• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 20.1°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 20.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  39%
ID 96237856 © Yupa Watchanakit | Dreamstime.com

Μάστιγα οι εγκυμοσύνες ανήλικων κοριτσιών στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις εγκυμοσύνες νεαρών ανήλικων κοριτσιών στην Τουρκία, κάποια από τα οποία είναι μικρότερα των 15 ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγκυμοσύνες αυτές -είτε προέρχονται από γάμους ανηλίκων είτε είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής βίας- έφτασαν το τελευταίο 18μηνο τις 22.000 χιλιάδες, ωστόσο οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 40.000 και 45.000.

Η επίσημη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν νοσηλευθεί 21.957 ανήλικα κορίτσια σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Όπως τονίζει ο Αλί Σεκέρ, γιατρός και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ερευνά το θέμα και ουσιαστικά με την έρευνά του προκάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία, ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι κάθε μέρα «περίπου 40 κορίτσια αναγκάζονται με τη βία να γίνουν μητέρες, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο και να ζουν ως παιδιά».

Μάλιστα, ο Σεκέρ στην ερώτηση που υπέβαλε στην τουρκική εθνοσυνέλευση αναρωτιέται γιατί αυτά τα περιστατικά δεν αναφέρονται ποτέ στην αστυνομία από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι τα πραγματικά νούμερα των κοριτσιών που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με τον Εμρά Σαχίν, αντιπρόεδρο της Ένωσης Νομικών για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Άγκυρα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποχρεούται από τον τουρκικό νόμο να αναφέρει στις αρχές κάθε περιστατικό παιδικής εγκυμοσύνης.

Συνεπώς, εκτιμά ότι αφού αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές, θα υπάρχουν περισσότερα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί και ο πιθανότερος αριθμός πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 45.000.

Άλλωστε, τα στοιχεία που παρέσχε η κυβέρνηση δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των περιστατικών σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών. Σε έναν πληθυσμό 81 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν καταδικαστεί μόλις 35.896 δράστες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον παιδιών και με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί μόλις 22.000 εγκυμοσύνες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερα πραγματικά νούμερα.

Κοινωνικό πρόβλημα

Στην Τουρκία το ηλικιακό όριο για σεξουαλική συναίνεση είναι το 18 έτος της ηλικίας και σεξουαλικές συνευρέσεις ατόμων κάτω των 17 ετών μπορούν να οδηγήσουν σε διώξεις για βιασμό. Επίσης, το 18ο έτος είναι το όριο για να συναινέσει ένα άτομο σε γάμο, ωστόσο στην Τουρκία, αν υπάρχει άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους, νεότερα άτομα μπορούν να «παντρευτούν» με θρησκευτική διαδικασία η οποία πάντως νομικά δεν αναγνωρίζεται.

Το φαινόμενο των γάμων ανηλίκων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ακόμη και όταν δεν υπάρχει η συναίνεση των κοριτσιών, και τα περιστατικά έρχονται στο φως έπειτα από τις αναπόφευκτες εγκυμοσύνες που καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία.

Κάτω των 15 ετών

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι μόνο το 2016 καταγράφηκαν επισήμως 234 περιστατικά τοκετών από μητέρες ηλικίας κάτω των 15 ετών, ενώ στις ηλικίες 15 έως 17 ετών οι τοκετοί έφτασαν τις 16.396.

Σύμφωνα με τη Χιλάλ Εσμέρ, μέλος της ΜΚΟ «Ένωση για τον Αγώνα κατά της Σεξουαλικής Βίας», «η πραγματική εικόνα μπορεί να δοθεί αν δούμε τα κοινωνιολογικά, πολιτιστικά και νομικά χαρακτηριστικά» της τουρκικής κοινωνίας και ότι δεν πρέπει απλώς να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τους αριθμούς.

«Η τουρκική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων και ότι δεν είναι αντικείμενα που ανήκουν στους γονείς τους», εξηγεί.

Και όπως τονίζει ο Εμρά Σαχίν, πρέπει να υπάρξει «πραγματική πολιτική βούληση η οποία να επιβάλει τη συναίνεση του ανηλίκου στον γάμο» από τη στιγμή που η οικογένεια δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στα παιδιά.

Ατιμωρησία

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά τιμωρίας των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2017 11.734 ενήλικοι (από 18 ετών και άνω) κατηγορήθηκαν για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ποσοστό που φτάνει το 75% του συνόλου. Επίσης, έχουν υποβληθεί 1.056 μηνύσεις σε ενηλίκους για σεξουαλική επαφή με ανηλίκους (83% των υποθέσεων), γεγονός που αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των δραστών σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών είναι ενήλικοι.

Ακόμη πιο συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις υποθέσεις που φτάνουν σε καταδίκη. Το 2017, σε σύνολο 17.483 υποθέσεων που έφτασαν στο δικαστήριο, ένοχοι για σεξουαλικά εγκλήματα βρέθηκαν μόλις 3.120 δράστες, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Βέβαια πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία, αν ο βιαστής δεχθεί να παντρευτεί το θύμα του, τότε απαλλάσσεται από τη δίωξη.

Σύμφωνα με τον Εμρά Σαχίν, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι στην Τουρκία επικρατεί η «κουλτούρα της ατιμωρησίας» και ότι το σύνηθες είναι να κάνουν όλοι τα στραβά μάτια σε αυτά τα εγκλήματα.

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΕΥΡΩΠΗ
Οταν ο βιαστής παντρεύεται το θύμα του γλυτώνει την φυλακή
Με την κατάθεση του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο δικαστής του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας σκιαγράφησε και την πικρή αλήθεια: την διαδεδομένη πρακτική στην χώρα άνθρωποι που κινδυνεύουν να...
Οταν ο βιαστής παντρεύεται το θύμα του γλυτώνει την φυλακή
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Έρευνα για 30.000 υπόπτους δικτύου παιδικής κακοποίησης και πορνογραφίας
Στο πλαίσιο της έρευνας «Μπέργκις Γκλάντμπαχ», όπως ονομάζεται η υπόθεση, από την ομώνυμη πόλη όπου εντοπίστηκαν οι πρώτοι ύποπτοι, έχουν ταυτοποιηθεί 72 δράστες ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε οκτώ άτομα...
Γερμανία: Έρευνα για 30.000 υπόπτους δικτύου παιδικής κακοποίησης και πορνογραφίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ρουμανία: Ισόβια κάθειρξη για τους βιαστές μετά τη δολοφονία 15χρονης
Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα εγκλήματα του βιασμού και της παιδεραστίας αποφάσισε η ρουμανική κυβέρνηση, μετά την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός 15χρονου κοριτσιού, που σόκαρε την κοινωνία της...
Ρουμανία: Ισόβια κάθειρξη για τους βιαστές μετά τη δολοφονία 15χρονης
ΕΥΡΩΠΗ
Ομαδικός βιασμός 18χρονης από παιδιά 12 και 14 ετών στη Γερμανία
Ομάδα πέντε αγοριών βίασε ένα 18χρονο κορίτσι στο Μίλχαϊμ της Γερμανίας, προκαλώντας αποτροπιασμό, αλλά και έντονη συζήτηση για το αν πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας καταλογισμού στο νομικό σύστημα της...
Ομαδικός βιασμός 18χρονης από παιδιά 12 και 14 ετών στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή σύλληψη στη Γερμανία για κινηματογράφηση ταινιών πορνό με παιδιά
Η αστυνομία της Βαυαρίας συνέλαβε δύο άτομα τα οποία είναι ύποπτα ότι γύριζαν και διένειμαν ταινίες πορνό με παιδιά. Η αστυνομία έφτασε σε αυτά τα πρόσωπα έπειτα από επιδρομές σε διάφορα σημεία, μεταξύ των...
Διπλή σύλληψη στη Γερμανία για κινηματογράφηση ταινιών πορνό με παιδιά
Καταδίκη παιδόφιλου καρδιναλίου στην Αυστραλία
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βατικανό θα... ερευνήσει και θα αποφασίσει
Έρευνα για τον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, που καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από την αυστραλιανή δικαιοσύνη, ξεκινάει και η Καθολική Εκκλησία. Την υπόθεση ανέλαβε το Πλήρωμα του Δόγματος της...
Το Βατικανό θα... ερευνήσει και θα αποφασίσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας