Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταδίκη της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

AP Photo/Jean-Francois Badias

Καταδίκη της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ορθάνοιχτα τον δρόμο των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες στην Ουγγαρία.

Υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου ψήφισαν 448 ευρωβουλευτές, κατά 197, ενώ υπήρξαν και 48 αποχές.

Το άρθρο 7, παράγραφος 1, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει εφόσον κρίνει ότι κάποιο κράτος-μέλος της απειλεί τις θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στερήσει, πλέον, από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της Ε.Ε. 

«Εκδίκηση και... νοθεία»

Η πρώτη αντίδραση από τη Βουδαπέστη ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σίζαρτο, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί την «εκδίκηση» των πολιτικών που είναι υπέρ των μεταναστών.

Έκανε, ακόμη, νύξη για νοθεία, καθώς οι αποχές δεν υπολογίστηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Αμετανόητος ο ακροδεξιός πρωθυπουργός

Χθες, παρά τα ηχηρά μηνύματα, ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανίστηκε αμετανόητος κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατηγόρησε τους επικριτές του για υποκρισία, ενώ επέμεινε ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να γονατίσει μπροστά στις Βρυξέλλες.

Φθάνοντας με καθυστέρηση στη συζήτηση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε «Η έκθεση που έχετε μπροστά σας προσβάλλει τον Ουγγρικό λαό και προσβάλλει την τιμή του Ουγγρικού έθνους» επιμένοντας ότι άδικα κατηγορείται η χώρα του.

Κατηγόρησε τους συγγραφείς της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που έχουν κληρονομήσει την δημοκρατία και δεν την έχουν κερδίσει, όπως έχουν κάνει οι Ούγγροι.

Και επέμεινε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του υπαγορεύονται από τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν:

«Αυτοί που κληρονόμησαν την δημοκρατία, αυτοί που δεν διακινδύνευσαν για να κατακτήσουν την ελευθερία, είναι αυτοί που θέλουν να μας καταδικάσουν», είπε. «Πιστεύετε ότι ξέρετε καλύτερα από τους ίδιους τους Ούγγρους, τι είναι αυτό που χρειάζονται. Αυτή η έκθεση δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στους Ούγγρους».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
Η απόσταση που χωρίζει Άνγκελα Μέρκελ και Βίκτορ Όρμπαν στο μεταναστευτικό επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Σήμερα...
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο «καμπανάκι» για την Ουγγαρία
Οι Βρυξέλλες απειλούν την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέσπιση νομοθεσίας που περιορίζει τα δικαιώματα...
Νέο «καμπανάκι» για την Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βέμπερ, ο Ορμπαν και τα άλλα παιδιά
Μια χαρά βρίσκει τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να...
Ο Βέμπερ, ο Ορμπαν και τα άλλα παιδιά
ΕΥΡΩΠΗ
«Κακοφωνίες» πριν την κρίσιμη σύνοδο
​Δύο μέρες απομένουν ώς την έναρξη της άτυπης, αλλά εξαιρετικά κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με βασικό θέμα...
«Κακοφωνίες» πριν την κρίσιμη σύνοδο