Τουλάχιστον έως την Τρίτη παίρνει παράταση η κρίση –και η ενδεχόμενη ρήξη– στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό με επίκεντρο τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν.
Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συναντήθηκαν εκτάκτως χθες το απόγευμα στην Καγκελαρία για να συζητήσουν για το μέλλον του Μάασεν, μετά και την αποκάλυψη ότι είχε αφήσει να διαρρεύσουν στοιχεία από μυστική έκθεση για τη δράση του ακροδεξιού AfD.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται εν μέσω δύο πυρών, καθώς η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες ζητά την κεφαλή του Μάασεν επί πίνακι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών –και άμεσος προϊστάμενός του– Χορστ Ζεεχόφερ από το CSU τον στηρίζει.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και όποια απόφαση και αν ληφθεί θα έχει κάποιες απώλειες για κάποιους.
Ενδεχομένως, όπως σχολιάζουν διάφορα γερμανικά ΜΜΕ, ακόμα και για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Πέντε εβδομάδες νωρίτερα
Ο Μάασεν έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς που ακολούθησαν τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Αρχικά, με δηλώσεις του στην Bild αντέκρουσε τα λεγόμενα της Μέρκελ για «κυνήγι» εναντίον μεταναστών.
Παράλληλα, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ενός βίντεο που έδειχνε ακροδεξιούς να βιαιοπραγούν εναντίον αλλοδαπών.
Τέλος, ο βουλευτής του AfD Στέφαν Μπράντερ είπε στο κρατικό κανάλι ARD ότι ο Μάασεν, σε συνάντηση που είχε μαζί του στις 13 Ιουνίου, του έδωσε ευαίσθητα στοιχεία από την ετήσια έκθεση της BfV σχετικά με τη δράση του κόμματός του πέντε εβδομάδες προτού αυτή δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Και μετά την Τρίτη, τι; Αν ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν δεν παραιτηθεί από μόνος του για να εκτονωθεί η κρίση –κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι προτίθεται να πράξει–, η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για όλους.
Αν το SPD, που ζητά την παραίτησή του, παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κινδυνεύει με συνέχιση του δημοσκοπικού του κατήφορου, καθώς θα φανεί ότι ανέχεται έναν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών που κάνει τα στραβά μάτια στην άκρα Δεξιά.
Συμφωνία με Ιταλία
Η Μέρκελ, τυπικά, δεν έχει την αρμοδιότητα να απολύσει τον Μάασεν. Μπορεί όμως να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση τον ΥΠ.ΕΣ. Ζεεχόφερ. Κάτι τέτοιο όμως ίσως επιφέρει νέα σύγκρουση με τον υπερσυντηρητικό υπουργό, τη δεύτερη μετά το καλοκαίρι που λίγο έλειψε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το να θυσιάσει ο Ζεεχόφερ τον αρχηγό της BfV είναι δύσκολο για έναν επιπλέον λόγο: στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνουν τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, το προπύργιο του CSU και ο υπουργός δεν θα ήθελε το κόμμα του να χάσει ψήφους.
Πόσο μάλλον όταν θα έχει ένα νέο ισχυρό χαρτί να επιδείξει στους ψηφοφόρους του: Χθες ανακοίνωσε στη Βουλή πως η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο.
Αν κλείσει, θα είναι η ίδια συμφωνία με αυτή που συνήψε το Βερολίνο τον Αύγουστο με Ισπανία και Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε μόνο τις δύο υπογραφές από τον Ιταλό συνάδελφο και εμένα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα πάρει λίγες μέρες ακόμα.
Οποια κι αν είναι η εξέλιξη με τον Μάασεν, αυτή που εν τέλει θα βρεθεί στη δεινότερη θέση όλων θα είναι η καγκελάριος. «Για ακόμα μία φορά τίθεται το ερώτημα για πόσο θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση», διερωτήθηκε χθες η εφημερίδα Handelsblatt προσθέτοντας: «Ουκ ολίγοι βλέπουν την καγκελάριο και επικεφαλής του CDU Ανγκελα Μέρκελ να παραπαίει ξανά».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας