• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Virginia Mayo

«Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Brexit πριν την οριστική λύση»

 • A-
 • A+

Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες τόνισε στο βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθώντας να έχει τη στήριξη των βουλευτών στο σχέδιο συμφωνίας, υποστήριξε ότι η «πολιτική διακήρυξη» για το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ε.Ε. εξασφαλίζει τη βρετανική κυριαρχία.

Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την έγκριση της προσυμφωνίας για το Brexit, αλλά και της «πολιτικής διακήρυξης» για τις σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκε σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε:

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη».

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool

Όπως είπε, το σχέδιο της πολιτικής συμφωνίας για το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ε.Ε. θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Υποστήριξε ότι με η συμφωνία δημιουργεί ένα «φάσμα» εντός του οποίου θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο ελεύθερο εμπόριο και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Κόρμπιν: «Ανόητες φλυαρίες»

Σχολιάζοντας το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, το χαρακτήρισε «26 σελίδες γεμάτες ανόητες φλυαρίες», οι οποίες θα μπορούσαν «να έχουν συνταχθεί εδώ και δύο χρόνια».

«Αυτό είναι το βήμα στο κενό που όλοι φοβόμασταν», είπε, «δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις των Εργατικών».

Stefan Rousseau/PA via AP

«Αναρωτιέμαι τι έκανε επί δύο χρόνια η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η «πολιτική διακήρυξη»

Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές Ε.Ε. και Βρετανίας για τις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, το οποίο πρέπει να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά επιτρέπει στους διαπραγματευόμενους να συνεχίσουν τον διάλογο πάνω στις θέσεις τους.

Το κείμενο αναφέρει ότι «η μελλοντική σχέση θα διάκειται από μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αρχές και των δύο πλευρών» ενώ θα διασφαλίζει «την αυτονομία της Ε.Ε. να λαμβάνει αποφάσεις» και «την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την προστασία της εσωτερικής αγοράς του».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

• Δέσμευση στον σεβασμό των τεσσάρων ελευθεριών που είναι αδιαπραγμάτευτες για την Ε.Ε.: την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

• Μια αναφορά ότι σταματά η ελεύθερη κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

• Την πρόβλεψη ότι με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας δεν θα υπάρχει «σκληρό σύνορο» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας

• Την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου (αυτό αναμένεται να προκαλέσει την οργή των οπαδών του Brexit)

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αυτή η «πολιτική διακήρυξη» θα γίνει η βάση επί της οποίας οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τους όρους για την μεταβατική περίοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Λονδίνου μετά τις 29/3/2019, ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

Κατά τη μεταβατική περίοδο η Βρετανία θα μετέχει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και κοινή αγορά.

Τι ακολουθεί

Πλέον, η Τερέζα Μέι, που πιέζεται εντός και εκτός συνόρων θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου το Σάββατο θα έχει διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, καθώς η Μαδρίτη ζητά διευκρινίσεις, απειλώντας να μην ψηφίσει τη συμφωνία.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν για να υπογράψουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας και την πολιτική διακήρυξη.

Στη συνέχεια η Τερέζα Μέι πρέπει να επιστρέψει στο Λονδίνο και να πείσει τους βουλευτές -και του κόμματός της- να ψηφίσουν την περίπου 600 σελίδων συμφωνία εξόδου, γεγονός καθόλου σίγουρο, αφού οι διαφωνίες για το περιεχόμενό της προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση.

Αν η συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πρέπει να την επικυρώσει και να τη στείλει για επικύρωση και στα κοινοβούλια των υπολοιπων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το Brexit θα είναι γεγονός στις 29 Μαρτίου 2019.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρετανοί βουλευτές παίρνουν τη διαδικασία του Brexit στα χέρια τους
Νέα ήττα υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας της αποφάσισε να διεξαχθούν οι λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες την ερχόμενη Τετάρτη, που αφορούν στο πώς θα προχωρήσει...
Οι Βρετανοί βουλευτές παίρνουν τη διαδικασία του Brexit στα χέρια τους
ΕΥΡΩΠΗ
Συντηρητικοί... σε νευρική κρίση
Με ανταρσία απειλούν βουλευτές των Συντηρητικών στην Βρετανία σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν συμφωνήσει στην αναβολή του Brexit υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τους...
Συντηρητικοί... σε νευρική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Καθυστερήσεις μέχρι να περάσει το δικό της
Διαπραγματευτική στρατηγική, οι διαρκείς καθυστερήσεις, στην προσπάθειά της Τ. Μέι να περάσει η συμφωνία της για το Brexit, αποκάλυψε το δίκτυο ITV. Ο Βρετανός διαπραγματευτής ακούστηκε να λέει ότι στόχος της...
Καθυστερήσεις μέχρι να περάσει το δικό της
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίλερ στο Λονδίνο
Η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. φτάνει σήμερα, καθώς η παταγώδης -όπως όλα δείχνουν- καταψήφισή της στη Βουλή των Κοινοτήτων και το...
Θρίλερ στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία... μετά κόπων και βασάνων
Αν και προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στους Τόρις -τόσο στη δεξιά πλευρά που θέλει το διαζύγιο «σκληρό» όσο και στους μετριοπαθείς που το θέλουν «βελούδινο»-, το προσχέδιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν...
Συμφωνία... μετά κόπων και βασάνων
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδική σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο μελετά η Ε.Ε.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής τον Νοέμβριο ειδικής συνόδου για το Brexit εξετάζει η Ε.Ε., η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας». Το θέμα της συνόδου θα συζητηθεί στο Ζάλτσμπουργκ, ανακοίνωσε...
Ειδική σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο μελετά η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας