Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της ο Σουηδίας ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, που αναγκάζεται σε αποχώρηση με το σχηματισμό κυβέρνησης, να παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες.
Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες και οι κεντροδεξιοί της Συμμαχίας (συντηρητικοί Μετριοπαθείς, Κεντρώοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες) ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Λεβέν.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Αντρέας Νορλέν, αναμένεται τώρα να συναντηθεί με τους ηγέτες των οκτώ κομμάτων τις επόμενες ημέρες για να καθορίσει ποιος είναι σε θέση να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αναλυτές, πρώτος θα ξεκινήσει τις τέσσερις προσπάθειες ο Ουλφ Κρίστερσον- ηγέτης των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της τετραμερούς Συμμαχίας.
Ωστόσο, αν και απομονωμένοι από τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα, από το 2010 που μπήκαν στη Βουλή, οι Σουηδοί Δημοκράτες έσπευσαν να κάνουν σαφείς τους όρους τους για να πουν το «ναι» σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση.
«Αν ο Ουλφ Κρίστερσον θέλει να γίνει πρωθυπουργός, μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθειά μου» διαμήνυσε ο ηγέτης τους Τζίμι Άκεσον, τονίζοντας ότι δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στην οποία δεν θα έχει λόγο για την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις, το έγκλημα, αλλά και την μεταναστευτική πολιτική.
«Η Σουηδία χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων» είπε ο Κρίστερσον λίγο πριν τη σημερινή ψηφοφορία. Όμως, οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.
Ο Λεβέν συγκυβερνούσε στη Σκανδιναβική χώρα με τους Πράσινους (με την άτυπη κοινοβουλευτική στήριξη του κόμματος της Αριστεράς) κι έρχεται αδιάλειπτα πρώτο στις κάλπες από το 1917, όμως στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε ιστορικές απώλειες.
Τα σενάρια άρχισαν να μεταδίδονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αναφέρουν ότι ενδέχεται η Σουηδία να οδηγηθεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές εντός τριών μηνών. Όμως, θεωρούν πιο πιθανό έναν συμβιβασμό, καθώς εκτιμούν πως νέες κάλπες είναι δύσκολο να αλλάξουν την κατάσταση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας