Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Bloomberg: Η «κουρελού» μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. απέτυχε
Libyan Coast Guard via AP, File

Bloomberg: Η «κουρελού» μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. απέτυχε

  • A-
  • A+

Τις αποτυχίες της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ε.Ε. από το 2014 έως και σήμερα, αναλύει σε άρθρο του το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι οι χειρισμοί της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων «υπήρξαν καταστροφικοί».

Στο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg εντοπίζει προβλήματα όπως η κατακερματισμένη αντίδραση και οι αποκλίνουσες πολιτικές που ακολούθησαν τα κράτη μέλη, αλλά και η άρνησή τους να στηρίξουν το ένα το άλλο, υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και βοήθησαν στην πυροδότηση εθνικιστικών κινημάτων.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα που διχάζει, με τους ψηφοφόρους από άκρη σε άκρη της Ευρώπης να κατηγορούν τις πολιτικές ηγεσίες να ελέγξουν τις ροές, ενώ η οργή τους απειλεί τη δέσμευση της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. «Η συμφωνία Schengen, χάρη στην οποία καταργήθηκε το διαβατήριο μεταξύ των χωρών μελών, όπως και άλλους ελέγχους στα σύνορα, κινδυνεύει», τονίζεται.

Το Bloomberg μιλάει για «προτάσεις-κουρελού», γεμάτες μπαλώματα, ενώ η Ε.Ε. χρειάζεται ένα «περιεκτικό σχέδιο, στο οποίο θα συμμετέχουν με προσπάθεια και πόρους όλες οι χώρες μέλη, και στο οποίο θα υπάρχουν τέσσερα σκέλη: περισσότερο αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα, νέοι κανόνες ασύλου, νέοι διάδρομοι νόμιμης μετανάστευσης και νέα μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων-μεταναστών».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην Ε.Ε. τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των εισροών ενώ ζητούσαν βοήθεια, άργησαν πολύ να την λάβουν.

Αλλά «ακόμη και στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα, δεν κατάφεραν να φτάσουν πουθενά», τονίζει.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα τονίζεται ότι είναι «επικίνδυνο» να βασιστεί η Ε.Ε. στις τρίτες χώρες, με συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας, ή με τη Λιβύη. «Οι συμφωνίες αυτές συχνά αποδεικνύονται αναξιόπιστες και είναι δύσκολο να επιβλέψει κανείς την εφαρμογή τους -και όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, τότε το κόστος για τους ανθρώπους είναι τρομερό», συμπληρώνει.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο, προκαλεί μεγάλη πίεση στις χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι «κεντρικό σύστημα, με τους πρόσφυγες να διανέμονται σε ολόκληρη την Ε.Ε.», ώστε να ανακουφίζονται οι χώρες υποδοχής από τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων ασύλου, αλλά και να γίνεται καλύτερη κατανομή.

Όπως τονίζεται, αν γίνει προσεκτική διαχείριση της μετανάστευσης, ακόμη και από τις χώρες της Αφρικής, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ε.Ε., όπου ο πληθυσμός γερνάει ενώ αυξάνονται οι πιέσεις και προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Προτείνει δε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ποσοστώσεων, που θα επιτρέψει την αύξηση τη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και να γίνουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες.

Τέλος, προτείνει επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση των προσφύγων-μεταναστών, ώστε να μπορούν να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ωστόσο, τονίζεται, «αυτό θα πρέπει να γίνει με κοινή προσπάθεια, με συμμετοχή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και να μην αναλάβουν όλο το κόστος τα κράτη πρώτης υποδοχής».

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και τα μέτρα να μην αρέσουν σε πολλούς ψηφοφόρους, αλλά «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Οι μέχρι τώρα πολιτικές δοκιμάστηκαν και έφεραν χάος, μεγάλο πόνο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, και μεγάλη αντίδραση προς την κυρίαρχη πολιτική. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ο μεγάλος εκβιασμός στις πλάτες των προσφύγων
​Ακόμη μια οδύσσεια δίχως τέλος μοιάζει η δεκαήμερη αναμονή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής, έξω από το λιμάνι της Κατάνης. Η μόνη «υποχώρηση» που...
Ο μεγάλος εκβιασμός στις πλάτες των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ενωσης τη Δευτέρα, αλλά και στη συνάντηση κορυφής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την Τρίτη θα κριθεί αν...
«Διαβολοβδομάδα» για τη γερμανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα... κληρώνει για Μέρκελ, μεταναστευτικό
Μια τελευταία ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα του ασύλου θα έχουν σήμερα οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Τη συνάντηση κορυφής είχαν ζητήσει...
Σήμερα... κληρώνει για Μέρκελ, μεταναστευτικό
ΚΟΣΜΟΣ
Αλλη μία επέτειος υποκρισίας και απανθρωπιάς
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η χτεσινή και τα νούμερα που ανακοίνωσε η αρμόδια Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι επιεικώς τραγικά, καθώς το 2017 σημειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά νέο ρεκόρ απανθρωπιάς με...
Αλλη μία επέτειος υποκρισίας και απανθρωπιάς
ΕΥΡΩΠΗ
Κεντρική Μεσόγειος: ευρωπαϊκές προτεραιότητες, λιβυκές πραγματικότητες
Κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αποσπάσματα από την εκτενέστατη -όσο και άκρως αποκαλυπτική- έρευνα του Daniel Howden, αρχισυντάκτη του ιστότοπου Refugees Deeply, για το κλείσιμο του...
Κεντρική Μεσόγειος: ευρωπαϊκές προτεραιότητες, λιβυκές πραγματικότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας