• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.8°C
  4 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 18.3°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 21.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 14.5°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  33%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  55%

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Πιερ Λοράν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες συνεργασίας που γίνονται θα καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα.

Προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη

 • A-
 • A+

Εντατικοποίηση των συζητήσεων στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένονται το επόμενο δίμηνο με στόχο να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Στο περιθώριο του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Πιερ Λοράν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες συνεργασίας που γίνονται θα καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας τόνισε πως «δεν ψάχνουμε μια προσωπικότητα που να μιλάει στη θέση αυτών των δυνάμεων αλλά που θα σέβεται τη διαφορετικότητά τους», υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί πως η πολιτική κρίση της Ευρώπης δεν ευνοεί τη συνέχιση της εξάπλωσης της φιλελεύθερης μανίας εκτιμώντας πως όλο και περισσότερες δυνάμεις διαπιστώνουν πως «εάν δεν ληφθούν νέες πρωτοβουλίες, θα είναι οι πιο σκοτεινές δυνάμεις, οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις, που θα κερδίσουν από το θυμό των ευρωπαϊκών λαών».

Ούτε τη φιλελεύθερη μανία και λιτότητα ούτε οπισθοδρομικές και ξενοφοβικές λύσεις 

Στο ερώτημα εάν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα για έναν κοινό υποψήφιο από τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πιέρ Λοράν απαντά πως «πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό» απευθυνόμενος στις αριστερές και οικολογικές δυνάμεις που δε θέλουν ούτε τη φιλελεύθερη μανία και λιτότητα ούτε τις οπισθοδρομικές και ξενοφοβικές λύσεις της άκρας δεξιάς. «Αυτές οι δυνάμεις είναι ποικίλες. Προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες, έχουν γαλουχηθεί σε διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες και άρα ξέρουμε ότι να τις ενώσουμε και να τους δώσουμε κάποιου τύπου κοινό πρόσωπο όπως ένα "κορυφαίο υποψήφιο" (spitzenkandidat), δεν είναι καθόλου αυτονόητο» αναφέρει και εκφράζει την ελπίδα πως οι επόμενοι μήνες θα επιτρέψουν την εύρεση ενός κοινού προσώπου.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκεται σε συζητήσεις για υποψηφίους. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη ανακοινώσει ως υποψήφιο το Φρανς Τίμερμανς, ενώ φαίνεται πως θα επαναληφθεί και η υποψηφιότητα της Σκα Κέλερ για τους Πράσινους. Με τις εξελίξεις να τρέχουν ο Π. Λοράν ρωτήθηκε για το πότε περιμένουμε αποφάσεις.

«Αυτή η συζήτηση θα επιταχυνθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν βήματα στη συζήτηση στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το Δεκέμβριο και αν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο τον Ιανουάριο».

Το «πείραμα» της συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία 

Το επόμενο ερώτημα στρέφεται στον ενδεχόμενο κίνδυνο για την ιδεολογική ταυτότητα της Αριστεράς στο πλαίσιο αυτού του «πειράματος» συνεργασίας με κόμματα σοσιαλδημοκρατικά που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, με τη φιλελεύθερη δεξιά.

Η απάντηση του αντιπροέδρου του ΚΕΑ είναι ξεκάθαρη: «Είναι σίγουρο ότι η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση σε πολλά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σε επίπεδο ΕΕ γιατί έχουν συμμετάσχει σε συνασπισμούς που έχουν φέρει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αλλά υπάρχουν σοσιαλιστικές δυνάμεις που αποσυνδέονται κομμάτι-κομμάτι από αυτό το κυρίαρχο ρεύμα και που εργάζονται μαζί μας. Υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Εάν λοιπόν πρόκειται για μια ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, των οικολογικών και αυτών των σοσιαλιστικών δυνάμεων που έχουν αποτραβηχτεί πραγματικά από τους φιλελεύθερους προσανατολισμούς, πιστεύω πως αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική».

► Μέτωπο συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του SPD, στο Βερολίνο, όπου τόνισε ότι «μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που δείχνει στις ελληνικές επαναπροωθήσεις άσκησαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
Εξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες στη Γερμανία, δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των κομμάτων έχουν παγιωθεί παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών υποχωρούν - και...
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίαμβος της Μέρκελ στο Ζάαρλαντ
​Φρένο στη δημοσκοπική άνοδο που κατέγραφαν οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς έβαλαν οι εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ...
Θρίαμβος της Μέρκελ στο Ζάαρλαντ
ΕΥΡΩΠΗ
«Καλπάζει» ο Σουλτς, τριπλή συνεργασία προτείνει ο Λαφοντέν
Τα πάνω κάτω έφερε η «αναρρίχηση» του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αφού σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», αν οι εκλογές γίνονταν...
«Καλπάζει» ο Σουλτς, τριπλή συνεργασία προτείνει ο Λαφοντέν
ΕΥΡΩΠΗ
Κοιμηθήκαμε με τον Τίμερμανς και ξυπνήσαμε με την Ούρσουλα
Με γλώσσα που έσταζε φαρμάκι σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς την είδηση ότι η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν το νέο φαβορί για την προεδρία της Ε.Ε.
Κοιμηθήκαμε με τον Τίμερμανς και ξυπνήσαμε με την Ούρσουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο Αριστεράς -Σοσιαλδημοκρατίας;
Έντονες πολιτικές ζυμώσεις παρατηρούνται στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών. Με αφορμή το συνέδριο του SPD, οι συζητήσεις έχουν φουντώσει και δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας κοινός...
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο Αριστεράς -Σοσιαλδημοκρατίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας