Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη στεριά οι μετανάστες στον... αέρα ο Σαλβίνι
Orietta Scardino/ANSA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη στεριά οι μετανάστες στον... αέρα ο Σαλβίνι

  • A-
  • A+

Υστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας, οι εκατόν πενήντα μετανάστες και πρόσφυγες, που επέβαιναν στο πλοίο Diciotti μπόρεσαν να κατέβουν στην ξηρά.

Πάνω από εκατό θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας της Καθολικής Εκκλησίας, με έξοδα των επισκόπων.

Αλλοι είκοσι πέντε στην Ιρλανδία και είκοσι στην Αλβανία, η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Ρώμη, ξαφνιάζοντας ουκ ολίγους σχολιαστές.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρώην ιταλική αποικία. Με τον τρόπο αυτόν, προφανώς, προσπαθεί να τονώσει το ευρωπαϊκό της προφίλ και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την αντίπερα όχθη της Αδριατικής Θάλασσας.

Είχε προηγηθεί μια άκαρπη συνεδρίαση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, στην οποία έντεκα χώρες-μέλη της Ενωσης απάντησαν στην Ιταλία ότι δεν εννοούσαν να πάρουν μέρος στον διαμοιρασμό των μεταναστών και προσφύγων του Diciotti, διότι δεν πρόκειται για φαινόμενο έκτακτης ανάγκης.

Τελικά, αποφασίστηκε η απεμπλοκή της κατάστασης και λόγω του ότι οι διασωθέντες άρχισαν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είχαν διαγνωστεί τρία ύποπτα κρούσματα φυματίωσης, δύο πνευμονίας, ενώ πολλοί είχαν εμφανή συμπτώματα ψώρας.

Πολιτική εκμετάλλευση

Εκτός αυτού, όμως, η διαιώνιση της ταλαιπωρίας μπορούσε να βάλει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, με εμφανή απομόνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την εξεύρεση λύσης, ευχαριστώντας τις χώρες που θέλησαν να συνεργαστούν, αλλά και την Καθολική Εκκλησία.

Οι επίσκοποι, όμως, θέλησαν να υπογραμμίσουν με νόημα ότι συνέδραμαν για να λάβει τέρμα μια ακραία κατάσταση.

Την ώρα που ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός ετοιμαζόταν να συνεργαστεί για την αποβίβαση στο λιμάνι της Κατάνης, ο Ματέο Σαλβίνι αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη δικαστική πλευρά της όλης υπόθεσης.

Επισημοποιήθηκε η είδηση ότι η Εισαγγελία του Ακράγαντα διεξάγει έρευνα σε βάρος του για στέρηση ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη, πάντα σε σχέση με τους διασωθέντες του Diciotti.

Εισαγγελείς και κράτος δικαίου

Οι εισαγγελείς, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, πιστεύουν ότι δεν υπήρχαν λόγοι για να κρατηθούν επί τόσες ημέρες οι άνθρωποι αυτοί (στη μεγάλη τους πλειονότητα από την Ερυθραία) πάνω στο πλοίο της ακτοφυλακής, από τη στιγμή μάλιστα που τα στρατιωτικά πλοία θεωρούνται και επίσημα ιταλική επικράτεια.

Η όλη διαδικασία προβλέπει ότι την απόφαση για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του Σαλβίνι θα πρέπει να τη λάβει ειδικό τμήμα της Εισαγγελίας του Παλέρμο. Και ότι η δίκη θα τελεστεί μόνον αν δώσει το ελεύθερο, με την απόλυτη πλειοψηφία της, η Γερουσία της Ρώμης.

Υπάρχουν, δηλαδή, αρκετές πιθανότητες ο Σαλβίνι να μη δικαστεί ποτέ. Αλλά οι Σικελοί εισαγγελείς, προφανώς, θέλουν να του υπενθυμίσουν ότι συνεχίζει να υφίσταται και κάτι που ονομάζεται κράτος δικαίου.

Ο γραμματέας της Λέγκας, βέβαια -όπως συνηθίζει-, φάνηκε κάθε άλλο παρά υποχωρητικός και δήλωσε ότι «περιμένει τους εισαγγελείς για να τους προσφέρει ρακή», αναγγέλλοντας πως «σε ό,τι τον αφορά, το επόμενο πλοίο που θα μεταφέρει μετανάστες θα πρέπει να κάνει αμέσως μεταβολή».

Κώδικας ηθικής

Είναι σαφές ότι ο ισχυρός άνδρας της Λέγκας μιλά στους ψηφοφόρους του και στη φάση αυτή δεν αντιμετωπίζει, σίγουρα, πρόβλημα λαϊκού ερείσματος.

Τα δε Πέντε Αστέρια, επισήμως, τον στηρίζουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των «Πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε, μέσω διαδικτύου, ότι ο Σαλβίνι δεν πρέπει να παραιτηθεί, διότι δεν παραβίασε τον ηθικό κώδικα του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Αλλά υπάρχει και η αριστερή πτέρυγα των Πέντε Αστέρων, η οποία αντιπροσωπεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, και ζητά μεγαλύτερο σεβασμό για τους μετανάστες.

Είναι σαφές, πάντως, ότι οι σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε. δεν περνούν την καλύτερη φάση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι «όποιος επιτίθεται στην Ενωση, πυροβολεί τα πόδια του» και ότι «στη φάση αυτή δεν υπάρχει κάποια μεταναστευτική κρίση».

ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική στροφή στο μεταναστευτικό
Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο, στην Κάτω Ιταλία. Η αντιπολίτευση της Λέγκας, βέβαια, δεν εγκαταλείπει τις ξενοφοβικές...
Ιταλική στροφή στο μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα μέτρα -με υπερεξουσίες Σαλβίνι- κατά της παράτυπης μετανάστευσης
H Λέγκα κατάφερε τελικά να πετύχει τον στόχο της και αυτή τη φορά. Η Γερουσία της Ρώμης με 160 «ναι» έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε και ενέκρινε συγχρόνως οριστικά τη νέα δέσμη μέτρων για την...
Νέα μέτρα -με υπερεξουσίες Σαλβίνι- κατά της παράτυπης μετανάστευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
Ο Ματέο Σαλβίνι ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης στο μεταναστευτικό μετά τις «ταπεινώσεις» από τις υποθέσεις των πλοίων «Sea Watch» και «Αlex», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mediterranea.
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πλοία «γκρεμίζουν» σύνορα και εμμονές
Η πολιτική του Ματέο Σαλβίνι αποδεικνύεται όχι μόνο ακραία, αλλά και αναποτελεσματική. Οι αφίξεις στη Λαμπεντούζα συνεχίζονται και η ιταλική Δικαιοσύνη, κατέληξε ότι είναι κυρίαρχη η υποχρέωση να διασώζονται...
Τα πλοία «γκρεμίζουν» σύνορα και εμμονές
ΕΥΡΩΠΗ
Η αλληλεγγύη «στριμώχνει» την Ιταλία στον τοίχο
«Η Κάρολα Ρακέτε είναι σύμβολο της σημερινής Ευρώπης». Αυτό έγραφαν τα πανό ακτιβιστών που διαδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στη Γερμανίδα καπετάνιο, στο Ζάλτσμπουργκ, ενώπιον του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αλληλεγγύη «στριμώχνει» την Ιταλία στον τοίχο
ΕΥΡΩΠΗ
Η ηρωίδα Κάρολα και ο Σαλβίνι
Η καπετάνισσα του πλοίου «Sea Watch» αγνόησε τις επιταγές του επικεφαλής της Λέγκα και, υπακούοντας στον άγραφο νόμο του ανθρωπισμού, έφερε στη Λαμπεντούζα τους 40 «απελπισμένους της θάλασσας».
Η ηρωίδα Κάρολα και ο Σαλβίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας