Ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στο Όσλο, κι ενώ η λίστα με τους υποψηφίους δεν είναι δημόσια υπάρχουν πολλές εικασίες και σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να παραλάβει φέτος το επιφανές βραβείο. Κάποια απ' αυτά θέλουν μεταξύ των υποψηφιοτήτων τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν συνολικά 331 υποψήφιοι, 216 μεμονωμένοι και 115 ομάδες.
Τα στοιχήματα πάντως εμφανίζουν ως φαβορί τους Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Μεταξύ αυτών και το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes στη Βρετανία.
«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.
Με 7 προς 1, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται του Εμανουέλ Μακρόν στο site στοιχημάτων Bettson.
Φήμες θέλουν υποψήφια και την Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό, αλλά όπως αναφέρει ο Guardian οι πιθανότητες που της δίνουν είναι ελάχιστες πιο μπροστά απ' τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Την ώρα που το κίνημα #MeToo συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων, το βραβείο θα μπορούσε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβας του ISIS.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Eρευνών για την Ειρήνη του Οσλο (Prio), ο Χένρικ Ουρντάλ, προτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ που αγωνίζεται κάθε χρόνο για να θρέψει τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του λιμού στον κόσμο.
Υποψήφιος θεωρείται επίσης ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας