Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Dicioti

Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από ασθένειες, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιούνται διεθνούς προστασίας

Orietta Scardino/ANSA via AP

Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Dicioti

  • A-
  • A+

Απειλή προς την Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν αν δεν βρει λύσει για τους μετανάστες του πλοίου Dicioti εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε.» δήλωσε ο Ντι Μάιο σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

Για να λάβει απάντηση στο τελεσίγραφο έδωσε στην Ε.Ε. ένα 24ωρο, λέγοντας ότι «αύριο θα αποφασίσουμε».

Μάλιστα, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, επιτέθηκε στα υπόλοιπα κράτη, θυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες, όταν στην ίδια θέση βρέθηκαν άλλοι 450 μετανάστες, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιρλανδία πήραν μετανάστες, παρόλο που είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι όλοι αυτοί είναι παράνομοι μετανάστες και δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν τους να πατήσει πόδι σε ιταλικό έδαφος, αν προηγουμένως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν αναλάβουν να τους πάρουν στις χώρες τους.

«Η Ιταλία δεν είναι πια το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», είπε μέσω Twitter, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την Ε.Ε., το κόμμα του θα εισηγηθεί να μην πληρώσει η Ιταλία το μερίδιο των 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Νωρίτερα, όταν ο Ιταλός πρόεδρος έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για ταχεία εξεύρεση λύσης, ο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι αν η μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό αλλάξει λόγω «άνωθεν παρεμβάσεων», δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Δραματικές συνθήκες

Από τους 177 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής εδώ και μία εβδομάδα, έπειτα από εισαγγελική εντολή δικαστηρίου ανηλίκων, επιτράπηκε σε 27 ασυνόδευτους ανηλίκους να αποβιβαστούν στη στεριά και τους οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάσταση της υγείας τους.

Orietta Scardino/ANSA via AP

Πέρα από άλλα προβλήματα υγείας, και το γεγονός ότι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι έχουν περάσει πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε στρατόπεδα κράτησης, με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ψυχική τους υγεία. Ένα αγόρι, που είχε περάσει περίπου έναν ολόκληρο χρόνο στο σκοτάδι, δυσκολευόταν να εστιάσει κάθε φορά που το βρισκόταν στο φως.

Σύμφωνα με την Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, της οργάνωσης «Save the Children», τόσο τα παιδιά όσο και οι δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο έχουν υποφέρει τρομερά πράγματα» κάθε μέρα του ταξιδιού τους.

«Παράνομα κρατούμενοι»

Αντιπροσωπεία της Ιταλικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επισκέφθηκε το πλοίο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται άδικα μέσα στο πλοίο και ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Σύμφωνα με την Ντανιέλα ντε Ρόμπερτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, σε ποσοστό 90% προέρχονται από την Ερυθραία και οι υπόλοιποι από τη Συρία, το Σουδάν και τη Σομαλία.

«Τους στερούν την ελευθερία παραβιάζοντας κάθε νόμιμο δικαίωμά τους και χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση», τόνισε η Ντε Ρόμπερτ, η οποία δήλωσε ότι θα μεταφέρει την κατάσταση στον εισαγγελέα της Σικελίας, που όπως τόνισε είναι «ο μόνος αρμόδιος εγγυητής των δικαιωμάτων ανθρώπων οι οποίοι κρατούνται ή στερούνται της ελευθερίας τους».

Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας μπήκαν στο πλοίο φορώντας μάσκες και γάντια, για λόγους προστασίας, καθώς οι επιβαίνοντες μετανάστες στην πλειονότητά τους πάσχουν από ψώρα.

Ένταση στο λιμάνι

Στο λιμάνι της Κατάνης η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς επικρατεί μεγάλη ένταση.

Ομάδα διαδηλωτών που ζητούν την απελευθέρωση των μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της σικελικής πόλης και προσπαθούν να φτάσουν στο πλοίο.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει το σημείο για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να φτάσουν εκεί.

Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει εκεί, με εντολή της ιταλικής κυβέρνησης από την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν επιτρέπεται η αποβίβαση των μεταναστών, έως ότου η Ε.Ε. την ενημερώσει ποια κράτη-μέλη θα τους δεχτούν.

Ενδοκυβερνητική κρίση

Η όλο και πιο σκληρή στάση του Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, αλλά και οι δηλώσεις του σε σχέση με το πλοίο Diciotti έκανε τους κυβερνητικούς του συμμάχους να κρατούν αποστάσεις από το κόμμα της Λέγκας του Βορρά. Μέλη των 5 Αστέρων που μετέχουν στην κυβέρνηση με την ακροδεξιά Λέγκα, τηρούν αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών.

Η Πάολα Νούνιες, γερουσιαστής με τα 5 Αστέρια, δήλωσε ότι «προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η προστασία των πανανθρώπινων δικαιωμάτων. Όταν το έχουμε πετύχει αυτό, τότε πρέπει να απευθυνόμαστε για διάλογο στην Ευρώπη» για να βρούμε λύση.

Και τόνισε ότι η κυβερνητική συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά «ήταν από την αρχή πολυσύνθετη».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Εισαγγελείς κατά Σαλβίνι για τους μετανάστες
Κινητοποίηση του εισαγγελέα Σικελίας προκάλεσε η άρνηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι στους μετανάστες του Diciotti να αποβιβαστούν στην Κατάνη. Ξεκίνησε έρευνα «κατά αγνώστων» για τις ευθύνες...
Εισαγγελείς κατά Σαλβίνι για τους μετανάστες
Ιταλία, πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λέγκα του Βορρά καλεί τις γυναίκες στον «φυσικό τους ρόλο»
Οργή στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος έχει προκαλέσει στην Ιταλία φυλλάδιο της κυβερνώσας ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Η Λέγκα του Βορρά καλεί τις γυναίκες στον «φυσικό τους ρόλο»
ΕΥΡΩΠΗ
«Μαθήματα» πολιτικού αμοραλισμού
Η Ρώμη άναψε το πράσινο φως για την αποβίβαση 47 μεταναστών, αφού πρώτα επιτεύχθηκε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανακατανομή των διασωθέντων και ο υπ. Εσωτερικών έσπευσε να «ευλογήσει τα γένια του» • Στη...
«Μαθήματα» πολιτικού αμοραλισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
Eνα σώμα, μια ψυχή. Ούτε ερωτευμένοι να ήταν, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μιλάνο, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Ορμπαν. Μας πληροφόρησαν ότι η γραμμή τους και οι θέσεις τους ταυτίζονται απόλυτα και ότι στην...
Σαλβίνι και Ορμπάν, πολιτικοί... εραστές
ΕΥΡΩΠΗ
Ξενοφοβία μέχρι τα άκρα
Ευθείες απειλές προς την Ε.Ε. πως η Ιταλία δεν θα καταβάλει τη συνεισφορά 20 δισ. ευρώ προς τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν τους 150 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στις 16...
Ξενοφοβία μέχρι τα άκρα
ΕΥΡΩΠΗ
Έκκληση του Ιταλού προέδρου για τους 177 μετανάστες στην Κατάνη
Λύση για τους μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ιταλίας. Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει εκεί, αλλά δεν επιτρέπεται η αποβίβαση των 177 μεταναστών που...
Έκκληση του Ιταλού προέδρου για τους 177 μετανάστες στην Κατάνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας