• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.1°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.6°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.6°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 29.3°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ουσιαστικά προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, με αναφορά σε γενικές γραμμές στην «ευέλικτη κοινωνική ασφάλεια» των σκανδιναβικών χωρών

REUTERS/ REMO CASILLI

Ο Ρέντσι απελευθερώνει απολύσεις και δίνει επιδόματα

 • A-
 • A+

Ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε χθες το κύριο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης του εργασιακού. Οπως υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται για μια αλλαγή η οποία θα εγγυηθεί μεγαλύτερη ευχέρεια απολύσεων στους εργοδότες, με την παροχή, παράλληλα, της κάλυψης του ταμείου ανεργίας σε όλους τους πολίτες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε ότι με τον τρόπο αυτό παύουν να ισχύουν οι «συμβάσεις παρατεταμένης συνεργασίας», με τις οποίες στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι θα αυξηθούν τα συμβόλαια αορίστου χρόνου.

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, όμως, Cgil, με την επικεφαλής του, Σουζάνα Καμούσο, έχει εντελώς αντίθετη γνώμη και απαντά ότι «η κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε με τα νέα αυτά μέτρα είναι να απελευθερώσει τις απολύσεις». Η κύρια αντίθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορά την απόφαση να επεκταθούν οι νέοι «ευέλικτοι» κανόνες και στις ομαδικές απολύσεις, σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Ο Ρέντσι ουσιαστικά προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, με αναφορά σε γενικές γραμμές στην «ευέλικτη κοινωνική ασφάλεια» των σκανδιναβικών χωρών. Το θέμα, όμως, είναι ότι η Ιταλία δεν διαθέτει, ούτε κατά διάνοια, τους οικονομικούς πόρους της Σουηδίας.

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, στην παρούσα φάση τα ταμεία του ιταλικού Δημοσίου διαθέτουν μόνον εκατό ευρώ για τη χρηματική στήριξη των έκτακτων υπαλλήλων και συνεργατών που θα απολυθούν μετά την έγκριση της νέας νομοθεσίας.

Το ζήτημα αφορά, βέβαια, και την όλη σχέση της κυβέρνησης Ρέντσι με την αριστερή, ή έστω, κεντροαριστερή παράδοση. Ενας από τους κύριους εμπνευστές της μεταρρύθμισης, ο γερουσιαστής Πιέτρο Ικίνο, επιμένει ότι «κανείς πλέον δεν μπορεί να πιστεύει ότι η θέση εργασίας θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, διότι πρόκειται για το μοντέλο που χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ενωση και όλοι είδαμε τι τέλος είχε».

Η Ιταλία απελευθερώνει την αγορά εργασίας, χωρίς να έχει λύσει μεγάλο μέρος των κοινωνικών προβλημάτων της: η μαφία συνεχίζει να προσφέρει μαύρη εργασία στις νότιες περιφέρειες και όχι μόνο, η διαφθορά παραμένει αμείωτη και ο δικαστικός τομέας έχει τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πέρα από όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική πραγματικότητα, οι απόψεις διίστανται και σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της ίδιας της μεταρρύθμισης. Ο ΟΟΣΑ επιμένει ότι με τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 6% μέσα σε δέκα χρόνια. Οι ίδιες αισιόδοξες προβλέψεις, όμως, είχαν γίνει και επί πρωθυπουργίας Μόντι και διαψεύστηκαν οικτρά από την πραγματικότητα.

Η Αριστερά του Νίκι Βέντολα, με το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία και με την Κομμουνιστική Επανίδρυση είναι, βεβαίως, κάθετα αντίθετη. Επαναλαμβάνει ότι είναι αδιανόητο να διευκολύνονται οι απολύσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης, διότι με τον τρόπο αυτό το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση της ανεργίας και η δημιουργία «εργαζομένων-σκλάβων» που θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν εντολές, χωρίς να μπορούν να φέρουν καμία αντίρρηση.

«Η οικονομική κρίση είναι κρίση του νεοφιλελευθερισμού, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας έχει μείνει στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητες έστω και κάποιας συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι», διαπίστωσε ο διευθυντής της «Λα Ρεπούμπλικα», Εντσιο Μάουρο, σε συνομιλία με εμάς τους ξένους ανταποκριτές, εδώ στην Ιταλία. Αλλά η αριστερή, ή, έστω, προοδευτική, σφαιρική πρόταση του Ρέντσι για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος δεν έχει ακόμη κατατεθεί και, ίσως, ούτε καν σχεδιαστεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Διαφθορά στην... αυλή του Ρέντσι
Οι δικαστικές υποθέσεις έχουν για μια ακόμη φορά άμεσες συνέπειες στην ιταλική πολιτική ζωή. Αυτή τη φορά τα πάνω-κάτω φέρνει έρευνα της Εισαγγελίας της Ρώμης και της Νάπολης, σχετικά με τις κρατικές...
Διαφθορά στην... αυλή του Ρέντσι
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάπτυξη μεν, αλλά...
Τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά μερικής ανάπτυξης. Ωστότο υπάρχουν και δύο αμιγώς πολιτικά στοιχεία που θα καθορίσουν τη...
Ανάπτυξη μεν, αλλά...
ΕΥΡΩΠΗ
Η πολιτική ασυλία της ιταλικής Μαφίας
Αν και είχε προηγηθεί σχετική απαγόρευση από τον δήμαρχο του Τσίνιζι της Σικελίας, η μαφιόζικη οικογένεια Ντι Μάτζιο γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλια του πατριάρχη και αρχινονού της, Προκόπιο, με τρικούβερτο...
Η πολιτική ασυλία της ιταλικής Μαφίας
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλή... Πέντε Αστέρων για τον Ματέο Ρέντσι
Ο Mατέο Ρέντσι ετοιμάζεται ήδη για τη μάχη των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Μετά την επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε τους γερουσιαστές του...
Απειλή... Πέντε Αστέρων για τον Ματέο Ρέντσι
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητούν από τον Ρέντσι πρόωρες εκλογές
Η ιταλική πολιτική σκηνή δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη σταθερότητα και κυβερνητική μακροζωία. Ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε να αναλάβει πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2014 εκτοπίζοντας τον Ενρίκο Λέτα, με...
Ζητούν από τον Ρέντσι πρόωρες εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας