Η προέλαση του ξενόφοβου εξτρεμισμού στην Ευρώπη «χτύπησε» και την Σουηδία. Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτυπώθηκε στις εκλογές της Κυριακής με τη Σκανδιναβική χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «Σουηδούς Δημοκράτες» τόσο η κεντροαριστερά όσο και η κεντροδεξιά που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση χωρίς όμως να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση εάν δε συνεργαστούν μεταξύ τους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα ποιος θα κυβερνήσει και με ποιον, αφού καμιά από τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη των ακροδεξιών εκτός αν κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις παραδοσιακές τους συμμαχίες.
Το Κοινοβούλιο της Σουηδία ανοίγει στις 25 Σεπτεμβρίου και τα τέσσερα πρώτα κόμματα που ανέδειξαν οι κάλπες της Κυριακής θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εάν αποτύχουν όλοι, θα γίνουν νέες εκλογές.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ακροδεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες» απέκλεισαν οι κεντροαριστεροί και οι κεντροδεξιοί αν και ο ηγέτης των «ΣΔ», δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να μιλήσει με όλα τα άλλα κόμματα.
Ο Κριστερσόν (κεντροδεξιά) απέρριψε την πρόταση του ηγέτη της άκρας δεξιάς: «Ήμασταν απόλυτα σαφείς (...) η Συμμαχία δεν θα κυβερνήσει, ούτε θα συζητήσει για το πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση, με τους Σουηδούς Δημοκράτες».
Το «γερμανικό μοντέλο»
Με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στη Σουηδία το «γερμανικό μοντέλο». Προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση να πάμε σε ένα μεγάλο συνασπισμό (κεντροαριστερών και κεντροδεξιών) κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.
Τα αποτελέσματα
Με σχεδόν όλες τις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ενσωματωθεί στα αποτελέσματα, το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι, και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Αριστεράς, συγκεντρώνουν το 40,6% των ψήφων. Η κεντροδεξιά Συμμαχία συγκεντρώνει το 40,3%, με τη διαφορά να ανέρχεται σε μόλις περίπου 30.000 ψήφους.
Οι σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 2,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2014 και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στις εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Απ' την άλλη, κερδισμένοι είναι οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, που συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από τέσσερα χρόνια).
Εκτιμήσεις
Ο Μίκαελ Γκίλιαμ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, παρατήρησε μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία SR πως «μολονότι ο συνδυασμός αριστεράς-πρασίνων είναι μεγαλύτερος, οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι είναι το κλειδί, όχι πλέον (ο ηγέτης της άκρας δεξιάς) Τζίμι Οκεσόν».
Η έκβαση των εκλογών της Κυριακής στη Σουηδία αναμένεται πως θα εντείνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ μπαίνει σε προεκλογική ατμόσφαιρα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες ενδέχεται να ενισχυθούν ευρωσκεπτικιστικές ομάδες οι οποίες επιδιώκουν να εμποδίσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας