Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολυετείς ποινές ζητά ο εισαγγελέας για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Αντιμέτωπος με 25 χρόνια κάθειρξη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας

AP Photo/Paul White, File

Πολυετείς ποινές ζητά ο εισαγγελέας για τους Καταλανούς αυτονομιστές

  • A-
  • A+

Μεγάλες ποινές κάθειρξης, που φτάνουν ακόμη και τα 25 χρόνια, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, που κρατούνται με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, που συνήλθε στις 25 Οκτωβρίου για να δικάσει τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, ολοκλήρωσε σήμερα την προκαταρκτική διαδικασία, με τον εισαγγελέα της έδρας να συνοψίζει το κατηγορητήριο. Στην πρότασή του, για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης δημόσιου χρήματος, ζητά την επιβολή ποινών κάθειρξης που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 25 χρόνια, αλλά και επιστροφή των χρημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η ακροαματική διαδικασία για τους 18 ηγέτες αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και σ' αυτήν δεν θα δικαστούν ο πρώην πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν και έξι ακόμη στελέχη της κυβέρνησής του, που έχουν φύγει από την Ισπανία και έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας, 25 χρόνια κάθειρξη για εξέγερση και υπεξαίρεση, αλλά και 25 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Για τους Τζόρντι Κουιξάρτ, Τζόρντι Σάντσεθ και Κάρμε Φορκαντέλ, 17 χρόνια για εξέγερση, για τους πρώην υπουργούς Τζόρντι Τουρούλ, Ραούλ Ρομέβα, Χοακίν Φορν, Χοσέπ Ρουλ και Ντολόρς Μπάσα 16 χρόνια για εξέγερση.

Οι Κάρλες Μούντο, Σάντι Βίλα και Μεριξτέλ Μποράς είναι αντιμέτωποι με 6 χρόνια για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, ενώ ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λούις Τραπέρο, είναι αντιμέτωπος με 11 χρόνια κάθειρξη για εξέγερση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, η εξέγερση τιμωρείται με 15 έως 30 χρόνια κάθειρξη, η απόσχιση και η υπεξαίρεση με 14 έως 27 χρόνια, ωστόσο η ποινή μπορεί να μειωθεί αν επιστραφούν τα χρήματα που χάθηκαν.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας, που μαζί με άλλους εννέα Καταλανούς πολιτικούς βρίσκεται προφυλακισμένος, λίγο πριν από την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου και των προτεινόμενων ποινών από τον εισαγγελέα, είχε δηλώσει μέσα από τη φυλακή ότι οι Καταλανοί ηγέτες «είμαστε προετοιμασμένοι για μακράς διάρκειας φυλάκιση», τονίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική.

Επίσης, μέσω μηνύματος στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι».

Πολιτικά απόνερα

Η δίκη των Καταλανών ηγετών έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση και στη Μαδρίτη, λόγω της στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση Σάντσεθ από τους Καταλανούς βουλευτές στο κοινοβούλιο σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως ο προϋπολογισμός.

Ο γενικός γραμματέας των Πολιτών (Ciudadanos), Χοσέ Μανουέλ Βιγέγας, κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δείξει εύνοια προς τους Καταλανούς ηγέτες που βρίσκονται στη φυλακή.

«Δεν τον ενδιαφέρει το κοινό καλό», ανέφερε, αλλά «χρειάζεται τις ψήφους αυτών που υποσκάπτουν την ενότητα της χώρας στη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ζήτησε εκλογές, για να μην επιτραπεί στον Σάντσεθ «να καλοπιάσει» αυτούς που προσέβαλαν την ισπανική δημοκρατία,

Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ τηρεί σιγή ιχθύος και δεν λαμβάνει θέση εν όψει έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, έχοντας ωστόσο με έμμεσο τρόπο επικρίνει την κατηγορία της εξέγερσης. Το αποτέλεσμα είναι να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει πολιτικά κέρδη από την υπόθεση.

Πηγή: El Pais, Associated Press

ΕΥΡΩΠΗ
Προσωρινή αποφυλάκιση του Οριόλ Ζουνκέρας
Εκτός φυλακής οδεύει ο ηγέτης των καταλανών αυτονομιστών με τον γενικό εισαγγελέα της Ισπανίας να ζητά την προσωρινή αποφυλάκιση του. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως κίνηση καλής θέλησης καθώς το...
Προσωρινή αποφυλάκιση του Οριόλ Ζουνκέρας
ΕΥΡΩΠΗ
Σε απεργία πείνας δύο αγωνιστές για την αυτονομία της Καταλονίας
Δεκατέσσερις μήνες έχουν περάσει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και δύο από τους φυλακισμένους ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος που αναμένουν την δίκη τους, άρχισαν το...
Σε απεργία πείνας δύο αγωνιστές για την αυτονομία της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σε δίκη 18 ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Τα δόντια της δείχνει η ισπανική δικαιοσύνη, καθώς αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη 18 στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017 και τα όσα...
Σε δίκη 18 ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
ΕΥΡΩΠΗ
Με αίτημα την ανεξαρτησία στους δρόμους οι Καταλανοί στην εθνική γιορτή
Ένα εκατομμύριο Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας ανήμερα της εθνικής γιορτής Ντιάντα. Βασικό αίτημα, όπως αναμενόταν, η ανεξαρτησία και στόχος να αποτίσουν φόρο...
Με αίτημα την ανεξαρτησία στους δρόμους οι Καταλανοί στην εθνική γιορτή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ανεξαρτησία ή τίποτα» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Καταλονίας
Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία, στο πλαίσιο της εθνικής γιορτής της περιφέρειας, ο πρόεδρός της, Κιμ Τόρα, σε συνέντευξή του τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η ανεξαρτησία....
«Ανεξαρτησία ή τίποτα» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Με οδικό χάρτη για απόσχιση απαντά η Καταλονία στoν Σάντσεθ
Τον «οδικό χάρτη» για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός της περιφέρειας Κιμ Τόρα, ο οποίος απορρίπτει την πρόταση Σάντσεθ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη...
Με οδικό χάρτη για απόσχιση απαντά η Καταλονία στoν Σάντσεθ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας