• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  87%

Φωτογραφία αρχείου

Dreamstime

«Αν δεν θέλει άλλους Λεπέν και Σαλβίνι, η Γερμανία πρέπει να δώσει κι άλλα»

 • A-
 • A+

Τις ευθύνες της γερμανικής πολιτικής λιτότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τονίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να ασχοληθεί με τις ανησυχίες των Νοτιοευρωπαίων και η Γερμανία «πρέπει να είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερα».

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «οκτώ ολόκληρα χρόνια υπήρχε διαμάχη για το ελληνικό χρέος, δημιουργώντας έτσι ένα είδος μνημείου» και πως «πίσω από το ελληνικό πρόβλημα κρύβεται ένας μεγαλύτερος κίνδυνος: Το νόμισμα που έμελλε να ενώσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ τους έγινε κατά την κρίση χρέους διχαστικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η SZ επισημαίνει ότι «μεγάλο μέρος της ΝΑ Ευρώπης δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις ευρω-αναταράξεις των τελευταίων ετών. Μια γενιά νέων, άνεργων Ευρωπαίων φοβάται ότι θα μείνει ξεκρέμαστη. Επειδή η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για ευημερία, αναζητούν πολλοί τους υπαίτιους και καθιστούν υπεύθυνη τη γερμανική πολιτική λιτότητας για την κατάστασή τους. Αυτό μπορεί να είναι λάθος και άδικο, αλλά η κατηγορία παραμένει αναπάντητη, όσο η κατάσταση των ανθρώπων δεν βελτιώνεται».

Και προσθέτει:

«Στη Γερμανία πάλι έχει διαδοθεί ένα επικίνδυνο αφήγημα: Οι άλλοι θέλουν μόνο τα λεφτά μας. Υπάρχει το άσχημο συναίσθημα ότι επανειλημμένα είναι “οι εργατικοί Γερμανοί” εκείνοι, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα χρέη “των τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων”. Γενικά, φαίνεται ότι η αποταμίευση έχει δυσφημιστεί, γιατί πώς να εξηγήσεις στα παιδιά ότι πρέπει να πάνε τα λεφτά τους στην τράπεζα, όταν πια δεν παίρνουν τίποτα πια σαν κέρδος από εκεί. Η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα μάτια πολλών Γερμανών κρύβει ένα σαφές όσο και μοιραίο μήνυμα: Η αποταμίευση δεν αξίζει».

«Οι αρμόδιοι για το ευρώ πολιτικοί γνωρίζουν αυτές τις ανησυχίες», προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, «αλλά δεν τις αποδυναμώνουν. Μόνον όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πίεσε για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, κινήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος πρέπει να ασχοληθεί με τις ανησυχίες και τις ανάγκες των Νοτιοευρωπαίων, αν δεν θέλει να την απασχολούν συνέχεια οι Λεπέν, Σαλβίνι και άλλοι αντιευρωπαϊστές».

Και επισημαίνει:

«Καθαρά λόγια: Η Γερμανία πρέπει να είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερα. Αυτή η παραδοχή δεν επιβάλλεται μόνο λόγω πολιτικού ειδικού βάρους, αλλά έχει νόημα και από οικονομικής απόψεως. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επωφελήθηκε από το Ευρώ όσο καμία άλλη χώρα. Είναι λοιπόν προς το γερμανικό συμφέρον η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης και η προφύλαξή της από την επόμενη κρίση.

»Τρία εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό: ένας προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, μια κοινή ασφάλιση για τους ανέργους και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Όπως και στην άμυνα, έτσι και στην οικονομική πολιτική η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες δικές της ευθύνες και να ανεξαρτητοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

»Σε έναν κόσμο, όπου δεν μπορεί κανείς πλέον να εμπιστευθεί όλους τους εταίρους της Συμμαχίας, κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Και μόνο για λόγους αυτοπροστασίας χρειάζεται μια σταθερή νομισματική ένωση. Μένει να ελπίζουμε ότι η Ευρώπη έμαθε από την ελληνική κρίση και δεν θα αναλάβει δράση μόνον όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».

Όσον αφορά την Ελλάδα, η εφημερίδα εκτιμά ότι μπορεί σε πρώτη φάση το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώθηκε, αλλά «η Ελλάδα παραμένει ένα ετεροκαθοριζόμενο κράτος. Νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα δεν θα υπάρξουν μεν, αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία των δανειστών, που θέλουν εν τέλει να γνωρίζουν τι γίνεται με τα χρήματά τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ευχολόγια και... ξόρκια
Η έντονη ανησυχία για την «ιστορική» είσοδο της Ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την αβεβαιότητα που προκύπτει στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά...
Ευχολόγια και... ξόρκια
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Σε κλίμα πόλωσης όπου κυριάρχησαν οι γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες, γερμανικές ακροβασίες, αυστριακές ακρότητες, ολλανδο-φινλανδικές εμμονές κατά του Νότου, βελγικές αοριστίες περί αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης,...
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΕΥΡΩΠΗ
Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν
​Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν οι πολίτες της Γερμανίας σε αυτές τις εκλογές είναι να ψηφίσουν, τονίζει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στο τελευταίο προεκλογικό της φύλλο. Ανάλογες εκκλήσεις στο...
Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Τι λένε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη σύνοδο του Ζαππείου
Ένα κοινό μέτωπο του Νότου, το οποίο όμως δεν λειτουργεί εις βάρος του ευρωπαϊκού Βορρά, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης -κυρίως γερμανικά- στην ευρωμεσογειακή Σύνοδο του Ζαππείου. Όπως τονίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας...
Τι λένε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη σύνοδο του Ζαππείου
ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο της Ανγκελα δύει... ολοταχώς
Μαύρες μέρες για την Aνγκελα Μέρκελ μετά το εκλογικό «χαστούκι» της περασμένης Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, την εκλογική της περιφέρεια. Στον γερμανικό Τύπο πληθαίνουν οι εκτιμήσεις όσων θεωρούν...
Το άστρο της Ανγκελα δύει... ολοταχώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας