Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνάντηση Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ για τη Συρία
Tobias Schwarz/Pool Photo

Συνάντηση Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ για τη Συρία

  • A-
  • A+

Την πρόθεσή του να μην δημοσιοποιήσει την επιστολή Κοτζιά, τον οποίο θα συναντήσει αύριο κατ' ιδίαν ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει ούτε σε πρόωρες εκλογές ούτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής σημείωσε ότι η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται από κανέναν και δεν αμφισβητείται από κανέναν. «Έχει σαφή προορισμό και σαφή στόχο» τόνισε.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τον τέως υπουργό Εξωτερικών, αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια σε ένα θέμα που έχει λήξει.

Σχετικά με την εννιασέλιδη παραίτηση του κ. Κοτζιά δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως βρίσκεται στο γραφείο του με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα την διαβάσει όταν επιστρέψει κι ότι δεν θα την δώσει στη δημοσιότητα, όπως ο πρώτος ζήτησε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον απερχόμενο ΥΠ.ΕΞ. «ανοιχτό βιβλίο», που συμβουλεύεται τακτικά στα θέματα του υπουργείου, τα οποία είναι πλέον αποκλειστικά στα δικά του χέρια. «Αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο για να συνεχίσουμε μια σειρά από στρατηγικές για την εξωτερική πολιτική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε» πρόσθεσε.

Για τις εργασίες της συνόδου ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι «28» ενημερώθηκαν και συζήτησαν  κρίσιμη ζητήματα, τα οποία συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κι ότι μετά από ελληνική παρέμβαση συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έως το τέλος του 2018.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του επανέφεραν  την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κατά της Ανεργίας», γιατί «χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων.  

Παράλληλα, επέκρινε την τακτική αναβολών της Ε.Ε. σε μεγάλα ζητήματα, καθώς θίγει την αξιοπιστία των πολιτικών ηγεσιών και των λαών, ζητώντας να σταματήσουν οι καθυστερήσεις.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα.«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», είπε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό επανέλαβε τόνισε την ανάγκη να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. 

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», ανέφερε.

Υπογράμμισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση τεσσάρων για τη Συρία
Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη Συρία, με τη συνάντηση να αποσκοπεί στην παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ...
Συνάντηση τεσσάρων για τη Συρία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεθνή ευχολόγια και τουρκικά κανόνια
Bομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού κατά θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, αλλά και ρωσικές καταγγελίες για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σημάδεψαν την...
Διεθνή ευχολόγια και τουρκικά κανόνια
ΕΥΡΩΠΗ
Πολιτικές ειρήνης με επιστροφές προσφύγων και συνταγματική αναθεώρηση
Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, με κύριους άξονες την παγίωση της εύθραυστης...
Πολιτικές ειρήνης με επιστροφές προσφύγων και συνταγματική αναθεώρηση
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν τώρα απειλεί Πούτιν και Ασαντ
«Εάν το [συριακό] καθεστώς δεν αποσυρθεί από τα στρατιωτικά μας παρατηρητήρια έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν τώρα απειλεί Πούτιν και Ασαντ
ΕΥΡΩΠΗ
Η... δημιουργική ασάφεια των Ερντογάν και Πούτιν
Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις ως προς το μέλλον της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία δημιουργεί τελικά η δημοσιοποίηση -από την εφημερίδα The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- του πλήρους...
Η... δημιουργική ασάφεια των Ερντογάν και Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα χαμόγελα δεν έλυσαν το γεωπολιτικό αδιέξοδο
Χωρίς να βρουν απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα που αφορούν την επικείμενη επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας με τη συνδρομή Ρωσίας-Ιράν στην Ιντλίμπ, οι Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Χασάν...
Τα χαμόγελα δεν έλυσαν το γεωπολιτικό αδιέξοδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας