Mε ορυμαγδό νέων κατηγοριών, κλιμακώνεται κατακόρυφα η σφοδρή ψυχροπολεμική διένεξη Δύσης - Ρωσίας.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποκάλυψε χθες πως τον περασμένο Απρίλιο απέλασε τέσσερις αξιωματικούς της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας GRU, οι οποίοι -σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών- κατείχαν διπλωματικά διαβατήρια με διαδοχικούς αριθμούς και πιάστηκαν στα πράσα από Ολλανδούς ομολόγους τους να επιχειρούν να κατασκοπεύσουν, τότε, τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW) στη Χάγη.
Απώτερος στόχος τους -όπως καταγγέλθηκε- ήταν να εξαπολύσουν κυβερνο-επιθέσεις, υποκλέπτοντας κωδικούς υπολογιστών μέσω του δικτύου wifi.
Οπως υποστηρίζουν μάλιστα οι Αρχές της Βρετανίας, που συνεργάστηκαν στενά με τις ολλανδικές στην υπόθεση, την περίοδο εκείνη ο OPCW διερευνούσε: αφενός τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Αγγλίας τον Μάρτιο, η οποία αποδόθηκε σε δύο Ρώσους κατασκόπους της GRU και προκάλεσε τελικά τον θάνατο μιας Βρετανίδας που ήρθε κατά λάθος σε επαφή με την επικίνδυνη ουσία, αφετέρου την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας, την οποία η Δύση απέδωσε στο συριακό καθεστώς που, ως γνωστόν, στηρίζεται παντοιοτρόπως από την κυβέρνηση της Ρωσίας.
«Η δυτική κατασκοπο-μανία ανεβάζει στροφές», ήταν το πρώτο σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις αποκαλύψεις.
Χακάρισμα υπολογιστών
Οι ολλανδικές Αρχές δημοσιοποίησαν, επίσης, φωτογραφίες από τα διαβατήρια και την απέλαση των τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων μέσω του αεροδρομίου Σίπχολ στο Αμστερνταμ, καθώς και από τον κατασχεθέντα κατασκοπευτικό εξοπλισμό τους, ο οποίος βρέθηκε μαζί με χάρτες και μετρητά σε αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει σε πάρκινγκ ξενοδοχείου δίπλα στο κτίριο του OPCW.
Σύμφωνα δε με τον Βρετανό πρέσβη στην Ολλανδία, Πίτερ Γουίλσον, από τους φορητούς τους υπολογιστές προέκυψε πως είχαν ταξιδέψει μεταξύ άλλων στην Ελβετία, για να χακάρουν υπολογιστές του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), που είχε ξεσκεπάσει το σκάνδαλο ντόπινγκ Ρώσων αθλητών, αλλά και στη Μαλαισία βάζοντας στο στόχαστρό τους τις έρευνες για την πολύνεκρη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines στην Ουκρανία το 2014, την οποία ομάδα διεθνών ερευνητών απέδωσε σε πλήγμα από ρωσικό πύραυλο. Θυμίζουμε πως στα 298 θύματα συγκαταλέγονταν 193 Ολλανδοί.
«Με τις εκστρατείες κυβερνο-επιθέσεών της, βλέπουμε την GRU να επιχειρεί να καθαρίσει τις βρομοδουλειές της Ρωσίας», κατήγγειλε ο Γουίλσον.
«Βαριές» κουβέντες
«Αυτή η απόπειρα πρόσβασης στα συστήματα ασφαλείας ενός διεθνούς οργανισμού, που εργάζεται για να απαλλάξει τον κόσμο από τα χημικά όπλα, καταδεικνύει την περιφρόνηση της GRU για τις παγκόσμιες αξίες και τους κανόνες που μας κρατούν ασφαλείς», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ολλανδίας, Τερέζα Μέι και Μαρκ Ρούτε. «Κράτος - παρία» χαρακτήρισε τη Ρωσία ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, τονίζοντας πως το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να εργάζεται με τους συμμάχους του για να την απομονώσει διεθνώς και να της δώσει να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίζει να δρα με τέτοιο «απερίσκεπτο τρόπο».
Το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας επανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, καθώς λίγες ώρες πριν από τις ολλανδικές αποκαλύψεις η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούσε ευθέως την GRU πως είχε αποπειραθεί να εξαπολύσει κυβερνο-επιθέσεις, τον μεν περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον δε Απρίλιο ενάντια στο ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού Πόρτον Ντάουν, κοντά στο Σόλσμπερι, στο οποίο είχαν εξεταστεί τα πρώτα δείγματα της άγνωστης τότε ουσίας που είχε δηλητηριάσει τους Σκριπάλ.
Επτά Ρώσοι κατάσκοποι
Το χθεσινό συντονισμένο «σφυροκόπημα» της Δύσης κατά της Μόσχας είχε όμως και συνέχεια, την ώρα μάλιστα που στις Βρυξέλλες είχαν συνάντηση οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, «για να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο απέναντι στον ψυχροπολεμικό τους αντίπαλο», όπως έγραφε το Reuters.
Σειρά πήρε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που άσκησε διώξεις σε βάρος εφτά Ρώσων κατασκόπων της GRU, κατηγορώντας τους ότι συνωμότησαν για να χακάρουν υπολογιστές και να κλέψουν δεδομένα από τον OPCW, τη WADA και τον αμερικανικό οργανισμό αντιντόπινγκ, την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA και την αμερικανική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Westinghouse Electric Co., που προμηθεύει μεταξύ άλλων με καύσιμα πυρηνικούς αντιδραστήρες την Ουκρανία. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνεται το ξέπλυμα χρήματος και η ηλεκτρονική απάτη.
Οι τέσσερις από τους εφτά είναι οι Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν από την Ολλανδία κι οι άλλοι τρεις συγκαταλέγονται στους δώδεκα αξιωματικούς της GRU, στους οποίους είχε ασκήσει διώξεις για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, επικεφαλής της έρευνας για το λεγόμενο σκάνδαλο Russia-Gate.
Βιολογικά όπλα
Τη σκυτάλη πήρε ο Καναδάς, θεωρώντας πως η GRU «πολύ πιθανόν ευθύνεται» για κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις κατά της WADA και της αντίστοιχης καναδικής υπηρεσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «προπαγάνδα» και «διαβολικό κοκτέιλ» από κάποιους με «πλούσια φαντασία», εντάσσοντάς τες στη δυτική εκστρατεία δαιμονοποίησης της Ρωσίας. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε καταγγείλει πως παράνομο εργαστήριο βιολογικών όπλων στη Γεωργία -τμήμα δικτύου αντίστοιχων εργαστηρίων που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ πέριξ των συνόρων Ρωσίας και Κίνας- είναι πιθανό να ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 73 ανθρώπων, που είχαν λάβει μέρος σε δοκιμές για φάρμακα.
Την Τετάρτη, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια ασυνήθιστη κίνηση που θα μπορούσε να αποδοθεί σε αιφνίδια απώλεια ψυχραιμίας, χαρακτήριζε τον Σκριπάλ «προδότη» και «παλιάνθρωπο», διαψεύδοντας με οργή πως το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή για τη δηλητηρίασή του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας