• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  54%
Moreno Geremetta / ANSA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτοφανής κακοκαιρία και φονικές ελλείψεις

 • A-
 • A+

Η κακοκαιρία υποβάλλει σε πρωτοφανή δοκιμασία την Ιταλία. Μετά από οχτώ ημέρες συνεχών βροχοπτώσεων ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους τριάντα δύο.

Δώδεκα μόνο στο νησί της Σικελίας, όπου υπερχείλισαν ποταμοί και δύο οικογένειες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε μονοκατοικία η οποία πλημμύρισε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης έπεσαν δέντρα πάνω σε αυτοκίνητα καταπλακώνοντας τους οδηγούς, ενώ στις βόρειες περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας ολόκληρα βουνά έμειναν «φαλακρά», με χιλιάδες κορμούς δέντρων που έφραξαν τα ποτάμια.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις με στόχο τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποψίλωσης και τη γενικότερη βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Mόνο στην Περιφέρεια Βένετο όμως υπολογίζεται ότι οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορούν σίγουρα να λυθούν με μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρώτα απ’ όλα το μεγαλύτερο θέμα είναι εκείνο των αυθαίρετων, που αποτελούν σχεδόν κανόνα σε πάρα πολλές περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Και η μονοκατοικία της Σικελίας, στην οποία ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια, ήταν αυθαίρετη και είχε ζητηθεί η κατεδάφισή της ήδη από το 2011.

Τελικά όμως οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν σε τοπικό δικαστήριο και κατάφεραν να αναβάλουν την εκτέλεση της απόφασης.

Το κύριο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει με τα σπίτια αυτά, τα οποία χτίστηκαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, κάποιες φορές πολύ κοντά σε χείμαρρους και ποταμούς.

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων έκανε επανειλημμένα αναφορά στο λεγόμενο abusivismo di necessità, την «αυθαίρετη δόμηση εξ ανάγκης», εννοώντας ότι τα σπίτια φτωχών ανθρώπων, που δεν έχουν άλλη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια στέγη, δεν πρέπει να κατεδαφιστούν.

Αυτή η λογική υιοθετήθηκε και στο μικρό νησί της Ισκια, απέναντι από τη Νάπολη, έστω και αν επλήγη από φονικό σεισμό μόλις ένα χρόνο πριν.

Tα Πέντε Αστέρια διαθέτουν τη μεγαλύτερη εκλογική τους δύναμη στον ιταλικό Νότο και είναι περίπου αδύνατο να πάρουν ανοιχτά θέση κατά της άναρχης δόμησης, ενώ και η Λέγκα ξέρει ότι έχουν γίνει κάποιες «περίεργες επεκτάσεις» και σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις του πλούσιου Βορρά.

Δένδρα-φονιάδες

Οσο για το άλλο μεγάλο πρόβλημα, εκείνο της συνεχούς όσο και φονικής πτώσης δέντρων σε μεγάλες πόλεις, συχνά συνδέεται με το τεράστιο χρέος της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη Ρώμη, για παράδειγμα, οι κηπουροί του δήμου έχουν σχεδόν όλοι συνταξιοδοτηθεί και δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν νέες προσλήψεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, τόσο οι καταστροφές των ημερών αυτών όσο και η κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας, τον περασμένο Αύγουστο με πάνω από σαράντα νεκρούς, αναμένεται να ωθήσουν την κυβέρνηση της Ρώμης να ζητήσει την κατανόηση της Ευρώπης.

Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα βασίσει τα αιτήματά της για μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και στην ανάγκη πραγματοποίησης σειράς πολυέξοδων παρεμβάσεων με (τουλάχιστον υποθετικό) στόχο να μη χάνουν τη ζωή τους οι πολίτες, επειδή κανείς δεν κλαδεύει τα δέντρα της γειτονιάς τους και δεν καθαρίζει τα ποτάμια της χώρας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ρώμη αποφεύγει τις κυρώσεις
Η Ιταλία δεν θα αντιμετωπίσει την επώδυνη διαδικασία επιβολής κυρώσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποφάσισε χθες η Κομισιόν μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Ρώμης....
Η Ρώμη αποφεύγει τις κυρώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Η ιταλική συγκυβέρνηση επιτίθεται στον Μακρόν
​Η σύγκρουση της Ιταλίας με τη Γαλλία συνεχίζεται. Η «πρόκληση» αυτή τη φορά έφτασε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος κάλεσε τη Γαλλία «αν το επιθυμεί» να παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την...
Η ιταλική συγκυβέρνηση επιτίθεται στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Παρά τα θανατηφόρα ναυάγια, η ιταλική γραμμή δεν αλλάζει
Τα Πέντε Αστέρια, τα οποία τις περασμένες μέρες είχαν υιοθετήσει μια πιο ελαστική γραμμή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο,...
Παρά τα θανατηφόρα ναυάγια, η ιταλική γραμμή δεν αλλάζει
ΕΥΡΩΠΗ
«Μαστίγιο» οι κυρώσεις, «καρότο» ο διάλογος
Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη. Οπως υπήρχε η διαρροή τις περασμένες ημέρες, έκανε σαφές ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σε ό,τι αφορά το...
«Μαστίγιο» οι κυρώσεις, «καρότο» ο διάλογος
ΕΥΡΩΠΗ
Η χιονοστιβάδα σκέπασε πάνω από τριάντα ζωές
Μια ανείπωτη τραγωδία ήρθε να επισφραγίσει μια εφιαλτική περίοδο για την Ιταλία· εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας, μια χιονοστιβάδα με κορμούς δέντρων και πέτρες σκέπασε πλήρως ένα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία...
Η χιονοστιβάδα σκέπασε πάνω από τριάντα ζωές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας