• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.7°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  56%
ID 73610919 © Carlos Caetano | Dreamstime.com

Brexit: Με αγκάθια μετανάστευση και Ιρλανδία η σύνοδος τον Νοέμβριο

 • A-
 • A+

Με μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 15 Νοεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας. Παραμένουν τα αγκάθια των συνόρων με την Ιρλανδία, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών, εν όψει της συμφωνίας για το Brexit.

Εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ζάλτσμπουργκ αύριο Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του προς τα 28 κράτη-μέλη, αναφέρει ότι μεταξύ άλλων θα συζητήσουν «την πιθανότητα σύγκλησης ενός ακόμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο».

Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες σε κάποιο βαθμό οφείλονται και στα εσωκομματικά των Συντηρητικών στη Βρετανία, όπου αμφισβητείται ανοιχτά η Τερέζα Μέι κυρίως από τους οπαδούς του «σκληρού Brexit», η Ε.Ε. πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσουν σε λύση έως τον Νοέμβριο.

«Πιστεύω ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, είναι μια εξαιρετική βάση για έναν συμβιβασμό», δήλωσε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα σύνορα με την Ιρλανδία

Ωστόσο τόνισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια ξεκάθαρη λύση για τα σύνορα Βρετανίας και Ιρλανδίας.

«Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως την Ιρλανδία. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, αποδεκτή λύση για το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε μια εύλογη λύση έως τον Νοέμβριο….Έχω την αίσθηση ότι αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Αυστριακός ομόλογός του, Γκερνότ Μπλούμελ, από τη δική του πλευρά δήλωσε ότι εναπόκειται στη Βρετανία να βρει τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε.

«Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη έχουν ξεκάθαρη γραμμή για το Brexit», δήλωσε. «Ήταν απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει», αλλά «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιλυθούν ζητήματα για τα μελλοντικά σύνορα της Ε.Ε. με τη Βόρεια Ιρλανδία».

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ υποστήριξε ότι η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση.

Μιλώντας στο Spiegel Online, υποστήριξε ότι οι βρετανικές προτάσεις «είναι μέχρι στιγμής οι μοναδικές προτάσεις που εγγυώνται ομαλό εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. και λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα προβλήματα στην Ιρλανδία. Δεν έχω δει καμία άλλη αξιόπιστη εναλλακτική, είτε από εδώ είτε από την ευρωπαϊκή πλευρά».

«Η θέση μας παραμένει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας και ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε επίσης.

Χαρακτήρισε τη σύνοδο στο Ζάλτσμπουργκ «σημαντικό ορόσημο».

«Έχουμε ήδη κάνει εκτεταμένους συμβιβασμούς. Έχουμε δείξει ότι είμαστε πολύ ρεαλιστές και φιλόδοξοι. Τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit.

Τέλος στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών

Το άλλο αγκάθι είναι η ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό (MAC) στη Βρετανία, μετά το Brexit η χώρα δεν θα μπορεί να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της, και φυσικά την πρόσβασής τους την αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Καναδά, που έχει ένα «προτιμησιακό» σύστημα.

Η έκθεση της MAC αναφέρει ότι μετά το Brexit ίσως η Βρετανία να μην έχει πλήρη ελευθερία στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής της πολιτικής και ότι αυτή ίσως να είναι αντικείμενο της συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου για τη συμφωνίας μετάβασης.

Αλλά, καταλήγει, αν τελικά το ζήτημα της μετανάστευσης μείνει εκτός συμφωνίας το Λονδίνο «θα πρέπει να είναι ανοιχτό στην είσοδο μεταναστών από την Ε.Ε., αλλά κλειστό όσον αφορά τρίτες χώρες».

Η έκθεση αναφέρει ότι παρά την ελεύθερη είσοδο πολιτών της Ε.Ε. στην Βρετανία μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ουσιαστική επίπτωση ούτε στη διαμόρφωση των μισθών ούτε στην ανεργία, και ότι παρά τα επιχειρήματα των αντίπαλων πλευρών όσον αφορά το Brexit η μετανάστευση «δεν είχε ούτε τεράστιες αρνητικές συνέπειες ούτε τεράστια ωφελήματα».

Ωστόσο, σημειώνεται, «αναμφισβήτητα στις περισσότερες περιπτώσεις ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι μετανάστες» και αυτό είναι κάτι «που πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους και οι διαπραγματευτές».

Γι' αυτό προτείνει μη προνομιακή μεταχείριση για τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να διευκολύνει τους εξειδευκεμένους εργαζόμενους να μεταναστεύουν αντί αυτούς με χαμηλά προσόντα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και οι «28»... έσονται «27»
​Ο «γάμος» ήταν εξ αρχής συμφέροντος και στα 43 χρόνια που κράτησε ήταν ούτως ή άλλως ταραχώδης. Τελικά, με το δημοψήφισμα-θρίλερ της Πέμπτης η Βρετανία (για την ακρίβεια το 51,89% των ψηφισάντων που στήριξαν...
Και οι «28»... έσονται «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Επεσαν έξω και τώρα... τρέχουν
Απογοήτευση και ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά το σοκ του brexit κυριαρχούν στις Βρυξέλλες, οι οποίες πίστευαν μέχρι προχθές το βράδυ ότι τελικά θα υπερισχύσει η ψήφος υπέρ της...
Επεσαν έξω και τώρα... τρέχουν
ΕΥΡΩΠΗ
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας
Ο λόγος που ενεργοποιείται η διαδικασία είναι επειδή η Βρετανία δεν συμμορφώνεται με σημαντικά μέρη του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση...
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν αποκλείεται ένα ταραχώδες Brexit, καθώς έχουν «σκαλώσει» οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν «σκαλώσει» στο θέμα της αλιείας, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν την μελλοντική τους σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών.
Δεν αποκλείεται ένα ταραχώδες Brexit, καθώς έχουν «σκαλώσει» οι συνομιλίες
ΕΥΡΩΠΗ
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον
Οι πολίτες της Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένουν τυπικά μια πενταετία πριν να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές κοινωνικών παροχών, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν κάποια πρόσθετη οικονομική χρέωση για να έχουν...
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας