Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρίσι: Πορεία και κραυγή-κάλεσμα 700 επιστημόνων για το κλίμα

Παρίσι: Πορεία και κραυγή-κάλεσμα 700 επιστημόνων για το κλίμα

  • A-
  • A+

Έκκληση SOS για το κλίμα κάνουν 700 Γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι με κείμενό τους στην εφημερίδα «Liberation» ζητούν άμεση δράση για έναν πλανήτη χωρίς άνθρακα.

Η γαλλική εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο με τίτλο στο μονοθεματικό πρωτοσέλιδό της «Κλιματική έκτακτη ανάγκη, το SOS 700 επιστημόνων».

Οι 700 επιστήμονες καλούν τη γαλλική πολιτική ηγεσία «ν' αφήσει τους εξορκισμούς και να περάσει στη δράση, για μια κοινωνία χωρίς άνθρακα».

Στο εκτενές κείμενο που υπογράφουν τονίζουν ότι «μόνο οι άμεσες αλλαγές και οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο ξεκάθαρων και φιλόδοξων στόχων έως το 2030, θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην κλιματική πρόκληση».

« Έχουμε ήδη περάσει στο “κλιματικό μέλλον”. Έχουμε άνοδο των μέσων θερμοκρασιών, επανεμφάνιση ακραίας υποτροπής της θερμότητας καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και στο βόρειο ημισφαίριο, τήξη παγετώνων και θαλάσσιων πάγων, ξηρασία, τροποποίηση των περιοχών διανομής για ορισμένα ζώα και φυτά, καταστροφή σπάνιων και πολύτιμων οικοσυστημάτων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αποξυγόνωση και οξύνιση των ωκεανών κ.ά. Αυτές είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις της αλλαγής του κλίματος που συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

Αναφερόμενοι στη Συμφωνία των Παρισίων τον Δεκέμβριο του 2015 για το Κλίμα, που κατέληξε στον στόχο να περιοριστεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά και στην περίφημη μεγαλόστομη διακήρυξη του Εμανουέλ Μακρόν «make our planet great again» (να ξανακάνουμε μεγάλο τον πλανήτη μας) ως απάντηση στην απόφασή του Ντόναλντ Τράμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων, τονίζουν ότι οι ομιλίες και οι υπογραφές διεθνών συνθηκών δεν αρκούν.

Στο δημοσίευμα δίνονται στοιχεία για τις ανησυχητικές τάσεις συνεχούς αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τους συντάκτες του να καλούν τις αρχές να προχωρήσουν «σε δυνατές πολιτικές επιλογές με στόχο έναν βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό».

Αν και αναγνωρίζουν τη δυσκολία ενός τέτοιου μετασχηματισμού, υποστηρίζουν ότι «για να υπάρχει συνέπεια, θα πρέπει η μετάβαση αυτή να μεταγραφεί στις πολιτικές σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, επιλέγοντας λύσεις που επιτρέπουν συγχρόνως την κλιματική αποδοτικότητα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

«Ως εκ τούτου», σημειώνουν, «απευθύνουμε έκκληση προς αυτούς που χαράσσουν την πολιτική (...) θα πρέπει άμεσα και δυναμικά να αναθεωρήσουν τον οδικό χάρτη για το κλίμα και να τον καταστήσουν πιο μεταρρυθμιστικό και πιο λειτουργικό. Θα πρέπει να αποδεχτούν τη λήψη μέτρων που θα δράσουν μακροπρόθεσμα».

Οι 700 υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η προστασία του κλίματος είναι κοινή ευθύνη όλων. Υποστηρίζουν ότι σε διεθνές επίπεδο θα υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας δυναμικής, όπως το επικείμενο Global Action Summit στην Καλιφόρνια, η συνάντηση COP24 στην Πολωνία τον Δεκέμβριο, ή ακόμα μέσα στο 2019 κατά τη συνάντηση κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Επισημαίνουν δε ότι σημαντική μπορεί να αποβεί και η δράση των ίδιων πολιτών, φέροντας ως παράδειγμα την προσφυγή μιας ΜΚΟ σε ολλανδικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% έως το 2020.

Πορεία «για το κλίμα»

Στη Γαλλία, η παραίτηση του πρώην υπουργού περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, για λόγους συνείδησης αφύπνισε τους πολίτες.

Μετά από κάλεσμα που αναρτήθηκε στο Facebook μετά την παραίτηση του Νικολά Ιλό, από ένα πολίτη ονόματι Μαξίμ Λελόνγκ, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι «πορεία υπέρ του κλίματος», για να ασκηθεί πίεση στους πολιτικούς.

Από τις 28 Αυγούστου, που αναρτήθηκε το κάλεσμα, οι υπογραφές σήμερα πλησιάζουν τις 100.000.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (6 μ.μ. ώρα Ελλάδας) από το προαύλιο του Δημαρχείου της πόλης.

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Σώστε τη Γη, είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχουμε» λένε τρεις νομπελίστες
Έκκληση για τη σωτηρία του πλανήτη και την ταχεία αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έκαναν από τη Στοκχόλμη τρεις νομπελίστες επιστήμονες, καλώντας τον κόσμο να δράσει.
«Σώστε τη Γη, είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχουμε» λένε τρεις νομπελίστες
ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμικές διαδηλώσεις για το κλίμα στη Γαλλία
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Γαλλίας, προκειμένου να ζητήσουν από την κυβέρνηση της χώρας τους αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, να προβούν σε περαιτέρω και σε πιο ουσιαστικές...
Δυναμικές διαδηλώσεις για το κλίμα στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχηρό μήνυμα από το Παρίσι για το κλίμα
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση πολιτών να καταστεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης η αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων. Τα πλήθη πλημμύρισαν την πλατεία...
Ηχηρό μήνυμα από το Παρίσι για το κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
200 καλλιτέχνες και επιστήμονες για το κλίμα: «Είναι ζήτημα επιβίωσης»
«Είναι ζήτημα επιβίωσης» λένε μεταξύ άλλων οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Βιμ Βέντερς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Σαρλ Αζναβούρ, Πάτι Σμιθ, Ίβο Βαν Χόβε, Σιλβί Γκιλέμ, Ανίς Καπούρ, Αλέν Ντελόν, Κατρίν Ντενέβ, Ιζαμπέλ Ιπέρ...
200 καλλιτέχνες και επιστήμονες για το κλίμα: «Είναι ζήτημα επιβίωσης»
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλα λόγια για το κλίμα στο Παρίσι
Συναντήσεις, φωτογραφίες και μεγάλα λόγια συνθέτουν το σκηνικό της Διεθνούς Συνόδου που κάλεσε στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν. Περίπου εξήντα ηγέτες και επικεφαλής κρατών βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για να...
Μεγάλα λόγια για το κλίμα στο Παρίσι
ΚΟΣΜΟΣ
Και τώρα τι θα γίνει με τη Συμφωνία για το Κλίμα;
Η εκλογή ενός Αμερικανού προέδρου που έχει χαρακτηρίσει «απάτη» (hoax) την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους για το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη...
Και τώρα τι θα γίνει με τη Συμφωνία για το Κλίμα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας