Ακόμη μια οδύσσεια δίχως τέλος μοιάζει η δεκαήμερη αναμονή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής, έξω από το λιμάνι της Κατάνης.
Η μόνη «υποχώρηση» που δέχθηκε να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, είναι να μπορέσουν να κατέβουν στην ξηρά, τη νύχτα της Τετάρτης, είκοσι επτά ανήλικα που πήραν μέρος στον διάπλου της Μεσογείου.
Κατά τα άλλα, η γραμμή του Σαλβίνι και της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει ακριβώς η ίδια: οι διασωθέντες θα κατέβουν μόνον όταν υπάρξει ρητή δέσμευση από σειρά ευρωπαϊκών χωρών ότι θα δεχθούν στην επικράτειά τους μέρος των μεταναστών.
Ο γραμματέας της Λέγκας, μάλιστα, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του πρόκειται για παράτυπους μετανάστες και ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να μεμφθεί για κάτι τον εαυτό του.
Αφησε να εννοηθεί επίσης ότι αν τελικά δεν επικρατήσει η γραμμή που έχει ακολουθήσει ώς τώρα στο μεταναστευτικό, μπορεί και να παραιτηθεί, προκαλώντας ουσιαστικά κυβερνητική κρίση.
Η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία, διότι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, για να συζητηθεί η όλη εξέλιξη της υπόθεσης του «Diciotti».
Η εφημερίδα La Stampa, μάλιστα, γράφει ότι ο Ιταλός πρόεδρος -όπως είχε κάνει και στο παρελθόν- ζήτησε να κατέβουν το γρηγορότερο δυνατόν όλοι οι μετανάστες από το πλοίο.
Τι είδαν οι εισαγγελείς
Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς που ανέβηκαν στο «Diciotti» και συνάντησαν τους μετανάστες έκαναν λόγο για δραματική κατάσταση και για πολυάριθμα κρούσματα ψώρας. Είναι σαφές ότι πρόκειται για προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα καράβι, όσο καλά εξοπλισμένο και επανδρωμένο με ειδικούς κι αν είναι.
Στο λιμάνι της Κατάνης έφτασε χθες και ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ο οποίος έκανε σαφή την κάθετη αντίθεσή του στη γραμμή Σαλβίνι και ζήτησε (μάταια) να μπορέσει να ανέβει στο πλοίο.
Προς το παρόν, η πλειονότητα των Ιταλών στηρίζει τη συγκεκριμένη, σκληρή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, αλλά πρέπει να καταγραφεί και μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια και οργή τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της όλης υπόθεσης. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι η Λέγκα συνεχίζει να παίζει πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες αθώων και πάμπτωχων ανθρώπων.
Σήμερα οι Βρυξέλλες θα ασχοληθούν με την υπόθεση, σε αναζήτηση μιας λύσης που να μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει έναν «ημιαυτόματο μηχανισμό» για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κρίσεων και την κατανομή μεταναστών και προσφύγων.
Ας ελπίσουμε ότι η «ομηρία» των εκατόν πενήντα πλέον μεταναστών του «Diciotti» θα λήξει όσο γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς άλλο κόστος για τους «απελπισμένους της θάλασσας» που βρίσκονται στο πλοίο.
Μένει να δούμε πόσο θα θελήσει να τραβήξει το σκοινί ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν αποκλείεται να μπει και στον πειρασμό να διακόψει την κυβερνητική του συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, αν οι δημοσκόποι τού εγγυηθούν, όπως φαίνεται, ποσοστά άνω του 30% για τη Λέγκα σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας