• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.8°C / 39.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.0°C / 38.8°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.0°C / 38.7°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 36.1°C / 36.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.3°C / 41.0°C
  3 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 37.1°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.2°C / 38.8°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 39.3°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 36.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  0 BF
  30%

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για να βοηθήσει την Τερέζα Μέι να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το σχέδιο εξόδου από την Ε.Ε.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

«Πολιτική διακήρυξη» Ε.Ε.-Λονδίνου για τις σχέσεις μετά το Brexit

 • A-
 • A+

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, η οποία δεν έχει νομικό χαρακτήρα, αλλά «θέτει τις παραμέτρους» των σχέσεων Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά το Brexit εποχή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Όπως είπε, η συμφωνία έχει τη μορφή «πολιτικής διακήρυξης» η οποία θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής 24-25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται για κείμενο το οποίο θα συνοδεύσει τη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και «θέτει τις παραμέτρους μιας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας.

Το 26 σελίδων κείμενο, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

Το κείμενο, που έχει σταλεί στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, «υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Τι προβλέπει

Το έγγραφο αναφέρει ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Σε όλη αυτή τη μεταβατική περίοδο η Βρετανία υποχρεούται να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε. και να συμβάλει οικονομικά στην Ένωση.

Μέι: «Καλή συμφωνία»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, που επέστρεψε από ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit «καλή συμφωνία» για τη χώρα, γιατί «εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, για τη «βοηθήσει να πετύχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για την έγκριση του σχεδίου, η Τερέζα Μέι είπε ότι «οι Βρετανοί θέλουν τη διευθέτηση του ζητήματος. Θέλουν μία συμφωνία που να μας ετοιμάζει για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία αυτή είναι στο χέρι μας και είμαι αποφασισμένη να την εφαρμόσω».

Το Γιβραλτάρ

Η Τερέζα Μέι ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα του Γιβραλτάρ.

Η Μαδρίτη απειλεί να καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, καθώς υποστηρίζει ότι στο θέμα του Γιβραλτάρ υπάρχει ασάφει και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί διμερώς μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας εν όψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η Τερέζα Μέι, μετά το τηλεφώνημα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, δήλωσε «πεπεισμένη για το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε την Κυριακή σε ένα κείμενο που αφορά το σύνολο της βρετανικής οικογένιας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ».

Πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το θέμα του Γιβραλτάρ «δεν έχει επιλυθεί σε καμία περίπτωση» και ότι «οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».

Κουρτς: Να αποφύγουμε το «σκληρό Brexit»

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πριν από τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι ότι η πορεία για το Brexit βρίσκεται σε «καυτή φάση».

Επισήμανε ότι η συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια, και κυρίως από το βρετανικό.

Εξήγησε ότι με την επίσκεψή του στο Λονδίνο θέλει να έχει «ρεαλιστική εικόνα» για το πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει πλειοψηφία για αυτή την συμφωνία, καθώς εκκρεμεί η ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή και κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβασή της.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε ένα “σκληρό Brexit”, δηλαδή να προσπαθήσουμε ώστε η ζημία που θα προκύψει από το Brexit να μην αυξηθεί ανυπολόγιστα. Η ζημιά είναι ούτως ή άλλως δεδομένη για την Ε.Ε., όπως επίσης φυσικά είναι δεδομένη κυρίως για τη Βρετανία», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
Το Brexit δεν θα συμβεί την Παρασκευή 12 Απριλίου, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην Τερέζα Μέι οι ομόλογοί της στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μολονότι το τέλμα στο Λονδίνο δεν έχει ξεπεραστεί.
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
Οι Βρυξέλλες βλέπουν να έρχεται ένα άτακτο Brexit και εντείνουν τις προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο. Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου, οι εταίροι –ακόμη– του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνουν,...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
Βρυξέλλες και Λονδίνο ανταλλάσσουν πυρά γύρω από το Brexit που συνεχίζει να λιμνάζει, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ...
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι...
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Προετοιμασία της Ε.Ε. για καθυστερήσεις στο Brexit
Toυλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει το ιστορικό διαζύγιο με την Μεγάλη Βρετανία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τερέζα Μέι είναι καταδικασμένη να αποτύχει να...
Προετοιμασία της Ε.Ε. για καθυστερήσεις στο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Χάος στη βρετανική Βουλή, έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε.
Εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών αλλά και ειρωνικού γέλιου από κάποιους βουλευτές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή....
Χάος στη βρετανική Βουλή, έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας