Με τους διαδηλωτές έξω από τον γραφικό πύργο του Μέζεμπεργκ κοντά στο Βερολίνο συναντήθηκαν χθες για πάνω από τρεις ώρες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ενόψει των πολλών πολύ σοβαρών συγκρούσεων παγκοσμίως, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Έχουμε ευθύνη και γι' αυτό θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων» πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με την Die Welt.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν τρία βασικά ζητήματα: ο πόλεμος στη Συρία, η συνεχιζόμενη βία στην ανατολική Ουκρανία και ο αμφισβητούμενος αγωγός Nord Stream 2.
Ένα σημαντικό θέμα στη συζήτηση ήταν η σύγκρουση στη Συρία, ανέφερε η Μέρκελ. «Η Γερμανία θα συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε.
Υπενθύμισε στη Ρωσία την ευθύνη της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αν και τελείωσαν οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Συρίας αυτό δεν δημιουργεί μια ειρηνευτική τάξη ... Η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας».
«Αυτό περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση και πιθανές εκλογές. Επιπλέον, πρέπει να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Iντλιμπ, στο βορρά. Εκεί, υπάρχει φόβος για επίθεση του συριακού στρατού που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε.
Ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και της χρηματοδότησης για μια διεθνή προσπάθεια ανασυγκρότησης στη Συρία στην οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν.
«Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ανθρωπιστική υποστήριξη στη Συρία». «Αυτό είναι απαραίτητο σε περιοχές όπου οι πρόσφυγες από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» σημείωσε.
«Νομίζω ότι είναι προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Nord Steam 2 «είναι καθαρά οικονομικό έργο και δεν κλείνει την πόρτα για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας».
Οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικρίνει τον αγωγό με τι επιχείρημα ότι θα μπορούσε να αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, να βλάψει την Ουκρανία και να θέσει σε κίνδυνο τον περιβάλλον.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας