Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σόιμπλε: Μπορούμε και χωρίς τη Μέρκελ

( AP Photo/Jose Luis Magana)

Σόιμπλε: Μπορούμε και χωρίς τη Μέρκελ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Την είδηση της αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σχολίασε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ηχηρής αποχώρησης σημειώνοντας ότι οι κρίσεις είναι πάντα και ευκαιρίες.

Μιλώντας στην Αυστριακή Ραδιοφωνία – Τηλεόραση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι η αποχώρηση της καγκελαρίου από την προεδρία του CDU «δεν είναι η συντέλεια του κόσμου», προσθέτοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και ότι η Γερμανία είναι μια σταθερή δημοκρατία. 

Απέρριψε τη θέση πως η Μέρκελ έμεινε για μεγάλο διάστημα στο αξίωμά της, όμως τονίζει με νόημα ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων δώδεκα μηνών, έδειξαν πως είναι σωστό να δρομολογηθεί μία νέα ρύθμιση στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, καθώς, κατά την άποψή του, όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι κάποια στιγμή εξαντλούνται».

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκει... ευθύνες στην πολιτική της Μέρκελ για την άνοδο της ακροδεξιάς, αντιθέτως εκτιμά ότι φταίει η δημιουργία του «Μεγάλου Συνασπισμού». Ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως μία με εντονότερο χρώμα συζήτηση στο κέντρο της κοινωνίας, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και πάλι των άκρων.

Επισήμανε, ακόμη, ότι στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και για να ισχύει αυτό χρειάζεται στα εξωτερικά σύνορα ένα κοινό και αποδεκτό από όλους καθεστώς και αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνον σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και τις χώρες προέλευσης, συνοδευόμενο από ένα ενιαίο δικαίωμα στο άσυλο.

Στο τέλος, θα πρέπει, όπως αναφέρει, να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων, και ο ίδιος πάντα θεωρούσε σφάλμα να ξεκινά η συζήτηση ως προς την αλληλεγγύη με την αναλογική κατανομή των προσφύγων.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Μερτς: Ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία πριν 2 χρόνια
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε ότι ο πρώην...
Μερτς: Ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία πριν 2 χρόνια
ΕΥΡΩΠΗ
Αγωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις εκλογές στην Βαυαρία
Η σταθερότητα της κυβέρνησης Μέρκελ δοκιμάζεται στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Βαυαρία. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο...
Αγωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις εκλογές στην Βαυαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά την ήττα ήρθαν τα «βέλη» από τον Σόιμπλε
Σε αμηχανία έχει περιέλθει η Α. Μέρκελ μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία. Η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις για την...
Μετά την ήττα ήρθαν τα «βέλη» από τον Σόιμπλε
ΕΥΡΩΠΗ
Και το Βερολίνο ψέλλισε ένα μεγάλο «ουφ»...
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών έφερε ανακούφιση στο Βερολίνο, πλην όμως το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η Μαρίν...
Και το Βερολίνο ψέλλισε ένα μεγάλο «ουφ»...