Την ανάγκη η ΠΓΔΜ να κάνει «ένα βήμα μπροστά» μετά το δημοψήφισμα και να προχωρήσει με τη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα της Βουλής στα Σκόπια όπου συνεχίζεται η συζήτηση. Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο κοινοβούλιο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι είναι υπέρμαχος του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων μέσω της συζήτησης.
Απαντώντας δε στον βουλευτή του VMRO-DPMNE Κρίστο Γιοβανόφκσι ότι οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας, ο Ζόραν Ζάεφ είπε:
«Στις εκλογές ο λαός έδωσε την εμπιστοσύνη του στα μέλη του κοινοβουλίου για να λαμβάνουν αποφάσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας και τη συμφωνία με την Ελλάδα, επιλέξαμε να ζητήσουμε από τον λαό να εκφραστεί. Οι πολίτες αποφάσισαν, πήγαν στις κάλπες ή αποφάσισαν να μην πάνε και να καθίσουν σπίτι τους. Τώρα η “Μακεδονία” πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά».
Ο Κρίστο Γιοβανόφκσι είπε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, γιατί δεν πιστεύει στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Σουρίτζα Ρασίτι δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο θα συνεχίσει να μάχεται για την ισοτιμία των Αλβανών στη χώρα.
Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρησης θα συνεχιστεί κατά πάσα και τις επόμενες ημέρες, με μέγιστο όριο τις δέκα ημέρες, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Μέχρι στιγμής ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του δεν φαίνεται να έχουν κατορθώσει να πετύχουν τη συμφωνία 80 βουλευτών για την υπερψήφιση της συνταγματικής αλλαγής.
Αν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας