Μόλις δύο ημέρες μετά την υποδοχή του προέδρου Πούτιν στη Βουδαπέστη και μία μετά την έντονη κριτική που άσκησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για συμπόρευση με τις ΗΠΑ και αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε συνεργασία με την Ευρώπη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους επισκεπτόμενος την Πολωνία.
Στη συνάντηση στη Βαρσοβία, ο Ορμπάν προσπάθησε να πείσει ότι η αυξανόμενη εγγύτητα της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν σημαίνει ούτε ότι προσαρτάται στην τροχιά του Κρεμλίνου ούτε ότι στρέφει την πλάτη του στους Δυτικούς συμμάχους του.
Αλλά λάβρος ο πολωνικός Τύπος καυτηρίαζε την πρωτοβουλία του να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έσπασε την απαγόρευση για διμερείς συναντήσεις με τη Μόσχα μετά την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, «δίνοντας βήμα στον Πούτιν να ξεδιπλώσει την επιθετική ρητορική του κατά της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές προχωρούσαν στην κατάκτηση του Ντεμπάλτσεβο».
Υπονοούμενα...
Στο ίδιο κλίμα, κάπως πιο διπλωματικά αλλά εξίσου ενοχλημένη, η Πολωνή πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, μίλησε για «έντιμες αλλά δύσκολες συνομιλίες», στις οποίες τόνισε στον πρωθυπουργό Ορμπάν πως «η ευρωπαϊκή ενότητα και η καταδίκη της επίθεσης (στην Ουκρανία) είναι θεμελιώδεις για εμάς».
Εφτασε μάλιστα να συγκρίνει τη σημερινή μοίρα της Ουκρανίας με εκείνη της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί σοβιετικής εποχής και θύμισε πως τα σοβιετικά στρατεύματα συνέτριψαν την εξέγερση της Ουγγαρίας το 1956. «Είμαι περήφανη που τα δυο μας έθνη, έπειτα από δεκαετίες σκλαβιάς και δικτατορίας φερμένης εξ Ανατολών, είναι σήμερα μέλη της δυτικής κοινότητας. Σήμερα μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς τη μοίρα μας. Και νομίζω ότι ένα μεγάλο έθνος σαν την Ουκρανία έχει επίσης το δικαίωμα να αποφασίζει τη μοίρα του».
Ο Ορμπάν απέφυγε να αναφερθεί στην προνομιακή σχέση που επιχειρεί να οικοδομήσει με τη Ρωσία, περιοριζόμενος να τονίσει ότι στηρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις 12 Φεβρουαρίου: «Η Ουγγαρία και η Πολωνία πάντα αλληλοϋποστηρίζονταν και πάντα στήριζαν την ελευθερία. Η Ουγγαρία θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους αυτή την ευρωπαϊκή ενότητα που οικοδομήθηκε γύρω από τη συμφωνία του Μινσκ».
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος ανανέωσαν τη συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, που έληγε φέτος. Η Ουγγαρία προμηθεύεται το 85% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας