Χρειάστηκαν 20 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων έως ότου η Βρετανία και η Ε.Ε. καταλήξουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας σχετικά με τους όρους που θα διέπουν την έξοδο της χώρας από την Ενωση και για τις μελλοντικές σχέσεις τους. Ενα κείμενο 585 σελίδων στο οποίο, όπως σχολίαζε ο ρεπόρτερ του BBC, «προλάβαμε να ρίξουμε μόνο μια διαγώνια ματιά» και που επιτεύχθηκε κατόπιν «αμοιβαίων υποχωρήσεων».
Ακολουθούν περιληπτικά μερικά από τα βασικά σημεία της συμφωνίας η οποία, ωστόσο, συναντά έντονες αντιδράσεις τόσο από υποστηρικτές όσο και από πολέμιους του Brexit.
● ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η Βρετανία εγκαταλείπει επίσημα την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019. Θα παραμείνει ωστόσο στην ενιαία αγορά και θα υπόκειται στους σχετικούς κανονισμούς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, οπότε οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει ως προς τη μορφή των μελλοντικών εμπορικών τους σχέσεων. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εάν δεν προκύψει τελική συμφωνία ως προς την παραπάνω ημερομηνία, μπορεί να δοθεί παράταση, η οποία, ωστόσο, δεν καθορίζεται χρονικά.
● ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ζήτημα που αποτέλεσε το βασικό «αγκάθι» επιλύεται με την ενεργοποίηση του λεγόμενου «backstop plan»: ένα δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών συνόρων (με τελωνειακούς ελέγχους κ.λπ.) ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το ζήτημα ώς το τέλος της μεταβατικής περιόδου ούτε παράταση. Είναι το σημείο-«κόκκινο πανί» για τους υποστηρικτές του σκληρού Brexit, οι οποίοι κρίνουν ότι θα κρατήσει τη Βρετανία για πάντα συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
● ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ: Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των τριών και πλέον εκατομμυρίων πολιτών από χώρες της Ε.Ε. που κατοικούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία και αντίστοιχα του ενός και πλέον εκατομμυρίου Βρετανών ανά την Ε.Ε. Δεν θα χρειάζεται βίζα για τις μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία και η ελευθερία κινήσεων θα διατηρηθεί μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Οσοι φτάνουν στην αντίστοιχη χώρα υποδοχής μέσα σε αυτό το μεταβατικό διάστημα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από τις 29 Μαρτίου του 2019.
● ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Η συμφωνία δίνει λεπτομέρειες για τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία για να καλύψει όλες τις προβλεπόμενες οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. ώς το 2020. Σύμφωνα με το BBC, το ποσό υπολογίζεται τουλάχιστον στα 39 δισ. λίρες στερλίνες (σχεδόν 44 δισ. ευρώ). Σημαντική «έκπτωση» σε σχέση με παλαιότερους υπολογισμούς που προέβλεπαν πάνω από 50 δισ. λίρες (63,7 δισ. ευρώ).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας