Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εισαγγελείς κατά Σαλβίνι για τους μετανάστες
Orietta Scardino/ANSA via AP

Εισαγγελείς κατά Σαλβίνι για τους μετανάστες

  • A-
  • A+

Κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών της Σικελίας προκάλεσε η άρνηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι στους μετανάστες του πλοίου Diciotti να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνης. Με εντολή του εισαγγελέα του Αγκριτζέντο ξεκίνησαν έρευνα «κατά αγνώστων» για τις ευθύνες κράτησης των μεταναστών στο πλοίο, ενώ εισαγγελείς πηγαίνουν στη Ρώμη για να εξετάσουν και τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον του Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η απεργία πείνας των μεταναστών -έληξε το απόγευμα-, όταν υπάρχουν πέντε εκατομμύρια Ιταλοί που πεινάνε, κινδυνεύει να βρεθεί υπό δικαστική έρευνα μετά την άρνησή του να επιτρέψει την αποβίβαση των επιβαινόντων στο πλοίο Diciotti.

Η εισαγγελική έρευνα άνοιξε καθώς η Ιταλία να βρίσκεται υπόλογη για παραβίαση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να κρατούνται περισσότερο από 48 ώρες, ότι πρέπει να απελευθερώνονται άμεσα και να τους επιτρέπεται να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Χωρίς λύση η Κομισιόν

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της απάντησε στις απειλές του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα με τους μετανάστες του πλοίου, θα σταματήσει να πληρώνει το μερίδιο της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Οι απειλές δεν βοηθούν και δεν μας φέρνουν κοντά σε λύση για τους μετανάστες στο πλοίο Diciotti» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν. «Στην Ευρώπη οι απειλές δεν βοηθούν κανένα και ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι να εργαστούμε μαζί με εποικοδομητικό τρόπο και καλή θέληση. Είναι αυτό που πάντα προσπαθεί η Κομισιόν».

Ξεκαθάρισε δε ότι πως «τα κράτη – μέλη πληρώνουν ανέκαθεν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Είναι μια σαφής νομική υποχρέωση που πάντα σέβονταν τα κράτη-μέλη».

Την ίδια στιγμή, άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ 10 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, «η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti, όμως το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία».

Κόντε: «Ευρωπαϊκή υποκρισία»

Με δεδομένο ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τους εταίρους του στην Ε.Ε. για «υποκρισία», ενώ προειδοποίησε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στη στάση της Ρώμης σε άλλα ζητήματα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Τζ. Κόντε σημειώνει:

«Η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να επισημάνει ότι η Ευρώπη σήμερα έχασε μια καλή ευκαιρία: δεν κατάφερε να αποφύγει το πλήγμα στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, που διαρκώς επισημαίνονται ως θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

»Στη επείγουσα συνάντηση με την Κομισόν δεν υπήρξε συνέχεια στα συμπεράσματα που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

» Παρ' όλα αυτά αυτά είναι γνωστό σε όλους ότι η Ιταλία προσπαθεί να διαχειριστεί επί ημέρες, με το πλοίο Diciotti, μια έκτακτη κατάσταση με περίπλοκες και ευαίσθητες επιπλοκές.

»Για άλλη μια φορά μετράμε την αδιαφάνεια, που ξεπερνά την υποκρισία, μεταξύ λόγω και πράξεων.

» Έχει καλώς. Εάν αυτά είναι τα “δεδομένα”, αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα σχεδιάσει τις συνέπειες και από εδώ και πέρα θα αναλάβει να καταργήσει την αδιαφάνεια, ακολουθώντας ένα συνεκτικό και αποφασιστικό πλαίσιο δράσης για όλα τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να μειώσει τη συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτός μέσω Facebook, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» συνεπώς η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα».

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Σοβαρή η κατάσταση στο Diciotti

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο πλοίο δεν είναι καθόλου καλή, με τους μετανάστες να ζουν σε πολύ κακές συνθήκες, να είναι υποσιτισμένοι και αρκετοί από αυτούς ασθενείς.

Το πρωί σημειώθηκαν και συγκρούσεις μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών ξεκίνησαν αρνήθηκαν να λάβουν τροφή, λέγοντας ότι προχωρούν σε απεργία πείνας. Ωστόσο, το μεσημέρι σταμάτησαν την απεργία και δέχθηκαν τα γεύματα που τους εστάλησαν.

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι στο άκουσμα της απεργίας πείνας ήταν ενδεικτική της γενικότερης στάσης και ιδεολογίας του σε σχέση με το μεταναστευτικό: «Ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Στην Ιταλία ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε απόλυτη φτώχεια και κάνουν καθημερινά απεργία πείνας, χωρίς να λένε τίποτα οι δημοσιογράφοι και οι άριστοι».

Πηγή: Reuters, The Guardian, Associated Press

ΕΥΡΩΠΗ
«Μαθήματα» πολιτικού αμοραλισμού
Η Ρώμη άναψε το πράσινο φως για την αποβίβαση 47 μεταναστών, αφού πρώτα επιτεύχθηκε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανακατανομή των διασωθέντων και ο υπ. Εσωτερικών έσπευσε να «ευλογήσει τα γένια του» • Στη...
«Μαθήματα» πολιτικού αμοραλισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
Eνα σώμα, μια ψυχή. Ούτε ερωτευμένοι να ήταν, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μιλάνο, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν. Μας πληροφόρησαν ότι η γραμμή τους και οι θέσεις τους ταυτίζονται απόλυτα και ότι στην...
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Dicioti
Απειλή προς την Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν αν δεν βρει λύσει για τους μετανάστες του Dicioti εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. Η κατάσταση για τους...
Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Dicioti
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
Η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε κι έγινε «κεντροαριστερή», αλλά ο... Σαλβίνι παραμένει σ’ αυτήν. Οχι ως φυσική παρουσία, φυσικά, αλλά ως ξενοφοβική πολιτική και νοοτροπία.
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
Τέλος δεν φαίνεται να έχει η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο της Open Arms, με το θέμα να λαμβάνει διαστάσεις ιταλο-ισπανικής διένεξης. Ηδη η ισπανική ΜΚΟ απέρριψε χθες την προσφορά της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ταλαιπωρία δίχως τέλος
Εγκλωβισμένοι στον ιστό της ξενοφοβικής πολιτικής του Ματέο Σαλβίνι είναι οι μετανάστες και το πλήρωμα του ιστιοφόρου «Alex». Το πλοίο της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, μετά από δύο ημέρες στη θάλασσα, έδεσε το...
Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας