Άκαμπτες εμφανίζονταν οι χώρες του Βίζεγκραντ έχοντας ως σύμμαχο την Αυστρία, που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. ώς το τέλος του χρόνου. Μηδενική πρόοδος στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Ζάλτσμπουργκ. Στην εξίσωση για την επίλυση των ζητημάτων μπαίνει και η Αίγυπτος.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Η Ιταλία, η Αυστρία επιμένουν ξενοφοβικά, τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης τάσσονται υπέρ της Ευρώπης-φρούριο προκρίνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης υψώνουν τείχη στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
Η παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο έχοντας ως πρόταγμα την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στάθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος τονίζοντας πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.
Τόνισε πως το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX (σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή), αλλά η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Παράλληλα τόνισε πως οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ροών.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή της απαραίτητης προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος ασύλου εντός του 2018, σε μια κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων χωρών η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια.
Φόβοι για ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων
Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Ζάλτσμπουργκ, υπήρξαν και άλλες προοδευτικές φωνές ηγετών της ΕΕ που τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο εκφράζοντας το φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019 εάν δεν συμβεί αυτό.
Ο Γιούνκερ επέμεινε στο ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι απλά μια φράση κενή περιεχομένου», είπε προσερχόμενος στο δείπνο.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε σε δημοσιογράφους πως το μήνυμά του προς τους ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών».
Η Αίγυπτος στην εξίσωση
Παρά τις διαφωνίες τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, οι συνομιλίες με την Αίγυπτο βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Η Αίγυπτος έχει πρακτικά σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τις ακτές της. Μετά το 2016, κανένα πλεούμενο με μετανάστες δεν έχει φθάσει στις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ από τη χώρα αυτή.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει πως θέλει συνεργασία με την Αφρική κι όχι απλά να αποσείσει τις ευθύνες της όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, μεταφέροντας το βάρος στα κράτη της νότιας Μεσογείου. «Εάν υιοθετήσουμε την προσέγγιση "εμείς δεν τους παίρνουμε, να τους πάρετε εσείς", αυτό δεν θα πάει μακριά», εξήγησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνομιλίες πρόκειται να συνεχιστούν εντός της ημέρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας