Η Ιταλία προσπαθεί να αντιδράσει και να δείξει ότι η κουλτούρα της υποδοχής και της αλληλεγγύης δεν έχει γίνει οριστικά παρελθόν. Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε πορεία στο κέντρο της Ρώμης, με την οποία αμφισβήτησαν ευθέως τη νέα γραμμή που έχει υιοθετήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, στο μεταναστευτικό και τον ντε φάκτο περιορισμό -με τον νέο νόμο που μόλις εγκρίθηκε- του δικαιώματος παροχής ανθρωπιστικής προστασίας.
Στην πορεία διαμαρτυρίας, συνολικά, συμμετείχαν πάνω από τετρακόσιες οργανώσεις και σύνδεσμοι, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και των συνδικάτων. Εφτασαν στην Αιώνια Πόλη και πάνω από εκατό πούλμαν, προερχόμενα απ’ όλη τη χώρα.
Μάλιστα, αρκετοί διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι, πριν να μπουν στην ιταλική πρωτεύουσα, τους σταμάτησαν αστυνομικοί, τους κατέβασαν από τα πούλμαν και τους υπέβαλαν σε αυστηρή έρευνα, καταγράφοντας τα ονόματά τους και κάνοντάς τους να χάσουν σχεδόν μία ώρα. Πρακτικές «περίεργες», που σπάνια είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν.
Ο «αντάρτης» δήμαρχος
Στην κινητοποίηση αυτή πήρε μέρος και ο Μίμο Λουκάνο, ο δήμαρχος του Ριάτσε της Καλαβρίας, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί μετανάστευσης, ευνοώντας, ουσιαστικά, μετανάστες και πρόσφυγες.
Οι διαδηλωτές τον χειροκρότησαν θερμά, και ο Λουκάνο δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δεχθεί παθητικά ότι ζούμε σε μια κοινωνία της βαρβαρότητας, της ανισότητας και των διακρίσεων».
Στο μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι θέλησε να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ευρώπη, πάντα για το μεταναστευτικό. Επισκεπτόμενος έκθεση του Μιλάνου, ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε -ενδεχομένως- ευρωπαϊκές δραστηριότητες και προϋπολογισμούς, μέχρις ότου η Ευρώπη και κάποιες χώρες θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους Ιταλούς».
Η νέα αυτή λεκτική επίδειξη δύναμης οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα η Μάλτα ανεφοδίασε δεκατρείς μετανάστες που επέβαιναν με πλοιάριο, με σωσίβια, φαγητό και καύσιμα, για να τους επιτρέψει να μην αποβιβαστούν στη Βαλέτα, αλλά στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα.
Ενα «μπρα ντε φερ», περί υποχρεώσεων που αφορούν την υποδοχή μεταναστών, το οποίο, όπως φαίνεται, πρόκειται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας