Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακωχή στο Λονδίνο, μονομαχία στις Βρυξέλλες

PA via AP

Ανακωχή στο Λονδίνο, μονομαχία στις Βρυξέλλες

  • A-
  • A+

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κέρδισε τελικά την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση για το σχέδιο του Brexit, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές διαρροές, και απηύθυνε έκκληση για πολιτική ενότητα. Ωστόσο μια άλλη μάχη την περιμένει το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου καλείται να παρουσιάσει της προτάσεις της στους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν ότι «δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον το backstop», δηλαδή ένας μηχανισμός προσωρινής δικλίδας ασφαλείας για να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Κατά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πήραν τον λόγο όλοι οι υπουργοί προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες αλλά και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο Τσέκερς.

«Αν είμαστε μια ενωμένη κυβέρνηση μπορούμε να το πετύχουμε» φέρεται να είπε η Μέι στους υπουργούς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αναφέρεται πάντως σε τι είδους μηχανισμό προσανατολίζονται και αν υπήρξαν υπουργοί που πίεσαν την πρωθυπουργό να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για συμφωνία.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, μέλη του υπουργικού συμβουλίου δέχθηκαν πιέσεις για «ανταρσία» κατά της Μέι απ' τον πρώην υπουργό αρμόδιο για το Brexit, τον Ντέιβιντ Ντέιβις, αλλά δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στο σημερινό υπουργικό.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι κανείς δεν απείλησε με παραίτηση, αφήνοντας καθαρό το τοπίο για τις συνομιλίες που θα έχει η Μέι το βράδυ της Τετάρτης με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. Ακολούθως εκείνοι θα συζητήσουν, χωρίς την παρουσία της Μέι, σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο».

Κάποιοι υπουργοί είπαν ωστόσο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να επιμείνει στον καθορισμό μιας ημερομηνίας για τη λήξη του αδιεξόδου κι άλλοι εκφράζουν φόβους ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παραμονή στην τελωνειακή ένωση.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν κάποιοι απ' τους σκληρούς του Brexit τη Δευτέρα, όταν η Μέι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πάντως, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης με την έκκληση της Μέι για «διατήρηση της ενότητας», ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επ' ουδενί τη δημιουργία «σκληρού συνόρου» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ή κάποια συμφωνία που θα αποκλείει επ' άπειρον τη Βρετανία από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά.

«Θα ήταν αδύνατο για εκείνη και για κάθε πρωθυπουργό της Βρετανίας να υπογράψει μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε τελωνεία στην Ιρλανδική Θάλασσα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βρετανίας.

Κι ενώ η Μέι προσπαθούσε να πείσει τους υπουργούς της να τη στηρίξουν, ο Ντόναλντ Τουσκ την προειδοποίησε, παραμονή της Συνόδου, ότι αν το σχέδιό της δεν είναι «συμπαγές και σαφές», θα απορριφθεί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου κορυφής για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει αύριο, στο δείπνο εργασίας με τους 27 ηγέτες, να δώσει απαντήσεις για το σχέδιό της.

«Χρειαζόμαστε νέα δεδομένα» για να προχωρήσουν οι συζητήσεις που έχουν βαλτώσει, είπε. «Ελπίζω αύριο η πρωθυπουργός Μέι να παρουσιάσει κάτι πραγματικά δημιουργικό ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ πάντως είπε ότι δεν υπάρχει «έδαφος για να είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, που ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε ότι «αυτό είναι ακόμη μακριά».

«Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, κυρίως το ιρλανδικό, και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιλυθούν».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά...
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
Τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική διακήρυξη με τους όρους του ιστορικού «διαζυγίου» υιοθέτησαν...
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Τα βρίσκουν σκούρα, θέλουν κι άλλο χρόνο
Στη συνάντηση που είχε με τους 27 κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, η Τερέζα Μέι, στριμωγμένη από το ίδιο της το κόμμα και χωρίς περιθώρια...
Τα βρίσκουν σκούρα, θέλουν κι άλλο χρόνο
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: ο τετραγωνισμός του κύκλου
Μεταξύ σφύρας και άκμονος εξακολουθεί να βρίσκεται η Τερέζα Μέι, πασχίζοντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα για το Brexit ανάμεσα στους υπουργούς, τους...
Brexit: ο τετραγωνισμός του κύκλου
ΕΥΡΩΠΗ
Σε συμπληγάδες η Μέι εν όψει Brexit
Στριμωγμένη από παντού η Τερέζα Μέι, που καλείται να παρουσιάσει στους «27» το σχέδιό της για το Brexit. Ενώ προσπαθούσε να πείσει τους υπουργούς της...
Σε συμπληγάδες η Μέι εν όψει Brexit