Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση

Επάνω από αριστερά οι υποψήφιοι: των Χριστιανοδημοκρατών και νυν κυβερνήτης της Εσης, Φόλκερ Μπουφιέρ, των Πράσινων Τάρεκ αλ Βατσίρ και των Σοσιαλδημοκρατών Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση

  • A-
  • A+

Tεστ αντοχής για την κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ θα είναι οι εκλογές στην Εση την Κυριακή καθώς και οι δύο μεγάλοι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού διαγράφουν, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, καθοδική τροχιά και κινδυνεύουν με μεγάλες εκλογικές απώλειες.

Τέσσερις εμφανίσεις έκανε την τελευταία εβδομάδα η καγκελάριος στο πλευρό του πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης Φόλκερ Μπουφιέρ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του CDU, καλώντας τους μάλιστα εάν είναι θυμωμένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλουν το μήνυμα στο Βερολίνο και όχι στο Βισμπάντεν που είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Ανάλογη έκκληση έκανε και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες προς τους ψηφοφόρους του SPD.

Η Εση είναι από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης για την οικονομική κατάσταση (το 72% των κατοίκων θεωρεί την προσωπική οικονομική του κατάσταση καλή), σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ενωσης Ταμιευτηρίων.

Η οικονομική της πρωτεύουσα, η Φρανκφούρτη, είναι το τραπεζικό κέντρο της Ε.Ε. και έδρα μεγάλων γερμανικών και πολυεθνικών εταιρειών. Και η κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους, υπό τον Φ. Μπουφιέρ, αποτελούσε υπόδειγμα κυβερνητικής συνεργασίας.

Λειτούργησε μάλιστα ως υπόδειγμα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017 στον διάλογο των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα».

Εν τούτοις οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν απώλειες μεγαλύτερες από 10 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ αντιθέτως οι Πράσινοι κυβερνητικοί εταίροι τους θα έχουν άνοδο 10 μονάδες.

Ο επικεφαλής των Πράσινων Τάρεκ αλ Βατσίρ είναι υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Μεταφορών στην κυβέρνηση του Φ. Μπουφιέρ και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πιο συμπαθής πολιτικός.

Ανήκει στην πτέρυγα των ρεαλιστών, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ΤΤΙΡ στην εσωκομματική αντιπαράθεση που είχε διχάσει το κόμμα, ενώ τώρα στην αντιπαράθεση γύρω από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ντίζελ απέφυγε να πάρει θέση υπέρ ή κατά των περιοριστικών μέτρων.

Χαμηλά το SPD

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην Εση, Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, διεκδικεί για τρίτη φορά την πρωθυπουργία, με ελάχιστες και πάλι πιθανότητες αφού τα ποσοστά του κυμαίνονται στο 20% και κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από τους Πράσινους του Αλ Βατσίρ.

Και οι δύο αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας, είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες του Φ. Μπουφιέρ είτε μεταξύ τους και με την Αριστερά παρακάμπτοντας τους πρώτους και δοκιμάζοντας έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό Κόκκινο-Πράσινο-Κόκκινο.

Από την πλευρά του ο Φ. Μπουφιέρ προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να εκμεταλλευτεί αυτή την προεκλογική τακτική των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων καλώντας τους ψηφοφόρους να κλείσουν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει η Αριστερά.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη ο Φ. Μπουφιέρ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους ή τους Σοσιαλδημοκράτες ή να προσπαθήσει μια ευρύτερη συνεργασία με τη συμμετοχή και των Φιλελεύθερων.

Ωστόσο οι προοπτικές αυτές δεν μετριάζουν την αγωνία στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών για τον αντίκτυπο που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα της Εσης στην κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ και στην ίδια την καγκελάριο.

Η υπερσυντηρητική πτέρυγα του CDU εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος, τον Δεκέμβριο, θέμα διαχωρισμού της θέσης προέδρου από την καγκελαρία, κάτι το οποίο έχει σπεύσει να κλείσει η Αν. Μέρκελ λέγοντας ότι οι δύο θέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ελπίζουν σε... θαύμα

Από την πλευρά της η Αντρέα Νάλες προσβλέπει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του SPD την τελευταία στιγμή και τη διατήρηση της δεύτερης θέσης στην Εση. Ετσι θα καταφέρει να συγκρατήσει τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να διαπραγματευτεί με την Αν. Μέρκελ την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας με ενίσχυση των κοινωνικών μέτρων του κυβερνητικού προγράμματος.

Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης άλλωστε είναι και το θέμα που κυριάρχησε στις προεκλογικές συζητήσεις στην Εση και θα διαμορφώσει τους όρους συνεργασίας της επόμενης κυβέρνησης.

ΕΥΡΩΠΗ
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»
Νέα ψυχρολουσία στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ φέρνει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων στη Γερμανία, ενόψει των τοπικών εκλογών στην Eση την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες...
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»
ΕΥΡΩΠΗ
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
Το ότι θα κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αλλά και το ότι θα ηττηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, που στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στόχευαν ψηλά, θεωρείται σίγουρο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες...
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
Το 2019 θεωρείται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτος-κλειδί. Οι ευρωεκλογές τον Μάιο χαρακτηρίζονται από τώρα τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον...
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
ΕΥΡΩΠΗ
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο
Μετά τη Βαυαρία και η Εση έστειλε σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς τους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο. ● Σε δεινή θέση Μέρκελ και Νάλες, σε δημοσκοπικό κατήφορο και τα τρία κόμματα του...
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας