Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οργή για το «Αφρικανοί μετανάστες σκλάβοι» του Σαλβίνι

AP Photo/Ronald Zak

Οργή για το «Αφρικανοί μετανάστες σκλάβοι» του Σαλβίνι

  • A-
  • A+

Σφοδρή αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου προκάλεσε ομιλία του Ματέο Σαλβίνι στη Διάσκεψη για τη Μετανάστευση, όπου παρομοίασε τους Αφρικανούς μετανάστες με σκλάβους. Όπως είπε, «στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε».

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στην Αυστρία, είπε στην ομιλία του, την οποία ανήρτησε και στο προφίλ του στο Facebook:

«Άκουσα κάποιον να λέει πως χρειαζόμαστε τη μετανάστευση επειδή ο πληθυσμός γερνάει. Βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά».

«Πληρώνομαι από τους πολίτες για να βοηθήσω τους νέους μας να αρχίσουν να κάνουν και πάλι παιδιά, όπως έκαναν πριν από λίγα χρόνια, και όχι για να ξεριζώσω τον ανθό της αφρικανικής νεολαίας για να αντικαταστήσει Ευρωπαίους που δεν κάνουν πια παιδιά...», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Ίσως στο Λουξεμβούργο να υπάρχει αυτή η ανάγκη, στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε».

Οργισμένος με όσα άκουσε ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, διέκοψε τον Ιταλό υπουργό φωνάζοντας στα γαλλικά: «Allez, allez, allez» (άντε, άντε, φτάνει!).

«Το πας πολύ μακριά», επισήμανε.

Και συμπλήρωσε:

«Στο Λουξεμβούργο είχαμε πολλούς Ιταλούς μετανάστες. Ήρθαν ως μετανάστες και εργάστηκαν στο Λουξεμβούργο ώστε να μπορείτε εσείς στην Ιταλία να έχετε χρήματα για να πληρώσετε για τα παιδιά σας».

Και κατάληξε με ένα οργισμένο «Merde alors!» (σ.σ.: «Δηλαδή, σκ@τ@!», στα γαλλικά).

Ο Άσελμπορν αναφερόταν στο μεταναστευτικό κύμα προς τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης στις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν οι χώρες αυτές δέχθηκαν χιλιάδες μετανάστες εργάτες για να καλύψουν τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στη διάρκεια μιας παρατεταμένης οικονομικής άνθησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη που ολοκληρώνεται απόψε μετέχουν Ευρωπαίοι και Αφρικανοί υπουργοί Εσωτερικών και αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κοινή συνέντευξη Τύπου του Ματέο Σαλβίνι με τον ακροδεξιό Αυστριακό αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες στη στεριά,
Τους πήρε σχεδόν είκοσι μέρες, αλλά οι (α-)φιλόξενοι Ευρωπαίοι έκαναν τελικά το σωστό και δέχτηκαν, με τα πολλά, να μοιραστούν αναμεταξύ τους τους 49...
Οι μετανάστες στη στεριά,