Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ματαδόρ κατά της λιτότητας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ (αριστερά), με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας

Fernando Calvo/Pool Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ματαδόρ κατά της λιτότητας

  • A-
  • A+

«Η ριζική στροφή στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας από την πρόταση μομφής και μετά επισφραγίστηκε σήμερα το πρωί με μια συμφωνία-κλειδί για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία σταθεροποιεί την κυβέρνηση και απομακρύνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το φάσμα των πρόωρων εκλογών. Μέσα σε διάστημα μόνο τεσσάρων μηνών και χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές, η Ισπανία μετέβη από την κυριαρχία της Κεντροδεξιάς υπό το ΡΡ (Λαϊκό Κόμμα) και [τη στήριξη] των Ciudadanos (Πολίτες) στον έλεγχο της Κεντροαριστράς υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και [τη στήριξη] των Podemos».

Για το έλλειμμα

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε χθες η ιστοσελίδα της El Pais τη συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα για τον προϋπολογισμό. Εναν προϋπολογισμό που ναι μεν δεν φαίνεται να ανατρέπει -σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης- τον περιορισμό για μη υπέρβαση του ελλείματος πέραν του 3%, ωστόσο περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα που πηγαίνουν κόντρα στην ώς τώρα γραμμή της λιτότητας και προβλέπεται να λειτουργήσουν υπέρ των πιο αδύναμων.

Εμβληματικότερο όλων, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 21%. «Η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών», όπως σχολίαζε η ισπανική εφημερίδα.

Στον προϋπολογισμό λοιπόν θα περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ από τα 735 που είναι σήμερα (υπολογίζοντας 14 μισθούς, 850 ευρώ υπολογίζοντας 12). Είναι το ποσό στο οποίο συμβιβάστηκαν τελικά τα δύο κόμματα, καθώς το Podemos ζητούσε να πάει ο μισθός στα 1.000 ευρώ από το 2019, κάτι που οι σοσιαλιστές έκριναν μη βιώσιμο.

Αλλα μέτρα που προβλέπονται είναι ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων σύμφωνα με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και αύξηση των κατώτατων κατά 3%, φόρος 1% στη μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας πάνω 10 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 2% του φόρου σε εισοδήματα άνω των 130.000 ευρώ ετησίως και 4% για τους άνω των 300.000.

Προστασία ενοικιαστών

Ενα άλλο σοβαρό μέτρο αφορά την προστασία των ενοικιαστών από τις αυθαίρετες αυξήσεις ενοικίων και τις εξώσεις. Επίσης θα τεθούν οι βάσεις για περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω Airbnb, οι οποίες έχουν προκαλέσει τρομακτική έλλειψη μόνιμης στέγης στις πιο τουριστικές περιοχές της Ισπανίας εκτοξεύοντας παράλληλα στα ύψη τις τιμές της διαθέσιμης στέγης.

Οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους δήμους, αλλά πλέον θα έχουν λόγο και οι συνελεύσεις κατοίκων με τη σφραγίδα του νόμου. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αδα Κολάου, ήταν από τις πρώτες εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που χαιρέτισαν τα παραπάνω μέτρα και δήλωσε ότι θα τα εφαρμόσει αμέσως μετά την ψήφισή τους.

Αυξάνονται επίσης οι δαπάνες για τη στέγη, την επιστήμη, τα εξαρτώμενα από τρίτους άτομα, την προσχολική εκπαίδευση και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, ενώ επιστρέφει το επίδομα για άνεργους άνω των 52 ετών που είχε πετσοκόψει ο Ραχόι. Παράλληλα PSOE και Podemos συμφώνησαν στην κατάργηση μερικών από τις πιο επίμαχες διατάξεις της νεοφιλελεύθερης εργασιακής μεταρρύθμισης του Ραχόι.

Δέλεαρ στην Καταλονία

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι και στην Καταλονία υποσχόμενη 2,2 δισ. επιπλέον ευρώ για την περιοχή, σε μια προσπάθεια να δελεάσει τα αυτονομιστικά κόμματα ώστε να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Ομως τόσο το κεντροαριστερό ERC όσο και το κεντροδεξιό PDECat, αν και χαιρετίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, συνδέουν την έγκρισή τους με την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Καταλονία.

Αναμένεται ότι θα παζαρέψουν χοντρά ώς την τελευταία στιγμή την ψήφο τους η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να περάσει ο προϋπολογισμός.

Οι διαθέσεις τους θα φανούν πιο καθαρά από τον Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Η έγκρισή του πάντως, σύμφωνα με την El Pais, δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Φεβρουάριο του 2019.

«Θα πεινάσουμε»

Οι Βρυξέλλες τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και δεν θέλησαν να εκφράσουν άποψη για τον ισπανικό προϋπολογισμό έως ότου λάβει την τελική του μορφή και πάρει τον δρόμο του κοινοβουλίου.

Την εξέφρασε ωστόσο το δεξιό -και εκπεσών από την εξουσία- ΡΡ προφητεύοντας μεγάλα δεινά. «Σε λίγα χρόνια θα πεινάσουμε όπως στη Βενεζουέλα» ήταν η κωμικοτραγική δήλωση του εκπροσώπου του ΡΡ στη Γερουσία, Ιγνάθιο Κοσιδό.

Ο δε νέος αρχηγός του κόμματος Πάμπλο Κασάδο έφτασε στο σημείο να καλέσει την Κομισιόν «να ανατρέψει αυτόν τον προϋπολογισμό, διαφορετικά αυτός ο προϋπολογισμός θα ανατρέψει την Ισπανία».

Καμία πρωτοτυπία στην επιχειρηματολογία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο...

ΕΥΡΩΠΗ
«Πέφτει» η κυβέρνηση Σάντσεθ
Με 191 ψήφους «κατά» από το Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Ρ.), τους Ciudadanos (Πολίτες), τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας PDeCAT και ERC, της Χώρας των Βάσκων E.H. Bildu, των Καναρίων Νήσων Coalición Canaria και της...
«Πέφτει» η κυβέρνηση Σάντσεθ
ΕΥΡΩΠΗ
Κοντά σε συμφωνία Σοσιαλιστές - Podemos
Τελικά αντί να τα σπάσουν μάλλον τα βρήκαν κι η Ισπανία αντί να οδεύσει ξανά σε πρόωρες εκλογές, ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για την πρώτη της κυβερνητική συμμαχία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς.
Κοντά σε συμφωνία Σοσιαλιστές - Podemos
ΕΥΡΩΠΗ
Διάλογος κωφών μεταξύ Σάντσεθ - Ιγκλέσιας
Λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οι δύο άνδρες δεν φαίνεται να τα βρίσκουν. Επειτα από την άκαρπη συνάντησή τους η ασυνεννοησία συνεχίστηκε μέσω τηλεόρασης.
Διάλογος κωφών μεταξύ Σάντσεθ - Ιγκλέσιας
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο όχι των Podemos στον Πέδρο Σάντσεθ για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας
Η πέμπτη συνάντηση ήταν και η... φαρμακερή. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν δέχεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ σε δύο εβδομάδες αν δεν του διασφαλίσει ενεργό συμμετοχή στην...
Νέο όχι των Podemos στον Πέδρο Σάντσεθ για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλούν να μη στηρίξουν κυβέρνηση Σάντσεθ οι Podemos
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ με τον επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, με αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Ιγκλέσιας να αφήνει...
Απειλούν να μη στηρίξουν κυβέρνηση Σάντσεθ οι Podemos
ΕΥΡΩΠΗ
Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστών
Ενα είδος «ελεύθερης σχέσης» προκρίνουν ως ιδανικό για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας οι Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας ● Το ακροδεξιό Vox ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στην αυτό-νομη περιφέρεια...
Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας