Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εθνικιστικές κορόνες και απειλές Ορμπάν κατά Ε.Ε.

AP Photo/Darko Vojinovic, File

Εθνικιστικές κορόνες και απειλές Ορμπάν κατά Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Με την απειλή για νομικές ενέργειες εις βάρος της Ε.Ε. απάντησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης Ε.Ε. εναντίον της Βουδαπέστης για παραβίαση των βασικών αρχών της Ένωσης.

Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός είπε πως το ψήφισμα είναι άκυρο και θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε., γιατί στην καταμέτρηση των ψήφων δεν προσμετρήθηκαν οι αποχές, οπότε δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για είναι είναι έγκυρο το ψήφισμα και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νομικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε ότι υπάρχει προηγούμενο με μη καταμέτρηση των αποχών για τη λήψη απόφασης και την έγκριση ψηφισμάτων.

Μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι θα αναμένει «μεγάλο και σοβαρή νομική αντιπαράθεση» για το θέμα και ότι έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι αν χρειαστεί θα προσφύγει ακόμη και στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Όπως υποστήριξε, πίσω από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κρύβεται μια «φιλο-μεταναστευτική πλειοψηφία» και στόχος των ευρωβουλευτών είναι να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύσταση της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε ένα άλλο Ευρωκοινοβούλιο και ένα άλλο μέλλον», τόνισε, ενώ κατήγγειλε την Ε.Ε. που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ που εργάζονται για το μεταναστευτικό.

Επίθεση κατά Μέρκελ

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επιτέθηκε και στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή το αίτημα της Γερμανίας για ενίσχυση της Frontex με ακόμη 10.000 άνδρες έως το 2020, ώστε να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

«Αυτό σημαίνει ότι αν η Ουγγαρία δεν εξαναγκαστεί να επιτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, θα της αφαιρέσουν το δικαίωμα να προστατεύει η ίδια τα σύνορά της», είπε ο Όρμπαν.

Υποστήριξε δε ότι θα σταλούν στη χώρα του «μισθοφόροι», που θα αφαιρέσουν την εξουσία από «τους γιους της Ουγγαρίας» να προστατεύουν την πατρίδα τους.

  

ΕΥΡΩΠΗ
«Κατανόηση» για Όρμπαν ζητά ο Αυστριακός αντικαγκελάριος
Παρέμβαση υπέρ του Όρμπαν έκανε ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας, που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, για...
«Κατανόηση» για Όρμπαν ζητά ο Αυστριακός αντικαγκελάριος
ΕΥΡΩΠΗ
Γυρίζουν την πλάτη στον Όρμπαν και Αυστριακοί ευρωβουλευτές
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση συζήτησης στο συμβούλιο κορυφής του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει την αντιμετώπιση...
Γυρίζουν την πλάτη στον Όρμπαν και Αυστριακοί ευρωβουλευτές