Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική σύγκρουση μετά την τραγωδία
Vigili Del Fuoco via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική σύγκρουση μετά την τραγωδία

  • A-
  • A+

Η ανθρώπινη τραγωδία μετατρέπεται σε πολιτική σύγκρουση όπως ήταν, τουλάχιστο σ’ έναν βαθμό, αναμενόμενο. Η τρομερή κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας προκάλεσε 39 νεκρούς και ο απολογισμός ακόμη δεν είναι οριστικός. Οι τραυματίες παραμένουν 16 και σύμφωνα με την Εισαγγελία της πόλης οι αγνοούμενοι είναι «από 10 μέχρι 20». Αλλες πηγές προσδιορίζουν τον αριθμό τους στους 16.

Οπως και να έχει, οι διαστάσεις του φοβερού αυτού συμβάντος είναι τεράστιες. Χθες, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες (και με σκύλους, που είχαν βοηθήσει, το 2016, στον σεισμό του Αματρίτσε), οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να βρουν άλλους επιζώντες. Ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, και η αναζήτηση στην περιοχή γύρω από τον τρίτο πυλώνα της γέφυρας όπου υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί ακόμη κάποιος άνθρωπος ζωντανός.

Ντι Μάιο κατά Ρέντσι

Και στο μεταξύ, η πολιτική σύγκρουση είναι πλέον οξύτατη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατηγορεί την κεντροαριστερή κυβέρνηση Ρέντσι ότι το 2015 «πέρασε νύχτα» ειδικό μέτρο χάρη στο οποίο μπόρεσε να παραταθεί η ανάθεση εκμετάλλευσης των αυτοκινητόδρομων στον όμιλο Μπενετόν.

«Με μηδέν σεβασμό στον ελεύθερο ανταγωνισμό», προσθέτει ο Ντι Μάιο. Κατηγορεί, μάλιστα, τον Ρέντσι και το Δημοκρατικό Κόμμα ότι έλαβαν χρηματοδότηση από τον συγκεκριμένο όμιλο για την προεκλογική εκστρατεία. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος πρώην πρωθυπουργός διέψευσε, οργισμένος, κάθε κατηγορία.

Τόνισε ότι δεν πήρε ποτέ χρήματα ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι Δημοκρατικοί. Και απάντησε στον αρχηγό των «πεντάστερων» ότι «ή λέει ψέματα ή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με ανήθικο τρόπο την όλη αυτή τραγωδία».

Εκθετη η εταιρεία

Η κυβέρνηση Κόντε, πάντως, επιβεβαίωσε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία Atlantia, του ομίλου Μπενετόν, και ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα είκοσι δισεκατομμύρια που προβλέπονται σε περίπτωση ακύρωσης της ανάθεσης, διότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υφίσταται βάσιμη αιτία.

Η αναφορά της Atlantia σε αποζημίωση που θα πρέπει να λάβει σε περίπτωση αντικατάστασής της με άλλη εταιρεία, την εξέθεσε σε ευρείες κριτικές.

Ωθησε τον υπουργό Eσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να σχολιάσει ότι δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες δηλώσεις την ώρα που υπάρχουν πτώματα στα νεκροτομεία, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Είναι σαφές ότι η τραγική αυτή υπόθεση θα αποτελέσει για πολλές εβδομάδες αντικείμενο πολιτικής διαμάχης.

Είναι σειρά τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη βρει απάντηση: Ευθύνεται μόνον η ιδιωτική εταιρεία ή και το κράτος, το οποίο πρέπει να έχει ρόλο ελέγχου και εποπτείας; Είναι όντως τριακόσιες πενήντα οι γέφυρες και οι σήραγγες που κινδυνεύουν και γιατί το ανακαλύψαμε τόσο αργά; Πού θα βρεθούν, τέλος, τα αναγκαία χρήματα;

Εχει ενδιαφέρον η μαρτυρία του Σαβέριο Φεράρι, πολιτικού μηχανικού ο οποίος πήρε μέρος στον σχεδιασμό της γέφυρα Μοράντι.

«Είχα προειδοποιήσει ότι χρειαζόταν έκτακτη συντήρηση. Πέρασα τόσες φορές από τη γέφυρα και αισθάνθηκα ότι υπήρχαν περίεργοι κραδασμοί», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica.

O Φεράρι, όταν απευθύνθηκε και στο αρμόδιο γραφείο της εταιρείας Μοράντι, έλαβε την απάντηση ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι.

300 άστεγες οικογένειες

Στο μεταξύ, τριακόσιες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Τα σπίτια τους βρίσκονται ακριβώς δίπλα και κάτω από τη γέφυρα και υπάρχει κίνδυνος νέες καταρρεύσεις να προκαλέσουν δεκάδες θύματα.

Χθες, ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι, δεσμεύτηκε ότι θα τους παραδοθούν καινούργια σπίτια, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Αύριο, ημέρα εθνικού πένθους, θα τελεστεί η κηδεία των θυμάτων, παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι πολιτικοί θα δεσμευτούν σίγουρα ότι δεν θα επαναληφθούν άλλες τέτοιες τραγωδίες και θα προσθέσουν ότι είναι δυνατόν, σίγουρα, να προληφθούν.

Το θέμα είναι αν θα υπάρξουν, πράγματι, πολιτική βούληση και διαφανείς επενδύσεις για να μπορέσει να τηρηθεί η υπόσχεση.

ΕΥΡΩΠΗ
Ανείπωτη τραγωδία με μεγάλες ευθύνες
Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μεγάλη γέφυρα της Γένοβας κατέρρευσε ● Η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στην εταιρεία Atlantia, η οποία ανήκει στον όμιλο Μπενετόν και διαχειρίζεται τους...
Ανείπωτη τραγωδία με μεγάλες ευθύνες
ΕΥΡΩΠΗ
Η χιονοστιβάδα σκέπασε πάνω από τριάντα ζωές
Μια ανείπωτη τραγωδία ήρθε να επισφραγίσει μια εφιαλτική περίοδο για την Ιταλία· εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας, μια χιονοστιβάδα με κορμούς δέντρων και πέτρες σκέπασε πλήρως ένα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία...
Η χιονοστιβάδα σκέπασε πάνω από τριάντα ζωές
ΕΥΡΩΠΗ
Με φόβο η επιστροφή στην κανονική ζωή
Ενόσω μειώνονται οι εισαγωγές στις εντατικές και στο τέλος του μήνα ξεκινά πειραματική χορήγηση ελπιδοφόρου εμβολίου, με το βλέμμα στην 3η Μαΐου ο πρωθυπουργός Κόντε σχεδιάζει με ομάδα επιστημόνων ασφαλείς...
Με φόβο η επιστροφή στην κανονική ζωή
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: Πτωτική τάση στα κρούσματα του covid-19
Η Ιταλία έχει καταλάβει ότι «πρόκειται για μια κρίση χωρίς προηγούμενο» και ότι στη φάση αυτή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσο θα κοστίσει στην ιταλική και στη διεθνή οικονομία.
Ιταλία: Πτωτική τάση στα κρούσματα του covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Εφτασε στο «πικ» η Ιταλία, ελπίδα για μείωση θανάτων
Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας θεωρεί ότι η χώρα άγγιξε το μέγιστο σημείο διάδοσης του ιού. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι από σήμερα τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται θεαματικά.
Εφτασε στο «πικ» η Ιταλία, ελπίδα για μείωση θανάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Νεκρώσιμη... αισιοδοξία
Ακτίδα φωτός αποτελεί η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός • Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν γιατροί και νοσηλευτές • Υιοθέτηση ευρωομόλογου ζητά πάλι ο Κόντε.
Νεκρώσιμη... αισιοδοξία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας