Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Hot spot στη μέση της θάλασσας

AP Photo/Alessandra Tarantino

Hot spot στη μέση της θάλασσας

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας κατέθεσαν πρόταση στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Βιέννη όπου ζητούν οι διασωθέντες πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου να παραμένουν στα πλοία μέχρι την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου τους.

Η πρόταση παρουσιάστηκε την Παρασκευή, ενώπιον και αρκετών αφρικανικών χωρών, όπως η Αλγερία, το Τσαντ, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, το Μάλι και η Τυνησία.

«Για όσους καταφέρνουν να φτάσουν σε χωρικά ύδατα ενός ευρωπαϊκού κράτους και στη συνέχεια διασώζονται από ένα πλοίο, θα πρέπει να διεξάγουμε τους κατάλληλους ελέγχους για το αν θα πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Αυστριακός ΥΠ.ΕΣ., πρόσθεσε ότι η επεξεργασία της αίτησης για άσυλο «θα πρέπει να διαρκεί λίγες μέρες».

Με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα να έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, οι αιτούντες άσυλο ακολουθούν πλέον τη μεσογειακή διαδρομή προς την Ιταλία. Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση δείχνοντας τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της και αποκλείοντας τη διαδρομή των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Η αυστριακή και η ιταλική πρόταση αποτελούν μία εναλλακτική στις «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» στα λιμάνια της Μεσογείου, που συζητούν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι είναι «απολύτως υπέρ» της πρότασης για τη διατήρηση των προσφύγων στη θάλασσα.

Ο Γερμανός υπουργός των Εσωτερικών Χορστ Σίχοφερ δήλωσεότι παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τους μετανάστες με την Ιταλία, παρά την απωθητική στάση του Ιταλού, Ματέο Σαλβίνι.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστριακή πόλη, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του ακροδεξιού Σαλβίνι που είπε πως «στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε» προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, που διέκοψε τον Ιταλό υπουργό φωνάζοντας στα γαλλικά: «Allez, allez, allez» (άντε, άντε, φτάνει!).

 

ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
«Νίκη» 66 μεταναστών, «ήττα» του Σαλβίνι
Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, αποφάσισε χθες να δώσει το «ελεύθερο» στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, ώστε να μεταφέρει σε...
«Νίκη» 66 μεταναστών, «ήττα» του Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων...
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς