργικό θώκο.

Διαβεβαίωσε πως η βρετανική κυριαρχία στο Γιβραλτάρ θα είναι «προστατευμένη», πως δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις για τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα ως αντάλλαγμα για πρόσβαση σε άλλους τομείς, πως αποφεύγονται με τεχνολογικά μέσα και άλλες διευκολύνσεις τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον ένα «ανεξάρτητο παράκτιο κράτος» που θα μπορεί παράλληλα να διαπραγματευτεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες στη διάρκεια της 21μηνης μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο από την Ε.Ε., θεωρητικά στις 29 Μαρτίου.

Για «26 σελίδες φληναφημάτων», τα οποία οδηγούν σε ένα «Brexit στα τυφλά που όλοι φοβόμασταν, ένα άλμα στο σκοτάδι», έκανε λόγο ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στηλιτεύοντας τη Μέι πως με την αποδοχή του προσχεδίου παραβιάζει τόσο τις δικές της κόκκινες γραμμές όσο και τα έξι κριτήρια που έχει θέσει το κόμμα του για μια πετυχημένη αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Παράλληλα, φανατικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της παράταξής της την κατακεραύνωσαν εκ νέου πως μετατρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «υποτελές κράτος», παγιδευμένο στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τι προβλέπει όμως το επίμαχο προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της ασφάλειας;

Σύμφωνα με το BBC, τα βασικότερα νέα σημεία του αφορούν επιγραμματικά:

1. δέσμευση για σεβασμό του αδιαίρετου των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για τη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών,

2. ειδική αναφορά για τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο,

3. φιλοδοξία για χρήση τεχνολογικών ή άλλων μέσων διευκόλυνσης ώστε να αποτραπεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων στο διχοτομημένο νησί της Ιρλανδίας, 4. ξεκάθαρη συνεχιζόμενη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ερμηνεία των νόμων της Ε.Ε.

Ειδικά το τελευταίο σημείο, όπως επισημαίνει το BBC, έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές.

Η μη δεσμευτική νομικά πολιτική διακήρυξη –σε αντίθεση με τη νομικά δεσμευτική συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου– θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση κατά την 21μηνη μεταβατική περίοδο (με δυνατότητα παράτασης έως δύο χρόνια).

Στη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά και θα συνεχίσει αφενός να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε., αφετέρου να πληρώνει τα ποσά που του αναλογούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Μέρκελ ρίχνει τους τόνους

Καθώς λοιπόν συνεχίζει να μοιάζει απίθανη η υπερψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων της τελικής συμφωνίας για το Brexit, που αναμένεται –παρά τις ενστάσεις– να σφραγιστεί στην επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η Μέι αποδύεται και σε μαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους της.

Το... μασάζ ξεκίνησε με τηλεφώνημα στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, μετά το οποίο δήλωσε «πεπεισμένη πως την Κυριακή θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, που εκπληρώνει τους στόχους ολόκληρης της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ».

Θυμίζουμε πως η Μαδρίτη (που δεν παύει εμμέσως πλην σαφώς να διεκδικεί την κυριότητα του Βράχου) απειλεί να καταψηφίσει τη συμφωνία, απαιτώντας διμερείς διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το μελλοντικό εμπορικό καθεστώς στο Γιβραλτάρ.

Η Μέι συναντήθηκε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον καγκελάριο της –προεδρεύουσας στη Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο– Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που της εξέφρασε τη στήριξή του, ζητώντας να έχει μια «ρεαλιστική εικόνα» εν όψει της συνόδου.

Την παραμονή, δηλαδή αύριο, η πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ευελπιστώντας στο μεσοδιάστημα να έχουν αμβλυνθεί οι ανησυχίες Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Δανίας, που ζητούν εγγυήσεις για την πρόσβαση των ψαράδων τους στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. εκτιμούν πάντως ότι θα βρεθεί συμβιβασμός, έστω τελευταία στιγμή. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ –που απείλησε αιφνίδια να μην παραστεί στη σύνοδο αν τα τελικά κείμενα της συνθήκης αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης δεν είχαν οριστικοποιηθεί εκ των προτέρων– φάνηκε χθες να ρίχνει τους τόνους, υποσχόμενη να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ομαλό Brexit.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίλερ στο Λονδίνο
Η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. φτάνει σήμερα, καθώς η παταγώδης -όπως όλα δείχνουν- καταψήφισή της στη Βουλή των Κοινοτήτων και το...
Θρίλερ στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Προετοιμασίες για «άτακτο» Brexit
Πυρετώδεις διεργασίες ξεκινά η κυβέρνηση για τη θωράκιση απέναντι σε ένα χαοτικό διαζύγιο με την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, την ώρα που η Τερέζα Μέι και το κόμμα της χλευάζουν τον ηγέτη των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν,...
Προετοιμασίες για «άτακτο» Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρος γκρεμός και πίσω... Κόρμπιν
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου είχε να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία, η Τερέζα Μέι δέχθηκε δριμύτατη επίθεση στο Κοινοβούλιο από...
Μπρος γκρεμός και πίσω... Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
Η έκφραση «πολιτική θύελλα» δεν επαρκεί για να αποδώσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο... Μπόρις ο Τρομερός με τη μεθόδευσή του να αναστείλει για πέντε βδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit να ’ναι, ας είναι και άτακτο
Πού αλλού θα επικέντρωνε το διεθνές ντεμπούτο του στη σύνοδο κορυφής του G7 ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν όχι στη διαφήμιση του διακαούς πόθου του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
Brexit να ’ναι, ας είναι και άτακτο
ΕΥΡΩΠΗ
Ολική επαναφορά Φάρατζ και ιστορικό ράπισμα στους Τόρις
Ιστορική συντριβή για τους Συντηρητικούς, νέο μαύρο θρίαμβο για τον ακροδεξιό εθνολαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ και ανησυχητική αποδυνάμωση των αντιπολιτευόμενων Εργατικών ήταν οι χθεσινές προβλέψεις για το Ηνωμένο...
Ολική επαναφορά Φάρατζ και ιστορικό ράπισμα στους Τόρις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας