Η κακοκαιρία υποβάλλει σε πρωτοφανή δοκιμασία την Ιταλία. Μετά από οχτώ ημέρες συνεχών βροχοπτώσεων ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους τριάντα δύο.
Δώδεκα μόνο στο νησί της Σικελίας, όπου υπερχείλισαν ποταμοί και δύο οικογένειες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε μονοκατοικία η οποία πλημμύρισε μέσα σε δευτερόλεπτα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης έπεσαν δέντρα πάνω σε αυτοκίνητα καταπλακώνοντας τους οδηγούς, ενώ στις βόρειες περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας ολόκληρα βουνά έμειναν «φαλακρά», με χιλιάδες κορμούς δέντρων που έφραξαν τα ποτάμια.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις με στόχο τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποψίλωσης και τη γενικότερη βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Mόνο στην Περιφέρεια Βένετο όμως υπολογίζεται ότι οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορούν σίγουρα να λυθούν με μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πρώτα απ’ όλα το μεγαλύτερο θέμα είναι εκείνο των αυθαίρετων, που αποτελούν σχεδόν κανόνα σε πάρα πολλές περιοχές της Κάτω Ιταλίας.
Και η μονοκατοικία της Σικελίας, στην οποία ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια, ήταν αυθαίρετη και είχε ζητηθεί η κατεδάφισή της ήδη από το 2011.
Τελικά όμως οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν σε τοπικό δικαστήριο και κατάφεραν να αναβάλουν την εκτέλεση της απόφασης.
Το κύριο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει με τα σπίτια αυτά, τα οποία χτίστηκαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, κάποιες φορές πολύ κοντά σε χείμαρρους και ποταμούς.
Το κίνημα των Πέντε Αστέρων έκανε επανειλημμένα αναφορά στο λεγόμενο abusivismo di necessità, την «αυθαίρετη δόμηση εξ ανάγκης», εννοώντας ότι τα σπίτια φτωχών ανθρώπων, που δεν έχουν άλλη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια στέγη, δεν πρέπει να κατεδαφιστούν.
Αυτή η λογική υιοθετήθηκε και στο μικρό νησί της Ισκια, απέναντι από τη Νάπολη, έστω και αν επλήγη από φονικό σεισμό μόλις ένα χρόνο πριν.
Tα Πέντε Αστέρια διαθέτουν τη μεγαλύτερη εκλογική τους δύναμη στον ιταλικό Νότο και είναι περίπου αδύνατο να πάρουν ανοιχτά θέση κατά της άναρχης δόμησης, ενώ και η Λέγκα ξέρει ότι έχουν γίνει κάποιες «περίεργες επεκτάσεις» και σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις του πλούσιου Βορρά.
Δένδρα-φονιάδες
Οσο για το άλλο μεγάλο πρόβλημα, εκείνο της συνεχούς όσο και φονικής πτώσης δέντρων σε μεγάλες πόλεις, συχνά συνδέεται με το τεράστιο χρέος της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη Ρώμη, για παράδειγμα, οι κηπουροί του δήμου έχουν σχεδόν όλοι συνταξιοδοτηθεί και δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν νέες προσλήψεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, τόσο οι καταστροφές των ημερών αυτών όσο και η κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας, τον περασμένο Αύγουστο με πάνω από σαράντα νεκρούς, αναμένεται να ωθήσουν την κυβέρνηση της Ρώμης να ζητήσει την κατανόηση της Ευρώπης.
Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα βασίσει τα αιτήματά της για μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και στην ανάγκη πραγματοποίησης σειράς πολυέξοδων παρεμβάσεων με (τουλάχιστον υποθετικό) στόχο να μη χάνουν τη ζωή τους οι πολίτες, επειδή κανείς δεν κλαδεύει τα δέντρα της γειτονιάς τους και δεν καθαρίζει τα ποτάμια της χώρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας