• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.8°C / 18.2°C
    4 BF
    51%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.6°C / 11.6°C
    7 BF
    37%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 14.4°C
    5 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.9°C / 12.2°C
    4 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    4 BF
    58%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.0°C / 10.5°C
    3 BF
    39%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 6.2°C
    4 BF
    45%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    4 BF
    59%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.7°C / 20.2°C
    6 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.4°C
    5 BF
    39%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    7 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    5 BF
    62%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.1°C / 11.9°C
    3 BF
    50%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 13.5°C / 16.0°C
    5 BF
    45%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    6 BF
    51%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 17.7°C
    2 BF
    66%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 15.3°C
    5 BF
    43%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.5°C / 10.7°C
    5 BF
    40%
  • Καστοριά
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    5°C 4.6°C / 4.6°C
    3 BF
    73%

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκλεισε χθες τηλεφωνικά τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σαμπάχ»

AP Photo/Mucahid Yapici
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένουν τώρα ευρωπαϊκά στην Τουρκία

  • A-
  • A+

«Ποια θα είναι η συνέχεια;», αναρωτιέται για την κλιμακούμενη διπλωματικο-οικονομική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της «Χουριέτ», Μουράτ Γετκίν. «Θα υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διάταγμα και θα αναθέσει στον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, να πράξει τα δέοντα για τη “σωτηρία” του ευαγγελικού πάστορα Αντριου Μπράνσον από τη δίκη του στη Σμύρνη, όπου έχει την έδρα του το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ;».

«Μήπως θα αποσύρει οικειοθελώς την αμερικανική στρατιωτική παρουσία από τη στρατηγικής σημασίας βάση Ιντσιρλίκ και θα κλείσει τη βάση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Μαλάτεια;», διερωτάται στο χθεσινό του άρθρο. «Ή θα συνεχίσει να κάνει αναρτήσεις στο twitter ενώ οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές, επιταχύνοντας την πτώση της ήδη υποτιμημένης τουρκικής λίρας;».

Προσώρας, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Αγκυρα με νέες κυρώσεις «εάν δεν αφεθεί σύντομα ελεύθερος» ο Αμερικανός πάστορας, όπως τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, με το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αύξηση των δασμών

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι ο διπλασιασμός των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χαλκού και αλουμινίου θα παραμείνει σε ισχύ, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης Μπράνσον.

Επιβλήθηκε «για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, χαρακτηρίζοντας «λυπηρά» τα τουρκικά αντίμετρα, με μεγάλη αύξηση δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Φαινομενικά απτόητη, η Αγκυρα δείχνει περί άλλα να τυρβάζει. «Θα εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες με την Ε.Ε. για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θέμα, για το οποίο η Αγκυρα είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις, απειλώντας πολλάκις να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Αφήνοντας κατά μέρος αυτή τη φορά ανάλογες κορόνες, ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε συνάντηση το προσεχές διάστημα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, με επίκεντρο -ανέφερε- τις προσπάθειες της Αγκυρας να εκπληρώσει τα έξι εναπομείναντα από τα συνολικά 72 κριτήρια για κατάργηση της βίζας.

Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο πιο ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων: τη σκληρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, η οποία -μετά τη χαλύβδωση της προεδρίας Ερντογάν και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης- ενισχύθηκε στη γείτονα τα μάλα...

Απερίσπαστος, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την επίθεση φιλίας και γοητείας προς τους Ευρωπαίους. Χθες, μία ημέρα μετά το τηλεφώνημα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του, κατά την οποία -αναφέρουν πηγές της τουρκικής προεδρίας- «υπογράμμισαν τη σημασία ενίσχυσης των διμερών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων και των αμοιβαίων επενδύσεων». Προς τούτο, Ερντογάν και Μακρόν φέρονται να κανόνισαν σύντομα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους.

Για την ακρίβεια, αναφέρει η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ», το υπουργικό ραντεβού θα είναι τριπλό (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία) και ορίστηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας και προεδρικού γαμπρού, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς. Μία εβδομάδα, δηλαδή, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο...

Παρά τις διερευνητικές προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να τηρούν σιγή ασυρμάτου ως προς την προαναγγελία Ερντογάν περί τετραμερής συνόδου κορυφής μαζί με τη Ρωσία, στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, επισήμως με επίκεντρο το Συριακό και ατύπως, υπό το βάρος των εξελίξεων, ως ένδειξη συγκρότησης ενός αντι-Τραμπ μετώπου.

Ενόσω εξάλλου η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει νέες γέφυρες με την Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές προέβαιναν χθες στη σύλληψη ακόμη ενός Γερμανού πολίτη. Οπως αναφέρουν πηγές του γερμανικού ΥΠΕΞ και του δικτύου ARD, πρόκειται για κουρδικής καταγωγής 46χρονο οδηγό ταξί στο Αμβούργο, που συνελήφθη ενώ επισκεπτόταν τη μητέρα του στην ανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», απλά και μόνον επειδή είχε επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις τουρκικές φυλακές ήδη κρατούνται με πολιτικά κριτήρια επτά Γερμανοί πολίτες, όπως επίσης και άλλοι Ευρωπαίοι - Γάλλοι, Βρετανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί και Τσέχοι.

Εξομάλυνση σχέσεων

Οπως συνέβη πάντως με τη Ρωσία, μετά την κρίση στις διμερείς σχέσεις το 2015, έτσι και τώρα «οι διπλωματικές διενέξεις (της Τουρκίας) με την Ολλανδία και τη Γερμανία -που συνοδεύτηκαν από εμπρηστικές δηλώσεις, κυρίως όταν ο Ερντογάν τις αποκάλεσε “ναζί”- δείχνουν να οδεύουν προς εξομάλυνση», παρατηρεί σε άρθρο του στον τουρκικό ιστότοπο Ahval ο Πολ Ιντον, ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, με έδρα το Ερμπίλ.

«Η αρθρογράφος της "Χουριέτ", Μπαρτσίν Γινάντς, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνοντας μια παρόμοια φόρμουλα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον», προσθέτει. «Η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη άλλωστε με τις δυτικές οικονομίες, για να μπορέσει να αντέξει μια μεγάλη ρήξη στις σχέσεις», καταλήγει.

Κι έτσι, «αυτό που είναι πιθανότερο να συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι ένα status quo, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα συμφωνούν πολύ λιγότερο από πριν, ωστόσο θα διατηρούν λειτουργικές σχέσεις. Με άλλα λόγια, μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να μην είναι πλέον "φίλοι", δεν πρόκειται όμως απαραιτήτως να γίνουν ανοιχτά εχθροί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρή άνοδος για τη λίρα, μεγάλο δώρο στον Ταγίπ
«Πράσινο» έδειξαν οι αγορές στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, μετά την εκτίναξη του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας από 17,75% στο 24% ● Προσωπικό «δωράκι» στον Ταγίπ Ερντογάν ένα...
Μικρή άνοδος για τη λίρα, μεγάλο δώρο στον Ταγίπ
ΕΥΡΩΠΗ
Στενεύουν τα περιθώρια
Την ώρα που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση, κλιμακώνοντας με εθνικιστικές κορόνες τη διπλωματικο-οικονομική διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διεμήνυσε πολλάκις μέσα στο...
Στενεύουν τα περιθώρια
ΕΥΡΩΠΗ
Για όλα φταίνε οι άλλοι!
«Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος για έκτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του.
Για όλα φταίνε οι άλλοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Παίζει με τα όρια της κοινωνίας
Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκεται η τουρκική οικονομία, ενώ οι εμμονές τού -μονίμως ηθικά χρεοκοπημένου- Ταγίπ Ερντογάν φουντώνουν τη λαϊκή αγανάκτηση ● Εκλογές εδώ και τώρα ζητά η αντιπολίτευση.
Παίζει με τα όρια της κοινωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η λίρα καταρρέει, ο Ερντογάν απειλεί
Τα κόμματα –κοινοβουλευτικά και μη– της τουρκικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται πυρετωδώς πια ενόψει των διπλών εκλογών που αναμένονται το αργότερο έως το 2023.
Η λίρα καταρρέει, ο Ερντογάν απειλεί
ΕΥΡΩΠΗ
Ονειροπόλος... Ερντογάν για ανάκαμψη οικονομίας
Φρένο στα σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό και γκάζι προς μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική πάτησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αφήνοντας πάντως πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται εάν μπερδεύει τα... πεντάλ.
Ονειροπόλος... Ερντογάν για ανάκαμψη οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας