Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού

Εκλογές στην Εση

Arne Dedert/dpa via AP

Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού

  • A-
  • A+

Ισχυρούς τριγμούς στους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο προκαλεί ο σχεδόν καταποντισμός των εκλεκτών της στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Εση. Σε δεινή θέση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Άντρεα Νάλες. 

Άλλη μία βαριά ήττα -μετά τη Βαυαρία- καταγράφει το CDU και το SPD. Μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών οι Πράσινοι που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά περίπου 9% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (2013).

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Μπουφιέρ, είδε τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν κατά 11 μονάδες, όπως και ο αντιπολιτευόμενος Σοσιαλδημοκράτης Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ.

Οι Πράσινοι, αν και συμμετείχαν στην τοπική κυβέρνηση αύξησαν τα ποσοστά τους και κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Παρά τη βαριά ήττα, το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου της Γερμανίας εξασφαλίζει σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα την απαραίτητη πλειοψηφία για κυβερνητική συνεργασία με του Πρασίνους.

Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013) εξασφαλίζει 40 έδρες, οι Πράσινοι με 19,8% (+8,7) 29 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το ίδιο ποσοστό, 19,8% (-10,9) ισάριθμες έδρες. Το ακροδεξιό AfD, με 13,1% (+9) εξασφαλίζει την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου με 19 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 7,5% (+2,5) θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% (+1,1) από 9.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην κούρσα για την δεύτερη θέση, τις πρώτες πρωινές ώρες οι Πράσινοι συγκέντρωναν μόλις 94 ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP και CDU-Πράσινοι-FDP.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Το «καμπανάκι» που έχει χτυπήσει και στο SPD, φάνηκε και στις πρώτες δηλώσεις της Αντρέα Νάλες. «Η κατάσταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τόνισε λίγο μετά τη νέα ήττα που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να επιλύσουν το ταχύτερο τις διενέξεις ως προς την πολιτική κατεύθυνση, αλλά και τα πρόσωπα».

Η πρόεδρος του SPD υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εναποθέσει τη μοίρα του κόμματος στα χέρια των Συντηρητικών: «Θα πρέπει να αλλάξει κάτι στους Σοσιαλδημοκράτες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Διαπιστώνω ωστόσο ότι δεν διαθέτουμε πια χρονικά περιθώρια».

Τέλος, η Α. Νάλες υπογράμμισε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο θα πρέπει να καταθέσει έναν οδικό χάρτη με τους κυβερνητικούς στόχους. Από την εφαρμογή του θα δούμε στα μέσα της κυβερνητικής θητείας αν έχει νόημα για μας μια συμμετοχή σε αυτή τη κυβέρνηση».

Πλήγμα στην εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Γερμανία, η εικόνα της κυβέρνησης Μέρκελ γίνεται κάθε εβδομάδα και χειρότερη, ενώ η ίδια η καγκελάριος δείχνει αδύναμη να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές να ανακόψουν τον δημοσκοπικό κατήφορο στον οποίο βρίσκεται. Επίσης αδύναμη δείχνει και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, η οποία αναμένεται ότι θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, οι δύο μεγάλοι κυβερνητικοί εταίροι θα βρεθούν σε μεγαλύτερη εκλογική πίεση στις ευρωεκλογές τον Μάιο και αμέσως μετά στις τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, όπου το AfD διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση. Η Μέρκελ πιέζεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών της στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις 6 Δεκεμβρίου. Η καγκελάριος έχει δηλώσει πως θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία, λέγοντας μάλιστα ότι οι δύο θέσεις είναι άρρηκτα δεμένες.

ΕΥΡΩΠΗ
Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση
Απώλεια μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες πρόκειται να υποστούν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τοπικές εκλογές της Εσης, όπου μέχρι τώρα συγκυβερνούν με τους Πράσινους, οι οποίοι αντιθέτως πρόκειται να...
Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»
Νέα ψυχρολουσία στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ φέρνει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων στη Γερμανία, ενόψει των τοπικών εκλογών στην Eση την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες...
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»
ΕΥΡΩΠΗ
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
Το ότι θα κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αλλά και το ότι θα ηττηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, που στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στόχευαν ψηλά, θεωρείται σίγουρο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες...
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίπτει επαναδιαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματικής συμφωνίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), πράγμα που έχει υποσχεθεί η νεοεκλεγείσα ηγεσία του, Νόρμπερτ...
Απορρίπτει επαναδιαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας η Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας